Yaşınız ilerlediğinde...

Yaşlanmanın bizi en çok korkutan tarafı tabii ki kırışıklıklarımızın artması.

Yaşınız ilerlediğinde...

Kilolu olmak, erken kırışmayı da beraberinde mi getiriyor?
Kilolu kişilerde özellikle gıdı bölgesinde yağ birikimi deformiteyi ve yaşlanmayı hızlandırabiliyor. 40 yaşını geçtikten sonra hızlıca gelişen bir boyun yaşlanma süreci başlıyor. 45 yaş üzerinde bu süreç daha hızlı ilerliyor. Boyun hareketleri esnasında katlanma çizgileri de yaşlanma hatlarını oluşturuyor. Yaşlanma ile boyunçene arasındaki kontur hattı azalıyor ve aradaki açı genişliyor. Bu açı ne kadar derin ve içerideyse o kadar genç görünüm kazandırıyor. Yaşla birlikte ve kilo aldıkça bu açı ve kontur, değişime uğrayabiliyor.

Sarkma ve kırışıklıklar nasıl bir görüntü ortaya çıkarıyor?

Boyun orta hattındaki çift şerit oluşumu gerçekten kötü bir görüntü ortaya çıkarıyor. Bu boyun deformitesi herkeste oluşmuyor. Bunun oluşumu genetik yapı ve çene yapısı gibi faktörlere bağlı. Cilt yapısı ve cildin sıkılığı da önemli. Tabii cildin inceliği veya kalınlığı da etkili.

Ne tür tedaviler uygulanıyor?

Çene altından başlayan hafif kas belirginleşmesi botoks uygulaması ile yok edilebiliyor. Botoks altı ayda bir yapılıyor, kırışıklık ve boyun kas çizgilerini azaltıyor. Ancak boyundaki kas bandı artmışsa ve kırışıklığın yanında sarkma da varsa botoks tek başına yeterli olmuyor.

Boyun bölgesinde oluşan lekeler de ilerleyen yaşı ele veriyor. Bunlar yok edilebiliyor mu?
Boyun bölgesindeki lekelerin tedavisi için lazer uygulanabiliyor. Özellikle güneş ve yaşla birlikte ortaya çıkan kılcal damar çatlamaları, lekeler, benler bu şekilde yok edilebiliyor. Boyundaki bu lekeler boyun estetiğini bozuyor. Yok edilmesi gerekiyor.

Peki hangi durumlarda bir ameliyat gerekiyor?
Sarkma ileri derecedeyse boyun germe uygulaması yapmak gerekebiliyor. Boyun germe izleri boyun ve kulak arakasında yok ediliyor. Bu işlem de lokal veya genel anestezi ile yapılabiliyor ve işlem 3-4 saat sürebiliyor. İyileşme yaklaşık 2-3 haftada tamamlanıyor.Boyun bölgesi özellikle 40 yaşını geçtikten sonra hızlı bir şekilde yaşlanmaya ve kırışmaya başlıyor. Nedenini öğrenebilir miyiz?
Kişinin genetik yapısı, sigara kullanması, güneşle temas şekli ve süresi, beslenme gibi faktörler bu yaşlanma sürecinde etken.

Yaşam biçimimiz ve alışkanlıklarımızın etkisi var mı?
Tabii ki... Özellikle yüksek yastıkla yatma alışkanlığı olanlarda kırışıklık çok daha fazla gözüküyor. Duruş bozuklukları da önemli. Belirli bir yaşa kadar kırışıklıklar kendini çok fazla göstermiyor. Ancak kilolu olup hızlı kilo verenlerde sarkma ve kırışma daha sık ve erken görülüyor.

Daha derin kırışıklıklarda nasıl bir uygulama yapmak gerekiyor?
Derin kırışıklıklarda dolgu yani hyalüronik asit uygulaması da tedaviye eklenebiliyor. Sarkma varsa tellerle ve iple asma yapılması gerekebiliyor. Boyun sarkması yüz sarkmasıyla beraber ilerliyor ama genellikle yüz sarkmasından daha yaşlandırıcı etkiye sahip. Yüz sarkması yorgun bir ifade veriyor ama boyun sarkması doğrudan yaşlanma etkisi yaratıyor.

Uygulama sırasında hasta uyutuluyor mu?
Tellerle asma işlemi lokal anestezi ile yapılıyor. Sarkmanın derecesine göre 2-8 adet iple boyun yanlara ve saç içine doğru asılıyor ve gerginleştiriliyor. Çene-boyun açısı doğru bir açıya getirilebiliyor. Bu da kişinin çok daha genç görünmesini sağlıyor. Kullanılan ipler altı ay içinde eriyor ve yerine fibrosiz yani bağ dokusu oluşumu gerçekleşiyor. Özellikle sarkmanın orta hatta yoğunlaştığı durumlarda sonuç çok yüz güldürücü olabiliyor.