Kalimera Selanik

Selanik Havaalanı’na indiğimizde hava gayet güzel ve güneşliydi. Nereleri gezdik, neler yaptık, en beğendiğimiz sokaklar, dükkanlar hangileri?’ Hepsini derledim, topladım, bir yazıya sığdırmaya çalıştım. Bizim grubun pek eğlenceli Selanik listesini gururla takdim ederim...

Kalimera Selanik

KONAKLAMAK İÇİN SEÇENEKLER
Şehir merkezine yakın, konforlu bir otel arıyorsanız Les Lazaristes’i listenize ekleyebilirsiniz. Şehrin tam göbeğinde bulunan Electra Palace Otel her yere yürüyüş mesafesinde. Şehre iş toplantısı sebebiyle gelip havaalanına yakın bir otel arıyorsanız önerim Hyatt. Selanik’in tek Hyatt oteli olma özelliğine sahip bu otel bahçesi ve huzurlu ortamıyla tüm sıkıntılarınızı üzerinizden alabilir. Daha fazla otel seçeneği için Thessaloniki Hotels Association’ın (Selanik Oteller Birliği) web sitesine göz atabilirsiniz (tha.gr).

EKİPTEKİLERE SELANİK'İ SORDUK!
Hazal Yılmaz
Blogger/Seyahat Yazarı

Duvar resmi (mural) hastasıyım. Öyle kenarda köşede yapılmış grafitilerle yetinmem. Büyüt. Binayı kaplasın. Tamam. Bu yüzden Selanik’ten mutlu mesut döndüm. Üniversite civarında karşınıza çıkacak binalarda sanatçı elinden çıkma işler kaynıyor. Orada, uzakta, gece 11’den sonra Selanikliler ile dolan, konserler, partiler yapılan bir Yfanet işgal evi var, onu sabah gidince kapalı buluyorsunuz ama olsun. Al bana bir daha gitmek için bir neden! (yfanet.net). 

Oben Budak
Gazeteci/DJ/Yazar 

En sevdiğim mekan Papillou Colore, içeri girdiğiniz andan itibaren kendinizi iyi hissetmeniz için tasarlanmış sanki. Charlie’nin Çikolata Fabrikası’nın modern yansıması hissiyatını uyandırdı bende. Çikolatalar baş döndürücü güzellikte. En çok sokaklardaki grafitilerden hoşlandım aslında. Selanik’in keyfini yürüyerek çıkarırken adım başı karşınıza bambaşka bir sanat eseri çıkıyor olması şehrin değerini artırıyor.

Sıla Güven
ELLE Dergisi Moda Konuları Editörü

Bence şehrin en güzel tarafı, seyahatimizin son gününde keşfettiğim Roman Forum’un alt tarafında kalan eskiciler sokağıydı. Tur rehberimiz bunun gibi çok sokak olduğunu söylemişti ama vaktimiz azdı, dolasıyla tek bir sokakla yetinmek zorunda kaldım. Aslında gezinin ilk gününden beri yüksek ateşle, ‘vintage plak nereden bulurum?’ sorusunu sayıklayıp duruyordum. Sokak bu açlığımı doyurdu, evet. Ama diğer vintage objelerde ve kıyafetlerde aklım fena kaldı. Yani Selanik, sırf bu yüzden bile bir kere daha ziyaret etmeye değer!

Serhat Şengül
Moda Editörü/İstanbul Entourage Ajans Sahibi 

Tüm şerbetli tatlılar benden sorulur. Selanik’e has Café Elenidis’in ‘üçgen tatlısı’ leziz mi leziz. Osmanlı eseri Beyaz Kule’yi solunuza alarak Ege’nin mavisine doğru yürümek büyük keyif. Güney Fransa’dan sonra, Avrupa’da gördüğüm en güzel şarap tesisi Domaine Gerovassiliou ve muhteşem Chardonnay’si unutulmazlardan.

Tanem Sivar
Televizyon Programı Sunucusu

Sadece mesafe ve coğrafi olarak değil kültür, tarih ve mimari olarak bize çok yakın olan Selanik görülmeli kesinlikle. Harika yemekler ve sıcacık insanları ile bizi ağırlamaktan duydukları heyecan her halinden belli olan komşumuz Selanik’i ziyareti edilecek şehirler listesine almalısınız. Çoğu İstanbul aşığı olan bu güzel insanların güzel şehrinde çok keyifli birkaç gün geçirdim ve mayomu alıp sahil keyfini de dahil eden yakın zamanlı bir seyahat programı yapmaya çalışıyorum bu ara.Yazı: Özge Altınok Lokmanhekim

NEREDE YEMELİ?

