"Dış gebelik sıklıkla yumurtalıktan rahim içine yumurtayı taşıyan tüplerde oluşur. Dış gebelik tedavi ve takip gerektiren bir durumdur; tedavi edilmediğinde hayatı tehdit eden kanamalara sebep olabilir" diyen Kadın Hastalıkları, Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Telce Ayşen Küçükceran, dış gebelik hakkında merak edilenleri anlattı.
Öncelikle dış gebelik nedir? Küçükceran bu soruyu şöyle yanıtlıyor: Gebelik döllenmiş bir yumurta ile başlar. Normal bir gebelikte döllenmiş yumurta rahim iç duvarına yerleşir, dış gebelikte ise rahim iç duvarı yerine başka bir yere tutunur ve orada gelişir. Dış gebelik sıklıkla yumurtalıktan rahim içine yumurtayı taşıyan tüplerde oluşur. Daha nadiren yumurtalık, karın boşluğu veya rahmi vajinaya bağlayan alt kısma (serviks) yerleşebilir.
Dış gebelik normal bir gebeliğe dönüşmez, döllenen ve yerleşen bu embriyo hayata tutunup gelişemez. Dış gebelik tedavi ve takip gerektiren bir durumdur; tedavi edilmediğinde hayatı tehdit eden kanamalara sebep olabilir.
Başlangıçta herhangi bir şikayet oluşturmayabilir ancak bazı kadınlarda adet rötarı, göğüslerde hassasiyet ve bulantı gibi gebeliğin erken işaretleri görülebilir. Eğer gebelik testi yaptırırsanız test sonucu pozitif gelecektir ancak bu durum dış gebeliğin normal ilerleyeceği anlamına gelmez.
Peki dış gebelik belirtileri nelerdir? Küçükceran'ın bu soruya yanıtı ise şöyle:
Dış gebelik ihtimalini artıran risk faktörleri nelerdir?
Dış gebelik ihtimalini artıran risk faktörleri ise şöyle:
İLGİLİ İÇERİKLER