fetal hareketler nedir? hafta hafta fetal hareketler

Fetal Hareketler Nedir? Hafta hafta fetal hareketler

Fetal Hareketler nedir, ne zaman başlar? Ne anlama gelir? Ne zaman başlar? Anne bebeğin hareketlerini ilk ne zaman hisseder? Anne karnındaki bebek hareketleri ne zaman hissedilir? Elele hamilelik terimleri sözlüğünün bu maddesinde Fetal Hareketler konusuna bakıyoruz. Bebek hareketleri ile ilgili merak edilen soruları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay yanıtladı:

"Hareket bir canlılık belirtisidir, yaşamın ilk işaretidir. Sperm ve yumurtanın birleşmesinden başlayan yaşam yolculuğu, ilk kalp vuruşu ile devam etti. Akabinde anne adayını heyecanlandıran ilk hareket dinamik sürecin getirdikleriydi. Günlük pratiğimizde bebek hareketi olumlu iken, hareketsizliği bir sorun olarak görürüz"

HAFTA HAFTA BEBEK HAREKETLERİ

Peki, anne karnında bebek hareketleri ne zaman başlar? Anne bebek hareketlerini ne zaman hisseder? İşte hafta hafta fetal hareketler

  • Fetüste ultrasonla gözlenebilen ilk hareket 7-8. haftada izlenmektedir.
  • Gebeliğin 7-8. haftalarında çoğunlukla zıplama şeklinde olan hareketlere, 9. hafta ile kol, bacak hareketleri eklenir.
  • 11. hafta ile ağzını da açabilen bebeğimiz,
  • 12. Hafta ile yutma işlemini gerçekleştirir.
  • Anne adayı ise 16-20. haftada seğirme, kanat çırpma şeklinde tanımlanılan hareketleri hissetmeye başlar.
  • 16. haftadan önce hissedilen ise çoğunlukla annenin barsak hareketleridir.
  • Ortalama 22-24. hafta itibari ile hareketler dışarıdan da izlenilebilir.
  • 2. ve daha sonraki gebeliklerde ise, fetal hareket hissi 2 hafta daha erkene kaymaktadır. Çünkü anne adayı ne hissedeceğini bilir ve karın kasları daha gevşemiştir.


BEBEK HAREKETLERİ NE ANLAMA GELİYOR?

Fetüsün hareket sayısı ve süresi hakkında farklı görüşler olmakla beraber, azalmış hareket her daim anne adayını endişelendirir. Kesin olmamakla beraber, normal devam eden hareketler bebeğin iyi olduğunun işaretidir. Özellikle riskli gebeliklerde anne adayının bebek hareketlerini takip etmesi önerilir. Azalmış hareketler kötü obstetrik sonuçların, sezaryen doğumun, ani fetüs kayıplarının bir belirtisi olabilir. Ve amaç sağlıklı bebek olduğu için, azalmış fetal hareket takibi oldukça önemlidir.
Bundan dolayıdır ki; gebeliğin son aylarında bebek hareketlerinde azalma, anne adayının sağlık kuruluşuna başvurmasına neden olmuştur. Ancak tüm dünyada kabul gören net bir takip sistemi ve şeması henüz oluşmamıştır. Normal büyüme ve gelişimin sonucu olarak fetüs hareket eder. Bu hareketler soluma, yutma, emme, irkilme, kol ve bacak hareketleri şeklindedir.

BEBEK HAREKETLERİNDE AZALMA VARSA...

Fetal yaşamı incelediğimizde hareketler ve kalp hızı arasında bir uyum olduğunu görebiliriz. Ardarda ve göz kaslarının da eşlik ettiği hareketlerde kalp hızında artış izlenmiştir. Sadece uzuvlarda ki hareketlerde ise kalp hızının sabit kaldığı görülmüştür.
Her bebek kendi mizacıyla gelir. Ve her bebeğin kendine özgü hareketi vardır. Hareketlerdeki değişiklik anne tarafından kolaylıkla fark edilir. Özellikle hareketlerde azalma veya hissetmeme durumunda mutlaka hekim kontrolü gereklidir.

BEBEK HAREKETLERİNİN SAYILMASI

Bebek hareketleri özellikle yoğun iş yaşamı olan bir kadında daha geç haftalarda hissedilebilir. Bu durum anne adayını tedirgin edebilir. Endişeyi gidermek için annelerimize önerimiz sakin bir köşede, uzanır pozisyonda, bebeğinize konsantre olarak minik bir sayım yapmanızdır. Günde bir defa ve yemek sonrası, hareket takibi yapabilirsiniz.

Yaklaşık bir saat kadar hareketleri takip etmelisiniz. 10 güzel hareket bebeğinizin iyi olduğunun basit bir göstergesidir. Hareket takibinde bebeğimizin ritmik olarak gerçekleştirdiği hıçkırık hareketlerini bu sayıma dahil etmiyoruz. Anne adayının aşırı stresli olduğu durumlarda, artan adrenalin etkisiyle bebek hareketlerin de artış olur. Çalışmalarda bebek hareketlerin özellikle saat 21:00 sonrasında daha çok hissedildiği belirtilmiştir. Bu saatler anne adayının dinlenme zamanıdır. Gebelik bir kadının hayatında, günümüz dünyasında bir veya iki defa yaşayabileceği bir zaman dilimidir. Bebeğinize ve bedeninizin de istirahate ihtiyacı olduğunu unutmayın.

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

a'dan z'ye hamilelik sözlüğü - hamilelik/ gebelik terimleri