Hamilelik sürecinde anne adayların en merak ettiği konular arasında hamilelik çatlakları da vardır. Hamilelikte oluşan çatlaklar nasıl önlenir? Önlenebilir mi? Hamilelikte oluşan çatlaklar ne zaman başlar? Çatlaklara iyi gelen doğal yöntemler neler? Neler yapılmalı ve nelere dikkat edilmelidir? Hamilelikte oluşan çatlaklar doğum sonrası geçer mi? Bu makalede bu hamilelik çatlakları konusuna bakıyoruz. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Pınar Kadiroğulları, doğum çatlakları hakkında tüm bu merak edilen soruları yanıtladı... (Daha fazla içerik için hamilelik sözlüğüne de bakabilirsiniz)
HAMİLELİK ÇATLAKLARI NEDEN OLUŞUR?
Dr. Kadiroğulları, hamilelikte oluşan çatlakların nedenini şöyle anlatıyor: Gebelikte salgılanan hormonlar anne adayının tüm sistemlerini etkilediği gibi cildini de etkilemektedir. Bebek ile birlikte en çok büyüyen bölge olan karın bölgesinde çatlaklar daha sık görülür. Sebebi bu bölgede cildin fazla gerilmesidir. Özellikle hamileliğin son 3 ayında iyice gerilen karın derisinde beyaz veya kırmızı çizgiler şeklinde çatlaklar ortaya çıkabilir. Çatlaklar aşırı kilo almış, büyük bebek taşıyan kadınlarda daha çok görülür. Ayrıca ailede gebelik çatlağı olma öyküsü de bu riski artırır" (Hamilelikte ayak şişmesi konusu da ilginizi çekebilir)
HAMİLELİK ÇATLAKLARI NASIL GEÇER? NELER YAPILMALI
Peki, hamilelikle oluşan çatlaklar nasıl geçer? Oluşmaması için neler yapılmalı?: Kadiroğlu bu soruyu şöyle yanıtlıyor:
- Sağlıklı bir gebelik geçirmek ve gebelikte sağlıklı bir cilt yapısı için sağlıklı beslenme ilk kuraldır.
- Gebelikte vücudun işlevlerini doğru bir şekilde yerine getirebilmesi için gerekli olan vitamin, mineral ve proteinleri yeterince alması gerekmektedir. Balık, fındık ve keten tohumu tüketmek cilt yapısını güçlendirmektedir.
- Bu besinlerde bulunan omega-3 yağ asitleri vücudu dengelemesinin yanı sıra, cildi yenilemeye de yardımcı olur. Sağlıklı beslenme, gebelikte fazla kilo alımını da engelleyecektir.
- Ani kilo değişimleri yalnızca karın bölgesinde değil, bacaklarda, kalçada ve kollarda da çatlak oluşmasına neden olabilir. Gebelikte kontrollü kilo alımı, çatlak oluşumunu da azaltacaktır.
- Sağlıklı beslenmeden sonra gebelik çatlakları ile savaşta en önemli uygulamalardan biri de düzenli egzersiz yapmaktır. Düzenli egzersiz gebelerde hem fiziksel hem de psikolojik sağlığı olumlu etkilemekle beraber kolajen üretimini tetikleyen hormonlar salgılamasına da yardımcı olmakta ve cildin elastikiyetini artırmaktadır.
- Gebelik esnasında çok su içmek yine sağlık için olduğu kadar güzellik için de çok önemli bir faktördür. Su içmek cildin esnekliğini korumasına ve çatlaklara karşı daha dirençli olmasına yardımcı olmaktadır.
- Günümüzde güzellik algısının da oldukça gelişmesiyle hamilelik çatlakları için çok sayıda krem, losyon ve benzeri birçok ürün bulunuyor.
- Aynı şekilde bazı doğal yağların da düzenli kullanıldığında cildi besleyerek çatlakları önleyebileceği düşünülüyor. Bu nedenle kozmetik ya da doğal yağlar ile çatlak önleyici kremler gebelikte tercih ediliyor.
HAMİLELİK ÇATLAKLARINA KARŞI DOĞAL YÖNTEMLER NELER?
Dr. Pınar Kadiroğulları "Hamilelikte oluşan çatlaklar için doğal ve bitkisel yöntemler nelerdir?" sorusunu ise şöyle yanıtlıyor:
- Hindistan cevizi yağı: Hamilelikte çatlak giderici olarak en sık tercih edilen ürünlerden birisi hindistancevizi yağıdır. Ölü deriyi arındırdığı ve cildi nemlendirerek esnekliği korumaya yardımcı olduğu düşünülüyor. Gebelikte kullanımında da sakınca bulunmuyor.
- Susam yağı: E vitamini bakımından oldukça zengin olan susam yağı, cildi beslemek ve elastikiyetini artırmak için gebelikte kullanılabiliyor.
- Aloe vera: Aloe vera, cildi sıkılaştırmaya ve esnetmeye yardımcı oluyor. Doğrudan aloe vera yapraklarından çıkan jel kullanılabileceği gibi içeriğinde aleo vera olan ürünlerde tercih edilebilir.
HAMİLELİKTE ÇATLAKLAR NE ZAMAN BAŞLAR?
"Hamilelikte çatlaklar ne zaman başlar?" Dr. Pınar Kadiroğulları'nın bu soruya yanıtı ise şöyle: Hamilelik çatlakları genellikle gebeliğin ilerleyen haftalarında ortaya çıkmakta olup; 6. ve 7. aylarda belirmeye başlar. Bu çatlaklar oluşurken hafif bir kaşıntı ile başlar ve herhangi bir ağrı yapmaz. Karın bölgesi başta olmak üzere kalçalarda, uyluklarda, memelerde ve kollarda görülebilir. Çatlaklar açık tenli kadınlarda pembe-beyaz renginde oluşurken esmer kadınlarda grimsi bir renge bürünür.
HAMİLELİK ÇATLAKLARIYLA İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR
Hamilelikte oluşan çatlaklar doğumdan sonra geçer mi?
Hamilelikte karnın ortasında oluşan uzun siyah çizgi doğumdan sonra kendiliğinden geçer ama çatlaklar kalıcı bir görünüm kazanır.
Hamilelikte çatlak kremi ne zaman kullanılmaya başlanmalı?
Gebelikte çatlak kremi kullanımı hamileliğin 4 ve 5. aylarından itibaren başlanmalı ve etki alınabilmesi için düzenli olarak kullanılmalıdır.
BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR