Mine çiçeği

Kolay yetişiyor, rengarenk çiçekler açıyor, uzun süre çiçekli kalıyor, bahçeye de balkona da yakışıyor. Üstelik renklerini değiştirip, içindeki nektar hakkında mesaj gönderiyor…

Mine çiçeği

EN POPÜLER TÜRLERİ
Lantana Camara: Sonraları kırmızı veya portakal renklidir.
Lantana Chelsonii: Yaz aylarında portakal kırmızısı çiçeklidir.
Lantana Montevidens: Yaz ve kıs¸ aylarında leylak renkli çiçeklidir.
Lantana Nivea: Beyaz çiçekleri yazın açar.
 
NASIL YETİŞTİRMELİSİNİZ?

Yılın çoğunda çiçekli olduğu için, peyzajda en çok kullanılan çiçeklerden biridir. Onu bahçenize davet edebilir ya da büyük saksılarda yetiştirebilirsiniz. Çit bitkisi olarak da çok uygundur.  Meyveli bir bitki olduğu için meyve üretimi meyve tohumlarıyla yapılabilir. Ancak pek çok bitkide olduğu gibi, dalından alınan çelikle çoğaltmak daha kolay olur.
Tohumlarını kış sonunda ekebilirsiniz. Çıkan fidanları, 30 santimetre arayla yerlerine dikebilirsiniz.Derleyen: Elif Ergün Tunçer/EvBahçe
 
Bitkiler ilginç formlarıyla, kokularıyla, renkleriyle bizi her zaman şaşırtmayı başarıyor. Narin bir çiçek soğuğa meydan okumasıyla, bir çalı bitkisi ise muhteşem kokulu çiçekleriyle hayran bıraktırıyor kendini. Bu ay mercek altına aldığımız mine ya da diğer isimleriyle ağaç minesi/ lantana ise renk değiştiren çiçekleriyle çekiyor ilgimizi.
Lantana gibi bazı çiçekler, renklerini değiştirerek, böceklere nektar durumları hakkında bilgi veriyorlar. Bu konuda İsviçreli doğa bilimci Fritz Müller bir mektubunda Brezilya ormanlarında yetişen Lantana adlı bir bitkiden bahsediyor ve şöyle diyor:? "Üç gündür renk değiştiren bir Lantana çiçeği var burada. İlk gün sarıydı, ikinci gün turuncu ve üçüncü gün mor. Çeşitli kelebekler bu çiçeği ziyaret etti. Görebildiğim kadarıyla mor çiçeklere hiç dokunulmadı. Bazı böcekler hortumlarını hem sarı hem de turuncu çiçeklere soktular, diğerleri birinci gün sarıya. Ben bunun ilginç bir durum olduğunu düşünüyorum. Eğer çiçekteki nektar ilk günün sonunda azalırsa çiçek çok daha az fark edilir duruma gelir; eğer rengi değişmezse kelebekler hortumlarını daha önce döllenmiş olan çiçeklere sokarak vakit kaybedeceklerdi."

YAKINDAN TANIYALIM
• Minegiller Verbenaceae ailesinin bir üyesidir.
• Anavatanı Güney Amerika’dır.
• Yaprak döken bir çalıdır. Ancak farklı karakter ve türde birçok alt türü bulunur. Bu yüzden özellikle ılıman bölgelerde her dem yeşil türlerini de görmek mümkündür.  
• Meyveli bir bitkidir. Üzüme benzeyen, 2-3mm çapındaki  meyveleri önceleri yeşil, renktedir. Olgunlaştıkça meyvelerin rengi gri-maviye dönüşür.
• 1-1.5 metre kadar boylanma yapabilir.
• 10 santimetre boyunda, sivri uçlu, alt ve üst yüzleri tüylü olan yaprakları vardır.
• İkbahar başından sonbahar sonuna kadar çiçekli kalabilir. Çok sayıda küçük çiçeklerden oluşan çiçekleri, şemsiye şeklindedir. Ortadaki renkler sarı ya da portakal renginde açar.
• Çiçekler yaşlandıkça renk değiştirir, kırmızı ya da beyaz olur. Çiçeğimizin değişik renklerde türleri vardır. Sarı, kırmızı, pembe, beyaz ve menekşe renkte çiçeklerini görebilirsiniz.
• Organik maddece zengin, geçirgen topraklarda sağlıklı gelişim gösterir.
• Güneşe dayanıklıdır ama gölge ya da yarı gölge alanları daha çok sever. Ilıman iklimden hoşlanır.  
• Donlara karşı dayanıksızdır. Aşırı soğuk bölgelerde, kış aylarında kapalı ama çok sıcak olmayan bir yere alın. Aksi takdirde gövdesi kuruyabilir.
• Yaz boyunca bol sulama ister. Kışın ise fazla su tüketmez.
• Düzenli olarak budanmaya ihtiyacı yoktur. Ancak çalı türü olduğu için ilkbahar ve sonbaharda kuru dallarını temizleyip boyunu kısaltabilir, form verebilirsiniz. Kuvvetli budamalarla daha bol çiçek vermesini sağlayabilirsiniz.