Zengin bir kültürel mirasa sahip olan Azerbaycan, Güney Kafkasya’nın yüzölçümü en büyük olan ülkesi. Tarihi İpek Yolunun üzerinde yer alan ve birçok milletin kendi kültüründen izlerini bırakmış olduğu Azerbaycan bu zengin kültürel mirasını da bugünlere kadar aktararak kültür turizmi için çok önemli bir lokasyon olmayı başarmış.
Turistler için ilgi odağı olan bölgelerden biri Bakü şehri. Kafkasya bölgesinin en büyük şehri başkent Bakü, uluslararası lüks otellerden daha düşük bütçeli konaklama imkanlarına kadar geniş bir yelpazede yerleşim seçimleri sunuyor. Aynı zamanda burada çok lezzetli yemekler ile dikkat çeken yerel mutfak işletmelerini bulabileceğiniz gibi dünya çapında restoranlar ve olağanüstü bir misafirperverlik ile karşılaşacaksınız.
Bakü’nün “İçerişehir” diye de bilinen Eski Şehir bölgesi Şirvanşahlar Sarayı ve Kız Kulesi ile birlikte UNESCO tarafından koruma altına alınmış ve Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bir bölge.
12. yüzyıl duvarlarının sardığı İçerişehir'in en değerli mirası Şirvanşahlar Sarayı. 1192 yılından 1500'lere kadar birkaç yüzyıl boyunca Bakü'yü başkent olarak kullanan Şirvanşah hanedanı döneminin eseri olan saray Azerbaycan mimarisinin en önemli incilerinden biri.
Bakü'nün Hazar Denizi kıyısına doğru eğimli dev bir kaya üzerine inşa edilmiş Kız Kulesi ise ikonik bir yapı olarak şehrin panoramik manzarasını tamamlayan incilerden biri. 29 metre yükseklikteki kulenin 12. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor ve inşası ile ilgili birçok efsaneleriyle birlikte şehrin gizemli simge yapılarından biri olarak ilgi görüyor.
İçerişehir, aynı zamanda Azerbaycan lezzetlerini sunan geleneksel restoranları ile de meşhur. Burada çok lezzetli ürünlerin eşlik ettiği bir kahvaltı ile güne başlayabilir veya gün sonunda keyifli müzik eşliğinde gezinizi sonlandırabilirsiniz.
Azerbaycan, aynı zamanda doğal güzelliklerini bozmadan korumayı başarabilmiş.
Bakü’den sadece bir buçuk saat sürüş mesafesinde dünyada başka bir yerde benzerini kolay kolay bulamayacağınız bir doğa mucizesi olan çamur volkanlarını görebilirsiniz.
400’den fazla oluşumla, dünyadaki çamur volkanlarının en büyük koleksiyonu Bakü yakınlığında yer alıyor. Burada guruldayarak köpüren volkanlar turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Sosyal medyada herkesi şaşırtacak tatil fotoğrafları paylaşıyorsanız, bundan daha fazla merak uyandıracak bir fırsat bulmanız çok kolay değil.
Burada yer alan en büyük çamur volkanı Toragay, Guinness Rekorlar Kitabına da dahil edilmiş durumda. Yani, dünyada daha büyüğü yok.
Çamur volkanları, yeraltındaki doğal gaz kaynaklarının yeryüzüne salınmasına izin veren tektonik plakaların hareketi sonrasında oluşur. Yaklaşık iki bin yıl önce Azerbaycan'da Zerdüştlüğün doğuşunun da bu fenomenle bağlantılı olduğuna dair bir inanç var. Bakü'den bir buçuk saat uzaklıkta bulunan Daşgil’deki çamur volkanları en popüler olanları. Üstelik çamur volkanlarına giriş tamamen ücretsiz. Bölgeye ilgi o kadar fazla ki, Azerbaycan burada Çamur Volkanları Turizm Kompleksi inşa ediyor ve açılışı da yakında yapılacak.
