Tüp bebek yönteminde PRP (Trombositten Zengin Plazma) uygulaması nedir? Merak edilen bu soruyu Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Turgut Aydın yanıtladı. Aydın, "Son yıllarda, Trombositten Zengin Plazma (PRP), yumurta kalitesini, uterus astar kalınlığını ve endometriyal alıcılığı iyileştirmek amacıyla tüp bebek gibi geleneksel doğurganlık tedavilerinde kullanılıyor" diyor.
Peki, öncelikle PRP nedir? Aydın bu soruyu şöyle yanıtlıyor: PRP, yüksek oranda trombosit (doğal iyileşme ve rejeneratif özelliklere sahip biyomoleküller) içeren konsantre bir kan ürünüdür. Daha fazlasını anlamak için bir adım geriye gidelim ve kana bir bütün olarak bakalım. Genel olarak, tam kan 4 ana bileşenden oluşur:
Plazma: Çoğunlukla su, çözünmüş tuzlar ve proteinlerden oluşan kanın sıvı bileşenidir. Kan hacminin yarısından fazlasını oluşturur ve kandaki diğer tüm bileşenlerin vücutta taşınmasına ortam sağlar.
Trombositler: Trombosit, pıhtılaşma sürecine yardımcı olan ve diğer maddeleri ve büyüme faktörlerini serbest bırakan hücre benzeri parçacıklardır.
Kırmızı kan hücreleri: Eritrositler olarak da adlandırılan kırmızı kan hücreleri oksijen taşır, oksijen ve karbon dioksit alışverişinde bulunur, oksijeni dokuya getirir ve vücuttan karbondioksiti uzaklaştırır.
Beyaz kan hücreleri: Lökositler olarak da bilinirler, vücudun bağışıklık sisteminden birincil olarak sorumlu olan beyaz kan hücreleridir.
Peki, PRP nasıl hazırlanır? Aydın'ın bu konuda paylaştığı bilgiler şöyle:
PRP, çoğunlukla PRP tedavisi gören kişinin kanı alınarak uygulanır.
Adım 1: PRP süreci, bir sağlık uzmanının normalde kan tüplerini nasıl toplayacaklarına benzer bir kan örneği almasıyla başlar.
Adım 2: Kan, yaklaşık 15 dakika boyunca santrifüjlenir (çok hızlı dönen ve kanın farklı bileşenlerinin ayrılmasını sağlayan bir makineye konur).
Adım 3: Bir laboratuvar teknisyeni, enjeksiyona hazırlık olarak plazmayı (artık trombositler açısından zengin ve hücresel bileşenlerden yoksun) toplar.
Peki, PRP uygulaması Tüp bebek tedavisinde nasıl kullanılıyor? Aydın bu soruyu da şöyle yanıtlıyor:
"PRP, bir embriyo transferi sırasında yumurta miktarını/kalitesini desteklemek ve iyileştirmek ve uterus astar kalınlığını iyileştirmek/endometriyal alıcılığı artırmak için IUI ve IVF dahil olmak üzere bir dizi doğurganlık tedavisinde kullanılır. En sık olarak, tekrarlayan implantasyon başarısızlığı (RIF) öyküsü olan birden fazla IVF döngüsü geçirmiş olan kişilerde kullanılır. Bu durum, birden çok kez yüksek kaliteli embriyoların transfer edilmesine rağmen çoklu IVF transferlerinin gebelikle sonuçlanmadığı bir durumdur.
Yumurta miktarı ve kalitesini teşvik için PRP
PRP, yumurta kalitesinde, yumurtalık gençleşmesinde ve stimülasyon ilaçlarına yanıtta bir iyileşmeyi teşvik etmek için kullanılabilir. Oosit kalitesini ve miktarını iyileştirmek için PRP'nin kullanılabileceği iki yol/prosedür vardır:
Yumurtalık içi PRP
Bu prosedür, 1-3 ml PRP'nin doğrudan yumurtalıklara enjekte edilmesini içerir. Bu prosedür, bir doktor tarafından izlenen anestezi bakımı altında yapılır. İşlem sırasında PRP'li bir iğne ultrason aracılığıyla vajinal duvardan PRP'nin bırakılacağı yumurtalıklara yönlendirilir.
Prosedür ideal olarak IVF stimülasyonunun başlamasından bir, iki veya üç ay önce yapılır.
Yüksek hacimli rahim içi PRP
Yüksek hacimli bir intrauterin PRP işlemi sırasında, bir SHG kateteri (balonlu) kullanılarak uterusa yavaş yavaş 8-10 ml infüze edilir. İşlem sırasında, plazma uterustan fallop tüplerinden akacak ve yumurtalıkları plazmada yıkayacaktır. İnfüzyon işlemi tamamlandıktan sonra kişi kateter yerindeyken 10 dakika dinlenir.
Rahim kaplamasının büyümesi ve endometrial alıcılık için PRP (PRP Rahim İçi Yıkama)
PRP, embriyo transferinden önce uterus astarının endometriyal kalınlığını iyileştirmek için kullanılabilir. Bu genellikle beklenen embriyo transferinden 48 saat önce yapılır. İşlem sırasında rahim içine IUI kateteri kullanılarak yaklaşık 3-5 ml infüze edilir. Hasta 10 dakika dinlenir ve ardından normal günlük aktivitesi için taburcu edilir.
Sonuç olarak PRP, tekrarlayan implantasyon başarısızlığının tedavisinde doğurganlık uzmanınızla birlikte düşünülmesi gereken tedavilerden bir tanesidir.