Öğle yemeği ya da çay saati için harika bir adres: Blé. Açık ara şehrin en iyi kafesi olduğunu söylemeliyim. Selanik’in Nikis isimli, İzmir-Kordon’u andıran deniz kenarında bir caddesi var. Bu caddenin üzerinde barlar, kafeler, restoranlar yer alıyor. Şehrin en iyi gurme balık restoranı olarak bilinen 
7 Thalasses’in (7 Seas) ahtapot salatası ve soslu midyelerinin tadına bakmak şart. Electra Palace Otel’in çatısındaki Orizontes Restoran’da hem şehir 
hem de deniz manzarasına karşı lezzetli bir öğle yemeği yiyebilirsiniz. Panellinion şehirde en beğendiğim restoranların başında geliyor. Yemekleri lezzetli, ortamı sıcak, dekorasyonu zevkli. Genelde Selanikli, 25-35 yaş arası çalışan kesimin tercih ettiği bu restoranda hafta sonları DJ, masalarda oturanları küçücük bir alanda bile olsa dans ettirmeyi başarıyor. Eğer tavernada Yunan mezeleri ve ouzo’nun tadına bakmak istiyorsanız adresiniz Athonos Meydanı ile Ladadika olmalı. 

NERELERİ GÖRMELİ?
Şehirde tarihi yerleri gezmek istiyorsanız seçenek çok. İlk Hıristiyanlar’dan, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalma birçok kilise, cami, yapı ve tarihi mekan bulunuyor Selanik’te. 1, Vas Georgiou A Caddesi’nde bulunan Turizm Binası’na uğrayarak ücretsiz ‘Tarihi Mekanlar Haritası’ alıp, şehirde yürümenin keyfini çıkararak bu tarihi yapıları keşfedebilirsiniz. 
Tsinari (Cinar) olarak bilinen bölgede öğleden sonra bir yürüyüş yapın. Eğer duvar resimlerinden, eski ve renkli evlerden, Arnavut kaldırımlı sokaklardan ve köy kahvelerini andıran kafelerden hoşlanıyorsanız şehrin bu bölümü tam size göre. 
Hafta sonları kurulan bit pazarı, Aristoteles Meydanı’ndaki lokal pazarlar olan Kapani ve Modiano benim gibi çarşı pazar gezmeyi sevenlerin görmesi gereken yerlerden.
Hava güneşli ise sahilde bir yürüyüş yapın, şehrin sembolü olan Beyaz Kule’yi arkanıza alıp bir fotoğraf çektirin. Dilerseniz Thermaikos’ta bir tekne gezintisi de yapabilirsiniz.  
Son dönemde tüm Yunan turizmini bir arada bulunduran, destinasyona, aklınızdaki tatil şekline, yapmak istediklerinize göre size en uygun noktayı veren Marketing Greece’in hazırladığı discovergreece.com sitesine de şehirde gezi planı yapmadan bir göz atmanızı öneririm. 

ALIŞVERİŞ ADRESLERİ
Tsimiski ve Egnatia şehrin iki büyük alışveriş caddesi. Bu caddeleri Agias Sofias ve Arhea Agora Meydanları kesiyor. Selanik sokakları aynı bizim sokaklarımız gibi. Mısır, simit, kestane satan sokak satıcıları, yol üzerine yayılan tezgahlar, sokak köşelerinde bakkal ve manavlar. Selanik’te evlerin çoğunda büyük balkon var. Neredeyse her balkonda da renk renk sardunyalar. Mağazalar genelde 18.00-19.00’a dek açık ancak pazartesi ve çarşamba günleri saat 15.00’ten sonra kapalı her yer. Notos Galleries Alışveriş Merkezi şehrin en lüks alışveriş merkezlerinden biri. 
Tsimiski üzerinde gece elbiseleri satan Maestri, erkek kıyafetleri butiği Silenzo, renki mutfak eşyaları alabileceğiniz Eco&Design, pop up saatler satan Loisir, modern tasarım kıyafetler bulabileceğiniz Zini Boutique, Burberry, Ralph Lauren, Dsquared2 gibi lüks markaları bir araya getiren Intervista beğendiğim butikler arasında. 
Chrysosomonu Smirnis Caddesi 19 numarada bulunan Sarri isimli ufak butikte rengarenk takılar, kıyafetler ve aksesuarlar satılıyor. El yapımı taşlı kolyeleri oldukça orijinal. 
Mitropoles Caddesi 36 numaradaki Type Center aslında bir tasarım ofisi ve matbaa olarak hizmet veriyor. Ancak birbirinden güzel albümler, defterler ve kırtasiye ürünlerini de satın almak mümkün. 

ÇOCUKLARA ÖZEL ADRESLER
Mitropoles Caddesi adeta çocuklu ailelere hitap ediyor. 39 numaradaki Viviland (İlk alışverişinizde yüzde 15 indirim yapıyor), 51 numaradaki Aoulette, 85 numaradaki IKKS Junior ve 91 numaradaki Angels’da kız ve erkek çocuklar için birbirinden renkli kıyafetler, aksesuarlar ve oyuncaklar bulabilirsiniz.

NE YESEK?
Bizim simitlere benzeyen koulouri ya da geleneksel bir tat olan ve böreği andıran bougatsa ile güne başlayabilirsiniz. Tatlı için önerim ise yöresel bir lezzet olan ve nerdeyse her pastanede bulabileceğiniz galaktoboureko. Akşam yemeğinde ise gyros ve souvlaki’yi denemenizi öneririm. Birbirinden lezzetli Yunan mezelerini de listenize ekleyin. Fasulye çorbası fasolada, böreği andıran peynirli tyropita ve skaltsouni, çöp şişe benzeyen souvlaki beğendiğim lezzetler arasında.

ÇAY SAATİ GELDİ
1960’dan beri hizmet veren bir aile işletmesi olan Elenidis Café’ye taze yufka ve krema ile yapılan trigano panaramos isimli şehre özgü üçgen tatlıyı yemek için mutlaka uğrayın. Vitrinindeki eski oyuncaklara ve retro dekorasyonuna hayran olup içeri adım attığım Mourouzi, 1972’den beri hizmet veren bir pastane. Şu anda aynı ailenin üçüncü nesli tarafından işletiliyor. Limonlu tatlısı pavlova’nın tadına bakmanızı öneririm. Tea Flavors isimli dükkanda ise çay sevenleri bir cennet bekliyor, aromalı, siyah ya da beyaz çay çeşitlerini bulabileceğiniz bu dükkanda çay dışında demlikler, fincanlar ve aksesuarlar da bulmanız mümkün. Karışık orman meyveli çayları son zamanlardaki favorilerim arasında. Papillou Coloré şehrin masal tadında çikolatacısı. 

HANGİ MÜZELERİ ZİYARET ETMELİ?
Aya Dimitriya Mahallesi, Apostolu Pavlu Caddesi üzerinde, 72 numarada bulunan ‘Atatürk’ün Evi’ müzesi hem Türk hem de yabancı turistlerin ziyaret ettikleri müzelerin başında geliyor. Bitişiğinde ise Türk Konsolosluğu yer alıyor. Balkan Harbi’nden sonra Selanik Yunanlılar’ın elinde kalınca, Atatürk’ün Evi Lozan Anlaşması hükümlerine göre Yunan Hükümeti’ne teslim edilmiş. Yunan Hükümeti ise evi Yunanlı bir aileye satmış. Cumhuriyet’in 10’uncu yılında Selanik Belediyesi Türk-Yunan dostluğu adına önce evin kapısına mermer bir plaka yerleştirmiş ve Ata’nın doğduğu ev olduğunu belirtmiş, daha sonra da ev 1937 yılında Selanik’teki Türk Konsolosluğu’na teslim edilmiş. 
Selanik’teki Bilim ve Teknik Müzesi başta klasik araba bölümü ile kalbimi kazandı. Arkeoloji Müzesi 2005 yılında Avrupa Birliği tarafından ödüle layık görülen Bizans Kültür Müzesi şehirde beğendiğim diğer iki müze. Selanik Fotoğraf ve Selanik Sinema Müzesi ile Devlet Çağdaş Sanatlar Müzesi de her gün sanatseverleri ağırlıyor.