Yılın en popüler 12 çiçeği

Dünya çapındaki renk otoritesi Pantone, 2014 yılının rengini orkide moru olarak açıklamıştı. Biz de bundan yola çıkarak, bu sene popüler olacak, mor tonlarındaki çiçekleri bir araya getirdik.

Yılın en popüler 12 çiçeği

ORTANCA  Hydrangea
Türüne göre mart-ağustos ayları arasında çiçekli kalır. Nemli ya da yarı nemli topraklarda sağlıklı gelişim gösterir. Bol güneşli ve açıklık bir yerde değil, duvar diplerinde ya da ağaç altlarında yetiştirmeye özen gösterin. Besin maddelerince zengin, humuslu ve asitli toprakları çok sever. En uygun budama zamanı ilkbahar aylarıdır. Ortancanın rengi toprağın asit oranına göre değişir. Toprağınıza kireç atarsanız beyaz ya da pembe; çivit koyarsanız mavi; sulama suyuna sirke katarsanız koyu pembe ya da kırmızı olur.


ALLIUM Allium
Çok yıllıktır. Soğanlarını sonbaharda dikebilirsiniz. 10 santimetre derinliğinde bir çukur açmanız idealdir. Çok nemli olmayan bir alan seçin. Fidesini türüne göre bahar başından yaz sonuna kadar dikebilirsiniz. Sağlıklı gelişim göstermesi için doğrudan güneş alan yerleri tercih edin. Fakir topraklarda bile yetiştirebilirsiniz. Tek istediği toprağının geçirgen olmasıdır. Eğer saksıda yetiştiriyorsanız, her yıl toprağa hazırladığınız kompostu eklemeyi unutmayın. Toprağını havalandırmayı ihmal etmeyin.

SÜMBÜL  Hyacinthus
Mis kokulu çiçekleri ince, uzun ve düzgün yaprak demetinin tam ortasından çıkan bir sapın ucunda açar. Dik salkımlar halinde bulunan bu çiçekler düz ya da katmerli sarı, mor, mavi, pembe, beyaz ya da kırmızı renkte olabilir. Biraz kumlu, geçirgen toprak onun için idealdir. Toprağı kurudukça yeterince sulanmasına özen gösterilmeli ve doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Soğuğa dayanıklıdır, ama saksıda dondan korunması gerekir. Güneşli ya da yarı gölgeli bir alan onun sağlıklı gelişimi için idealdir.  


SÜSEN İris
300’e yakın farklı türü vardır. Kış sonundan itibaren çiçeklenmeye başlar. Mayıs, en çiçekli dönemidir. Kök, sap ve yumrularını ayırarak çoğaltabilirsiniz. Yavru süsenler ilk sene çiçek vermez. İkinci yaşında size mor, sarı ya da beyaz çiçekler hediye eder. Geçirgen, hafif kumlu ve kireçli topraklar onun için idealdir. Bahçenizin güneş ya da yarı gölge bir bölümüne dikerseniz mutlu olur. Fazla nemden hoşlanmaz. Kontrollü olarak sulama yapın. Kaya bahçelerinde oldukça şık görünür.


ÇİĞDEM Colchicum
Ilıman bölgelerde ocak-şubat başında açmaya başlar.
10-30 santimetre boylanır. Sarı, beyaz ve alacalı mor tonları ortasında sarı tohumlar oldukça güzel görünür. Organik maddece zengin toprakları sever. Geçirgen ve kuru topraklarda mutlu olur. Bakımı oldukça kolay bir bitkidir; sizi hiç zorlamaz. Orman altı bitkisi olarak doğada oldukça sık rastlanır. Güneş ya da yarı gölge alanları sevdiğini sakın unutmayın. Fazla su istemez.

MOR SALKIM Wisteria
Bahar ve yaz aylarının en dekoratif çiçeklerindendir. Fabaceae familyasına aittir.Hızlı büyüyüp çabuk gelişir. 20-30 metreye kadar boylanabilir. Yapraklarını döken, sarılıcı odunsu bir bitkidir. Sağlıklı gelişim göstermek için iyi cins bahçe toprağına ihtiyaç duyar. Güneşten hoşlanır.  İlkbahar donlarının dışında dayanıklı bir bitkidir.


