endometriozis doğurganlığı etkiler mi?

Endometriozis doğurganlığı etkiler mi?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ercan Baştu, endometriozis hastalığının doğurganlık üzerine etkilerini ve merak edilen soruları yanıtladı. Peki, Endometriozisin evreleri nelerdir? Endometriozis doğurganlığı etkiler mi? İşte yanıtları...

ENDOMETRİOZİSİN EVRELERİ

Baştu şu bilgileri paylaşıyor:

Evre I endometriozis (minimal hastalık): Endometriozisin birkaç küçük tutulum (implant) vardır ve yara (skar) dokusu görülmez.

Evre II endometriozis (hafif hastalık): Daha fazla endometriozis tutulumu vardır, ancak karında sayılı bölgededir ve yara dokusu yoktur.

Evre III endometriozis (orta hastalık): Karında derin olabilen ve yumurtalıklarda endometriotik sıvı cepleri (çikolata kistleri veya endometriomalar) oluşturabilen oldukça fazla noktada tutulum vardır. Tüplerin veya yumurtalıkların çevresinde yara dokusu olabilir.

Evre IV endometriozis: Çok sayıda endometriotik yerleşim, yumurtalıklarda muhtemelen büyük endometriotik kistler, rahim ve rektum (bağırsakların alt kısmı) arasında ve yumurtalıklar veya fallop tüpleri çevresinde olası yara dokusu bulunur.

ENDOMETRİOZİS VE DOĞURGANLIĞIN CERRAHİ TEDAVİSİ

Evre I ve II endometriozisi olan kadınlar kendi başlarına hamile kalabilirler, ancak kısırlık olan kadınlarda laparoskopi yapılırsa, zorluk çekmeden hamile kalan kadınlara göre endometriozis olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Evre I veya II endometriozisde cerrahi olarak hasta dokular çıkarılırsa gebelik oranları artabilir.

Genel olarak, kadınlar gençken (35 yaşından küçük), hamileliğin oluşup oluşmadığını görmek için herhangi bir görünür endometriozisi çıkarılması tavsiye edilebilir. Kadınlar yaş 35 veya daha fazlaysa, laparoskopi öncesinde doğurganlık tedavileri önerilebilir. Evre III veya IV endometriozis varsa, yara dokusu veya büyük endometriotik kistleri ameliyatla çıkardıktan sonra gebelik oranları daha yüksektir. Endometriozisin cerrahi tedavisinden sonraki 6 ay içinde gebelik oluşmazsa, tüp bebek gibi diğer yardımcı doğurganlık tedavileri uygulanabilir.

Ne yazık ki, endometriozisli bazı kadınlarda kistler geri gelebilir. Kistler tekrar tekrar çıkarılırsa, bu yumurtalıklarda yumurta kaybına neden olabilir ve hamile kalmayı zorlaştırabilir.

ENDOMETRİOZİSE BAĞLI KISIRLIĞIN TIBBİ TEDAVİSİ

Tüp bebek gibi herhangi bir doğurganlık tedavisine başlamadan önce tam bir doğurganlık değerlendirmesi yapılır. Bu değerlendirme, hormon ve diğer kan testlerini ve eşin sperm sayısını kontrol etmeyi içerebilir. Tıbbi tedaviler, hastanın endometriozisinin evresine bağlıdır.

EVRE I-II ENDOMETRİOZİS

Hamilelik olasılığını artırmak için, erken evrede daha basit ilaç tedavisi ve ameliyatla tedavi sağlanabilir.

EVRE III-IV ENDOMETRİOZİS

Orta ila şiddetli endometriozis cerrahi tedavisinden sonra 6 ila 12 ay içinde hamilelik olmazsa, genellikle tüp bebek tedavisi önerilir. Bazı durumlarda fallop tüplerinin tıkalı olduğu ve/veya yara dokusunun çok şiddetli olduğu tespit edilir. Bazı durumlarda doğrudan tüp bebek tedavisine geçmeniz önerilebilir.

TÜP BEBEK (IVF)

Bu tedavi, kadının, folikül adı verilen sıvı ceplerinde yumurtalıklarda birçok yumurtanın büyümesine neden olan doğurganlık ilaçları enjeksiyonu yapmasını gerektirir. Bu foliküller kan ve ultrason testleri ile izlenir. Foliküller belirli bir boyuta ulaştığında yumurtalar yumurtalıklardan toplanmaya hazırdır. Toplama işlemi hafif bir uyku ilacı (anestezi) altında yapılır. Ultrason ile yönlendirilen ve vajina duvarından yumurtalıklara geçirilen bir iğne kullanılarak büyüyen yumurtalar toplanır. Bu işlem yaklaşık 10 dakika sürer. Yumurtalar daha sonra laboratuvar ortamında sperm içeren kaplara yerleştirilir. Yumurtaların ne kadarının döllenip ve embriyo haline geldiği yakından takip edilir.

Yumurtalıklardan yumurtalar toplandıktan birkaç gün sonra anne adayı tekrar kliniğine gelir ve spekulum muayenesi sırasında rahim ağzından ince bir tüp ile bir veya iki embriyo rahim içine yerleştirilir.

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

a'dan z'ye hamilelik sözlüğü - hamilelik/ gebelik terimleri