Tam mevsimi
Basık bir domatese benzeyen Trabzon hurması tam bir vitamin deposu!
Anavatanı Uzakdoğu olan, subtropik bir meyvedir. Latince adı Diospyros
lotus olan meyve, cennet hurması olarak da adlandırılır. Başta Akdeniz
şeridi olmak üzere, Ege Bölgesi, Karadeniz sahil şeridi, hatta
Kahramanmaraş ve Kastamonu’da da yetişir. Bazı çeşitleri -15 °C’ye kadar
soğuğa dayanıklıdır. Bu özelliği ile ılıman iklim meyvesi olma
özelliğiyle çelişir ve iç bölgelerimizde de gelişim gösterir. Çiçekleri
geç açtığı için ilkbahardaki ani sıcaklık düşmelerinden etkilenmez.
Görünüşü, basık bir domatese benzer. Ham iken yeşil olan rengi,
olgunlaştıkça açık sarı, turuncu ya da kahverengi olur. Meyveleri taze
olarak tüketilebildiği gibi, kurutularak da yenilebilir. Yabani
çeşitleri çok tatlı ve küçük meyvelidir. Kendine özgü tadı olan bu
faydalı meyve, başta A vitamini olmak üzere, pek çok vitamin, mineral ve
antioksidan açısından zengin olup, kalp-damar ve sindirim sistemini
güçlendirir.
NASIL ÇOĞALTILIR?
Çelikle
yetiştirilmesi çok zordur. Çünkü çeliklerin içinde su sirkülasyonu zor
olduğundan kolay köklenenmez. Ancak bu şekilde üretilecekse, köklendirme
tozu kullanılması ve çeliklerin alt uçlarına birkaç yara çentiği
açılması gerekir. Köklendirme tozu, köklenmeyi uyaran asidite ve enzim
faaliyetini sağlar. Etiket dozunda, su ile hazırlanan bulamaca çelikler
batırılıp dikilebilir. Ya da dikimden sonra hazırlanan eriyik sulama
şeklinde verilebilir. Köklendirme ortamına çelikleri yerleştirmeden
önce, ucu konik dikim çubuğu ile çukurlar açılır. Çelikler açılı olarak
yatık dikilir ve çelik boğazında, köklendirme ortamı olan perlit, kum
veya perlitli torf sıkıştırılır. Seralarda çeliklerden yetiştirme
ortamının neminin yüksek tutulması da şarttır. Basit köklendirme
ortamlarında ise saksı veya köklendirme sandıklarının üzerine polietilen
örtü kapatılarak ortamın nem oranı artırılır. Bir diğer üretim yöntemi
ise daldırma tekniğidir. İlkbaharda yapılmalıdır. İyi çeşitlerin
dalları, köklendirme ortamına daldırılır. Köklendirme materyalinin
batırılan dal kısmına kapatılması ve sıkıştırılması sağlanır. Daldırma
tekniğinde, Hindistan cevizi liflerinden hazırlanmış köklendirme torfu,
Ukrayna menşeili lif torfu, ya da köklendirme yosunu, ana bitkiden
seçilen dal üzerine tülbent içinde topaklar yada paketler halinde
çepeçevre sarılarak köklendirme sağlanır. Özel torfun topaklar halinde,
ayrılan dala çepeçevre keseler halinde sarıldığı tülbentin de sürekli
nemli tutulması gerekir. Köklenen dal, daha sonra ana daldan kesilir ve
asıl saksısına şaşırtılır. Şaşırtılan fidan saksılarının boylu olması
gerekir. Çünkü Trabzon hurması derin kazık köklüdür. Saçak kökleri
nispeten zayıftır. Yabani veya kültür çeşitlerin çekirdekleri ayrılarak,
kurutulur, çekirdekler köklenme ortamına veya tüp polietilen torbalara
3-4 santimetre derinlikte dikilir. 20 °C civarındaki ortam sıcaklığında
süren fidanlar iyi ve çabuk gelişir. 1 yaşından sonra erken ilkbaharda
aşılanır. En kolay ve başarılı yolu internetten, fidan yetiştiren
firmalardan temin etmektir.
* Ev Bahçe Dergisi'nden alınmıştır.