AFRİKA ZAMBAĞI Agapanthus
Yaz aylarından sonbaharın başına kadar çiçek açar. 30-120 santimetre uzunluktaki saplarda top formlu çiçekleri vardır. Bunlar genellikle lila ya da beyazdır. Sık ve sağlıklı çiçekler açmasını istiyorsanız, düzenli ve bol sulamanız gerekir. Tam güneş alan yerlerde en güzel çiçeklenmeyi yapar. Suyu çok sever, bol bol sulanmak ister.



Derleyen: Elif Ergun Tunçer/EvBahçe

Mor renk, lüksü ve ihtişamı simgeler, hayal gücünü ateşler, yaratıcılığı teşvik eder.Biz de mis kokulu lavantayı, mor bir yağmuru andıran mor salkımı, baharın vazgeçilmezi sümbülü evinize taşıyın!


LAVANTA Lavandula officinalis
Ballıbabagiller ailesinden, Akdeniz kökenli bir bitkidir. Yarı çalımsı, çok yıllıktır. 20 santimetreyle bir metre arası boylanma yapar. Tüylü ve kısa saplı yaprakları vardır. Bahar aylarında açmaya başlayan mavi ve mor tonlarındaki çiçekleri güzel kokuludur. Geçirgen olduğu sürece her tür toprakta sağlıklı gelişir. Çiçek açması için mutlaka güneş görmesi gerekir. Işık isteği fazladır. Soğuğa karşı çok hassastır. İki yılda bir organik gübre ve kompostla toprağı destekleyin. Böylece çok daha sağlıklı gelişir. Sonbahar aylarında budayabilirsiniz.

ARAP SÜMBÜLÜ  Muscari  
Salkıma benzeyen çiçekleri yüzünden, üzüm sümbülü olarak da anılır. Hyacinthaceae ailesindendir. Genellikle mavi-mor çiçekleri vardır. Pembe ve beyaz olanlarına da rastlanır. Soğuk sever. Kuraklığa dayanıklıdır ama büyüme döneminde toprağının nemli olmasına özen göstermek gerekir. Güneşi sever. 15-20 santimetre boylanma yapabilir.  


FUNDA Erica
Gösterişli çiçeklerinin renkleri pembe ya da mordur. Nadiren beyaz açan türlerine de rastlanır. Büyük olanlarını bahçede tek başına kullanabilirsiniz. Bodur olanlarsa kayalık alanlar ve bordürler için idealdir. Saksılara da dikilebilir. Sağlıklı gelişim göstermek için sıcağa ihtiyaç duyar. Fazla su istemez. Aşırı sulanırsa kökleri çürür. Onu mutlu etmek için yaşlı ve odunlaşan dallarına mutlaka gençleştirme budaması yapın.

LEYLAK Syringa vulgaris

Salkım şeklinde olan çiçekleri yalınkat ya da katmerli, mor, beyaz, pembe, alacalı ve krem renklerinde olabilir. Hemen her tür toprakta yetişebilir. Doğrudan güneş alan yerlerde, kaliteli ve iri çiçekler verir. Çok sıcak bölgelerde, yarı gölge yerlere dikilmelidir. Fazla gübreleme yapıldığında, bitkinizde kaba ve istenmeyen bir büyüme olabilir. Leylak, aşırı rutubetten hoşlanmaz. Haftada bir sulama yapmanız yeterlidir.  

LOBELYA Lobelia

Sağlıklı gelişim göstermesi için güneşli ya da yarı gölge alanlara ihtiyacı vardır. 80 santimetreye kadar boylanma yapabilir. Yaprakları koyu yeşil ve harelidir. Humusça zengin, geçirgen topraklarda sağlıklı gelişim gösterir.
Aşırı güneş, soğuk ve rüzgardan korumanız gerekir. Güçsüz zamanlarında gübre desteği yapabilirsiniz. Kontrollü sulama gerekir. Toprağının kuru kalmamasına özen gösterin.