Kelimeler için de cinsiyet eşitliği

Kelimeler için de cinsiyet eşitliği

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, cinsiyetçi ve ayrımcı bir düzen içinde, zor şartlar altında yaşayan kadınlar hakkında farkındalık yaratacak küçük ama önemli bir detayın altını çizelim ve bundan böyle günlük hayatta kullandığımız dilden de cinsiyet ayrımını kaldırmaya özen gösterelim.

Cinsiyet ayrımcılığı, insanlığın başına gelen en çirkin ve acımasız suçlardan biridir ve binlerce yıldır devam eden bu çirkin suçun geniş toplum kitleleri tarafından benimsenip normalleştirilmesi de bugün geçmişi üzüntü içinde anmamıza neden oluyor.

Kadınları ikinci sınıf vatandaş kabul edip oy vermelerine dahi izin vermeyen zihniyetin normal kabul edildiği önceki yüzyıla oranla bugün önemli bir aydınlanma yaşanmış olsa da sosyal hayatta kadınları ayrıştıran, küçümseyen, hor gören alışkanlıkları toplum belleğinden silmek hala mümkün olmadı.

Kelimeler için de cinsiyet eşitliği - Resim : 1

Bu çirkin ayrımcılığın en belirgin miraslarından biri de, hala bir insanı işaret etmek, tanımlamak istediğimizde, kadın olduğunu da vurgulama alışkanlığımız. Trafikte bir sürücüden bahsediyorsak ve eğer o sürücü kadınsa, "kadın sürücü" ifadesiyle cinsiyetine vurgu yapmanın ne kadar yaygın ve normal görülen bir ayrıştırma olduğunu anımsayın.

Bir meslek dalındaki insanları anlatırken de kadın olması halinde cinsiyetine vurgu yapma refleksi gösteren dil alışkanlığı toplum hafızasından cinsiyetçiliği silmemize fırsat tanımıyor. Kadın pilot, kadın şoför, kadın hakim, kadın futbolcu, kadın doktor, kadın mühendis... 

Mesleklerini icra eden insanları bile cinsiyetleri üzerinden tanımlayarak ve hatta bu cinsiyet vurgusunu çoğu zaman küçümsemek için kullanarak, medeniyetimizden cinsiyet ayrımcılığını söküp atmak mümkün değil. Dolayısıyla, bu 8 Mart'ta, kelimelerde yaşamaya devam eden cinsiyet ayrımcılığına bir kez daha dikkat çekelim ve artık mesleklerine başarıyla devam eden insanları cinsiyetleri üzerinden ayrıştıran ve küçümseyen dile karşı da duyarlı olalım.  

Greyder,  dilde cinsiyet eşitliğinin önemini vurguluyor

Ünlü ayakkabı markası Greyder de bu vurguyu yapan önemli bir videoyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde meslekler üzerinden devam eden cinsiyetçi dile dikkat çekti. 

2018 yılından bu yana 8 Mart Dünya Kadınlar Günü iletişiminde “Kadının Ayak Sesleri” temasıyla yola çıkan Greyder, bu yıl da başarılı, kendi hikayelerini yazan, ilham veren kadınların seslerine kulak veriyor.

2020 yılında yayınlanan Cinsiyet Eşitliği Evde Başlar filmi ile toplumdaki cinsiyet ayrımcılığından kurtulmanın önce ailede, evde başladığına değinerek; hem ailelerin, hem de kız çocuklarının “erkek oyunu, erkek sporu, erkek mesleği” kalıplarından sıyrılmaları gerektiğinin altını çizen Greyder; 2021 yılı için hazırlanan Dilde Cinsiyet Eşitliği filmi ile belki de fark etmediğimiz ama hemen hemen herkesin diline yerleşmiş olan “Kadın Pilot, Kadın Sürücü, Kadın Doktor” kavramlarının aslında bizleri birer ayrıma götürdüğüne işaret ediyor.

“Mesleklerin cinsiyeti olmaz; uzmanlığı, deneyimi, ustalığı olur.” diyen Greyder, her alanda uzmanlığa imza atan kadınların arkasında duruyor; kadının ayak seslerini dünyaya duyuruyor.

Kelimeler için de cinsiyet eşitliği - Resim : 2

Greyder modayı sahiplendiği noktada da gerek herkese hitap eden koleksiyonlarıyla gerekse tüm birimlerinde kadın istihdamına önem vererek, bu anlamda kararlı adımlar atıyor; cinsiyet eşitliğinin var olduğu mutlu dünya hayaline Greyder Stili ile katkı sunuyor.

Greyder'in Dilde Cinsiyet Eşitliği kampanyasını takip etmek ve marka hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, web sitesini ziyaret etmenizi de tavsiye ederiz.