fallop tüpü

Fallop Tüpü

Çocuk sahibi olmak isteyen ve bu konuda sorun yaşayan çiftlerin en çok araştırdığı konulardan biri de fallop tüpüyle ilgili sorunlardır. Bu yüzden Elele hamilelik terimleri sözlüğünün bu maddesinde Fallop tüpü konusuna bakıyoruz. Fallop tüpünün üreme sürecinde önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Aydın Köşüş, fallop tüpü ile ilgili merak edilenleri sizler için yanıtladı.

FALLOP TÜPÜ NEDİR?

Öncelikle fallop tüpü nedir?  Köşüş bu soruyu şöyle yanıtlıyor: "Kadın üreme sistemleri çok karmaşık bir yapıdır. Rahmin iki yanında ince ve uzun tüpler bulunur. Bu tüplere fallop tüpü adı verilir. Genel olarak her bir tüpün uzunluğu 10 cm kadardır"

FALLOP TÜPÜ GÖREVİ NEDİR?

Fallop tüpü rahim dokusunun iki yanında bulunur. Üreme sürecinde önemli bir konuma sahiptir. Tüpler, spermin yumurtaya ulaşmasını sağlar. Yani yumurta ve spermin birleşmesini sağlar ve gebeliğin oluşmasında rol oynar.

FALLOP TÜPÜNÜN DİĞER ADI NEDİR?

Fallop tüpü farklı isimlerle de anılır. Yumurtalıkları rahme bağlayan fallop tüplerinin diğer bir ismi yumurta kanalıdır. Rahim tüpü olarak da karşınıza çıkabilir.

FALLOP TÜPÜ NE İŞE YARAR?

Bu tüpler yumurtalık bölgesine doğru gider. Yumurtlama sonrası yumurtayı tutarak rahim içine doğru nakleder. Ayrıca spermin yumurtaya doğru ilerlemesini sağlar. Döllenme fallop tüpü içerisinde olur.

FALLOP TÜPÜ NEDEN TIKANIR?

Bazı durumlarda tüpler tıkanır ve işlevini yerine getiremez. Tıkanıklığın altında yatan birden fazla neden olabilir. En sık neden kontrasepsiyon amaçlı, sezaryen sırasında tüplerin isteğe bağlı olarak bağlanmasıdır.

Bazı nedenler şunlardır:

  • Üreme sisteminde görülen enfeksiyonlar,
  • Hatalı doğum kontrol yöntemleri,
  • Doğum sonrası görülen enfeksiyonlar,
  • Düşük,
  • Geçirilmiş karın içi ameliyatları,
  • Yumurtalıklardaki kistler.
  • Bu gibi nedenlerden dolayı tüplerde tıkanma meydana gelebilir. Erken dönemde teşhis edilirse tedaviye başlamak daha kolay olur.

 

FALLOP TÜPÜ TIKANIKLIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Fallop tüpleri tıkalı olan bir kişide genelde herhangi bir belirti olmaz. Oluşan belirtiler nedene göre değişir. Enfeksiyona bağlı kasık ağrısı bu belirtiler arasında yer alır. Kadının gebe kalamaması durumunda fallop tüpü tıkanıklığından şüphe etmek gerekir. Miyom, kist gibi oluşumlar da tüplerin tıkanmasına neden olabilir. Miyom belirtilerini de göz önünde bulundurmak gerekir.

Gebe kalamayan kadınlarda fallop tüplerinde tıkanıklığı tespiti ilaçlı rahim filmi ile yapılabilmektedir. Bu filmde verilen özel solüsyonun tüplerden karın içerisine geçişi izlenir. Tüplerde hangi seviyede tıkanıklık olduğu ilaçlı rahim filmi ile kolaylıkla belirlenir.

FALLOP TÜPÜ TIKANIRSA NASIL AÇILIR?

Hastanın rahim filmi çekildikten sonra tüplerin tıkalı olup olmadığı anlaşılır. Doktor uygun gördüğü taktirde hastaya tüp açma ameliyatı uygulanır. Bu yöntem sayesinde tıkalı tüpler kısa zaman içinde açılır. Tıkalı tüpleri açmak için en çok laparoskopik ameliyatlar tercih edilir. En doğru yöntemi doktor belirler ve hastaya uygular. Ancak her hastaya tüp açma ameliyatı uygulanmaz. Hastanın yumurtalıkları, rahmi ile ilgili gebeliği engelleyecek başka bir probleminin olmaması ve yaşının genç olması gerekir. Yumurtalık rezervi düşük olan, ileri yaştaki kadınlarda ya da sperm anormalliği olan erkeklerin eşlerine tüp açma ameliyatı yerine tüp bebek tedavisi uygulanması daha doğru bir seçim olacaktır.

FALLOP TÜPÜ HASTALIKLARI NELERDİR?

Fallop tüpünde meydana gelebilecek bazı hastalıklar vardır. Fallop tüpü iltihaplanması, tüplerde sıvı birikmesi gibi durumlar meydana gelebilir. En sık tüplerde hasar oluşturan sorunlardan bir tanesi de çikolata kistleridir.

Çikolata kistleri tüplere zarar verir ve hasara neden olur. Tüpe zarar veren diğer bir sorun ise tüplerde iltihaplara bağlı tüplerde şişme ve sıvı birikmesidir. Bu durumda tüpler tıkanmakla kalmaz, aynı zamanda tedavi yoluyla gebe kalan kadınlarda düşüklere de neden olabilir. Bu nedenle tüpteki sıvı birikimi derecesine göre bazı hastalarda ameliyat ile şişmiş tüplerin çıkarılması gereklidir.

Bunların dışında fallop tüplerinde kistler, yapısal anormallikler de görülebilir.

FALLOP TÜPÜ TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Tedavi yöntemi tüpte tıkanıklığa neden olan soruna göre değişir. Fallop tüpünde saptanan sorunu ortadan kaldırmak için genellikle kapalı ameliyat tercih edilir. Karın bölgesindeki göbek deliğinden bir kamera yardımı ile içeri girilir. Elde edilen görüntüler kaydedilir. Tanı koymak ve tedaviyi belirlemek için güzel bir yöntemdir. Mikro cerrahi işlemleri ise tıkanıklığın daha az olduğu durumlarda tercih edilen yöntemlerdir. Cerrahi işlemler açık ameliyat yöntemleri ile de yapılabilmektedir.

Tüpün tıkanıklık seviyesine göre tedavi şekli değişir. Tüplerin görünümü normal ise tüp korunarak tüplerdeki tıkanıklık giderilir. Ancak tüp çok hasarlı ise, açılsa bile gebe kalma açısından faydası olmayacaksa bu hastalarda tüpler çıkarılabilir ve tüp bebek tedavisi uygulanır.

İLGİLİ İÇERİKLER

a'dan z'ye hamilelik sözlüğü - hamilelik/ gebelik terimleri