Çamur volkanlarına yakın bir yerde bulunan, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki “Gobustan Ulusal Devlet Tarih ve Sanat Koruma Alanı”nda ise binlerce yıl öncesine ait 6 bin antik petrogliften oluşan inanılmaz bir koleksiyon görebilirsiniz. Bakü'nün 60 km güneyinde bu doğal müze, Yukarı Paleolitik'ten Orta Çağ'a kadar burada insanların yaşadığını kanıtlayan mağara yerleşim ve mezarların izlerini de korumuştur.
Azerbaycan, doğanın eşsiz güzelliğine doymak isteyenler için sayısız fırsat sunuyor.
Ülkenin dört bir yanı yeni geliştirilmiş ve işaretlenmiş yürüyüş parkurları ağıyla birbirine bağlanan otantik dağ köyleriyle dolu. Kuzeyde muhteşem Kafkas, güneyde ise görkemli Talış dağlarına çıkan bu parkurları geçerken yemyeşil ormanlar, müthiş göl, nehir ve şelale manzarası gezginleri kendisine hayran bırakıyor.
Yürüyüş destinasyonları arasında en ilginç destinasyonlardan biri başkent Bakü'ye 230 km uzaklıktaki Kuba ilçesinde, deniz seviyesinden 2.350 metre yükseklikte yer alan Kınalık köyü. Nefes kesen bir manzaraya sahip olan ve şahit olan herkesi büyüleyen bu köyün çekici özelliklerinden biri de, dik yamaçların üzerinde inşa edilmiş evleri.
Şahdağ Tatil Merkezi de turistlerin bir diğer ilgi noktası. Ülkenin kuzeydoğusunda yer alan Kusar’da dağların arasında huzurlu bir konuma sahip olan ve lüks otellerin yer aldığı tatil merkezinde kayak ve diğer kış aktiviteleri yapılıyor. Ayrıca, spa, havuz ve hamam hizmetleri sunuluyor. Geleneksel kış ve yaz aktivitelerine ilaveten, açılışı yeni yapılmış Şahdağ Hız Treni de ziyaretçilere açık. Azerbaycan ve tüm Kafkasya bölgesinde bir ilk olan 2590 metre uzunluktaki hız treni 9 keskin döngüye sahip ve turistler için önemli bir eğlenme deneyimi sunuyor.
Kafkas Dağlarının büyüleyici manzarası ile çevrelenmiş bir diğer meşhur dağ tatil merkezi Kebele kentinde yer alan Tufandağ da mutlaka görülmesi gereken lokasyonlardan biri.
Aynı anda 3.000 kişiyi ağırlayabilen kompleks, restoranlar, kafeler, barlar ve dinlenme alanlarının yanı sıra çocuklar ve yetişkinler için kayak okulu sunuyor. 15 kilometrelik mükemmel bakımlı yamaçlar, harika bir snowboard ve kayak deneyimi yaşatıyor. Sadece teleferikle ulaşılabilen “Chalet Steak and Wine House” restoranı ise manzara ve yerel şarap lezzetleri eşliğinde tadına doyum olmayan yemeklerin keyfini sürerek günü sonlandırmak için mükemmel bir seçim.
Şehir gürültüsünden uzaklaşıp doğanın tadını tam çıkarmak isteyenler için daha bir deneyim ‘runaway house’ ismiyle bilinen ahşap evler... Azerbaycan’ın kuzey-batı rotası üzerindeki İsmayıllı ve Kebele’de, doğanın ücra köşelerinde yer alan bu kulübeler modern otellerde bulunan koşulları sağlıyor. Ama aynı zamanda doğanın içinde huzurlu bir kişisel alan sunuyor. Yapmanız gereken tek şey telefonunuzu kapatmak, sosyal medyadan uzak durmak ve kendinizi doğaya bırakmak.
