Bunları biliyor musunuz?

Ev temizliğinde işinize yarayacak pratik fikirler!

Bunları biliyor musunuz?

MİS GİBİ KOKAN ÇAMAŞIR MAKİNELERİ
Çamaşırlarınızı yıkadıktan sonra sakın makinenin kapağını hemen kapatmayın! Çünkü kapağı hemen kapatmak, henüz nemli olan tamburun kötü kokmasına neden olabilir. En iyisi makineni kapağını 1-2 saat açık bırakarak tamburun hava almasını sağlamak.

LAVABO HİJYENİ NASIL SAĞLANIR?
Lavaboda biriken yiyecek artıkları, oluşan nemli ortamda bakterilerin çoğalmasına sebep olur. Bu nedenle mutfak lavabosunu periyodik olarak klorlu su yada temizlik maddeleri
ile yıkayarak dezenfekte etmelisiniz.

ELLERİNİZ BALIK KOKMASIN
Ellere sinen balık kokusu çok rahatsız edici olabilir. Bunu önlemek için balık ayıklamadan önce ellerinizi limonla ovun, elinize hiç koku sinmez.

PIRIL PIRIL SARIMSAK SIKACAĞI

Sarımsak sıkacağını temizlemek için eskimiş bir diş fırçası kullanın. Suyun altında fırçaladığınızda en zor ulaşılan delikleri de temizlemeniz mümkün olacaktır.

HALILARI YIKAMALI MI, SİLMELİ Mİ?

Halılar yılda en az bir, çok gerektiği durumlarda ise iki kere yıkanmalı. Fakat rutin temizlik sırasında yine ihtiyacınıza bağlı olarak sadece yüzeyini silin, halının
temiz kalması ve parlak görünmesi için bu yeterli olacaktır.

MATLAŞAN TENCEREYİ PARLATMAK

Paslanmaz çelik tencereniz matlaşırsa, biraz sirkeyi ateşe koyup ısıtın. Sonra yumuşak bir bezi ılık sirkeye batırarak iyice ovun. Ardından iyice durulayın.


DİBİ TUTAN TENCEREYE ÇÖZÜM
Tencerenin dibinde yapışmış yemek kaldıysa dibine karbonat serpip üstüne su ekleyin. Bir gece o şekilde bırakın. Ertesi gün iki yemek kaşığı sirke ve su ekleyip bir kez daha kaynatın. 10 dakika kadar fokurdasın. Yemek artıkları çıktıysa son temizlemeyi yapabilirsiniz.

KIZARTMA KOKUSUNU YOK EDİN

Kızartma yaptığınızda mutfağınıza koku yayılmasını istemiyorsanız, bir kapta sirkeli su kaynatın. Eğer bu işlemi yapmadan kızartmanızı yaptıysanız, mutfaktaki
kokuyu gidermek için ızgaranın üzerine defne, ada çayı ve kekik yaprakları koyun.

BİBERONDA KALAN MAMA KALINTISI

Biberonun dibinde kalan süt ve mama kalıntılarını temizlemek için biberonun içine biraz kağıt havlu veya kağıt peçete atıp suyla çalkalayın.

TER LEKELERİ SORUN DEĞİL

Ter, özellikle ipekli ve yünlü giysilerde kalıcı lekeler oluşturur. Sık sık tenle temas eden ipek bir giysinin lifleri zarar görür ve bozulur. Sürekli ter ve vücut yağlarına maruz kalan elbiselerde belirgin sararmalar ve kötü bir koku oluşur. Ayrıca ter, giysinin boyası ile reaksiyona girdiğinden, ter lekesini çıkartmak güçtür. Bunun için giysilerinizi ter lekeleri sinmeden hemen yıkamalısınız.

PARILDAYAN SÜRAHİ HAYAL DEĞİL

Parlaklığını yitirmiş sürahinize eski parlaklığını kazandırmak için sürahinin yarısına kadar yırtılmış gazete kağıdı doldurun. Sürahinin üçte biri kadar sıcak suyu ilave edip bir süre çalkalayın. Sürahinizin pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.