Ojenin son kullanma tarihi geçer mi? Bayatlamış oje nasıl tazelenir?
Ojeler, kadınların günlük yaşamında kullandığı önemli güzellik malzemelerinden birisi. Ojeler uzun raf ömrüne sahip olsa da sonsuza kadar iyi kalmazlar. Peki Ojenin son kullanma tarihi geçer mi? En sevdiğiniz şişeleri çöpe atma zamanının gelip gelmediğini anlayabilmek için bu önerilere kulak verin!
Muhtemelen son kullanma tarihi geçen bazı güzellik ürünlerinin (güneş kremi, rimel, nemlendirici) olduğunun ve son kullanma tarihi geçmiş ürünleri kullanmanın o kadar da iyi bir fikir olmadığının zaten farkındasınızdır. Ancak konu oje olduğunda son kullanma tarihi o kadar net değil.
Peki ojenin son kullanma tarihi geçer mi?
Tek kelimeyle, evet. New York, Brooklyn'deki Lunula Salon'un sahibi tırnak uzmanı Tina Wang, ortalama bir şişenin yaklaşık iki yıllık bir kullanım ömrü olduğunu söylüyor. Bununla birlikte ne sıklıkta kullanıldığı ve nasıl saklandığı da önemli. Güneşe maruz kalma ve sıcaklık rol oynayan iki faktördür. Tina Wang, serin ve kuru bir yerde tutulan bir ojenin, doğrudan güneş ışığına maruz bırakılan ve kapağı tamamen kapatılmamış bir ojeden daha uzun dayanacağını söylüyor.
Oje eskidiğinde ne olur?
Cosmos Labs'ın kurucusu ve CEO'su kozmetik formülatörü Mary Berry, "Ojenin kalitesi zamanla düşer" diyor. Bunun nedeni, ojenin sonunda buharlaşan ve kalan bileşenlerin kalınlaşmasına ve o kadar kolay yayılmamasına neden olan çözücüler içermesidir.
Ojenin süresinin bittiğini nasıl anlarsınız?
Pek çok kişi renk ayrımını ojenin eski olduğunun bir göstergesi olarak görse de Wang bunun her zaman böyle olmadığını belirtiyor. "Renk ayrımı, ojedeki bileşenlerin hepsinin aynı yoğunlukta olmaması nedeniyle meydana gelen doğal bir olaydır" diyor. (Bu nedenle, bir şişeyi açmadan önce çalkalamak her zaman iyidir) Ona göre bu bir işaret olsa da, renk ve dokudaki diğer değişiklikleri aramak daha önemlidir. Satın aldığınızdan beri rengi değiştiyse ve/veya kalın ve solgun görünüyorsa, muhtemelen veda zamanı gelmiştir. Başka bir önemli nokta ise garip kokuyorsa veya güçlü bir kokusu varsa o ojeden vazgeçmek gerekir.
Pek çok cilt bakım ürününün aksine, ojelerin ambalajlarının üzerinde bir son kullanma tarihi bulunmadığını belirtmekte fayda var. Bir şişeyi tam olarak ne kadar süredir kullandığınızı takip etmek istiyorsanız, altına veya kapağına küçük bir etiket yapıştırın ve ne zaman aldığınızı not edin.
Süresi dolmuş oje kullanırsanız ne olur?
“İki yıldan uzun süredir açık olan bir ojeyi kullanmanın temel sorunu, o kadar iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayamayacak olmasıdır. Muhtemelen kalın ve sürmesi zor olacak ve rengi de solmuş olabilir” diyor Berry.
"Taze oje pürüzsüz bir şekilde uygulanır ve uzun süre dayanır, oysa eski oje uyguladıktan hemen sonra soyulmaya başlayabilir.
Bayatlamış oje nasıl tazelenir?
Sıcak su
Ojeniz kurumuş ve kalınlaştıysa ihtiyacınız olan tek şey bir kase sıcak su. Oje şişenizi sıcak su dolu bir kaseye daldırın ve yaklaşık 3 dakika bekletin. Ardından, içindeki cilayı sallamak için şişeyi avuçlarınız arasında hafifçe ileri geri döndürün. Cam şişenin çok ısınabileceğini unutmayın, bu nedenle dikkatli kullanın. Cila hala istenen kıvama ulaşmadıysa, işlemi birkaç dakika daha tekrarlayın.
Saf aseton imdadınıza yetişiyor
Favori ojeniz sertleşmeye mi başladı? Merak etme! Cilanızı inceltmek için tek ihtiyacınız olan tek bir damla saf aseton. Anahtar, sadece bir damla kullanmaktır çünkü bundan fazlası ojeyi parçalayacak ve ömrünü kısaltacaktır.
Önleme en iyi tedavidir
Ojenizin yapışkanlaşmasını önlemek için birkaç önleyici tedbir uygulamanız gerekir. Öncelikle, her kullanımdan sonra oje şişenizin kapağının iyice sıkıldığından emin olun. Havaya maruz kalmak, ojenizin kalınlaşmasının ve kurumasının ana nedenlerinden biridir. İkincisi, ojenizi her zaman serin bir yerde saklayın. Bu konuda banyo iyi bir seçenek değil. Son olarak, şişeleri dik olarak saklayın. Şişelerin yan veya baş aşağı durması kurumasına ve topaklanmalara neden olur.