Azerbaycan aynı zamanda kaplıcaları ve diğer imkanları ile sağlık turizmi için de önemli seçenekler sunuyor.
Azerbaycan'ın çeşitli yerlerinde bulunan sağlık merkezlerinde tuz terapileri sunuluyor ancak bunların en ikonik olanı Nahçıvan şehrine 12 kilometre uzaklıktaki Duzdağ'da yer alıyor. Deniz seviyesinden 1.173 metre yükseklikte bulunan Duzdağ, yaklaşık 130 milyon ton tuz rezerviyle dünyanın en berrak ve saf doğal tuzunu içerdiği düşünülen eski bir tuz madeni. Bugün, dünyanın en etkileyici tuz terapi merkezlerinden biri olan Duzdağ Fizyoterapi Merkezi yerin 110 metre altında, dağın içine 300 metre oyulmuş tünellerden oluşuyor. Merkezi ziyaret edenler bu tünellerde bulunan yeraltı odalardan birinde bir gece geçirerek tuzun onarıcı güçlerinin yanı sıra sakinlik ve huzurun tadına varıyorlar. Tünellerden iki kilometre uzakta ise, yer üstünde merkezin bünyesinde donanımlı bir tesis de bulunuyor.
Azerbaycanın birden fazla yöresi “istisu” diye bilinen termal su kaynakları ile de meşhur. Bu kaynaklar sinir sistemi, cilt, kas ve kemikler, solunum, şeker hastalığı, sindirim ve böbrek sorunları ile ilgili rahatsızlıkların tedavisinde kullanılıyor.
Zengin petrol yataklarına sahip Azerbaycan’da Sovyetler döneminden beri şifalı Naftalan petrolünün ham halinde banyo yapmak, önemli bir sağlık geleneği.
Başkent Bakü'den yaklaşık 300 kilometre uzaklıktaki Naftalan, ilk olarak 1920'lerde Sovyet vatandaşları için popüler bir sağlık merkezi haline gelmiş. Kas, cilt, kemik ve eklem ağrıları, aynı zamanda jinekoloji ve nöroloji sorunlar gibi 70-den fazla hastalığı iyileştirme gücüne sahip olan ham petrol banyosu ve bireysel tedavi seansları şifa arayışında olanlar için ideal bir deneyim sunuyor.
Özellikle üzüm hasadı dönemi olan yaz sonu ve sonbaharda Azerbaycan’a seyahat eden gezginler üzüm bağlarını ve şarap imalathanelerini ziyaret edebilirler çünkü şarap üretimi Azerbaycan’da çok önemli bir gelenek.
Azerbaycan’da şarapçılık çok eskilere dayanıyor. Arkeolojik ve mikro-botanik araştırmalarla ortaya çıkarılan verilere göre üzüm yetiştirilmesine uygun iklim ve toprak yapısına sahip olan Azerbaycan’da 6,000 yıl kadar öncesinde şarap üretildiği biliniyor.
Ülkenin bir çok bölgesinde, orijinal ve sürekli gelişen kaliteli şarap çeşitleri üretilmektedir. Azerbaycan, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon ve diğer ünlü üzüm çeşitlerinin yanı sıra Saperavi, Medrese ve Bayan Şire gibi bölgeye özgü üzüm çeşitlerinden de büyük ölçüde yararlanarak dünya çapında ilgi gören şaraplar üretiyor. Ülkeyi ziyaret eden turistler de şarap tadımı turlarına büyük ilgi gösteriyor.
Azerbaycan seyahatiniz için hazırlık yaparken, Azerbaycan Turizm Ofisi’nden bilgi alabilirsiniz. Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Turizm Kurulu’nun bünyesinde yer alan ulusal tanıtım kurumu, ülkeyi ziyaret edecek turistler için faydalı bilgiler içeren önemli bir web sayfasına da sahip.
Bu web sayfasını ve kurumun sosyal medya hesaplarını da mutlaka incelemenizi tavsiye ediyoruz.