İyi bir uyku için yatak odası nasıl olmalı? 11 öneri
İyi bir gece uykusu için yatak odanızı nasıl en uygun hale getirebileceğinizi keşfedin! Peki, iyi bir uyku için yatak odası nasıl olmalı? İşte öneriler...
Yattığınız yerin, uyku kalitesi üzerinde büyük bir etkisi var. Bu nedenle mükemmel bir yatak odası düzeni kilit öneme sahip. Birçok uzmana göre yatak odanızın olabildiğince uygun bir mekân olmasını sağlamak için ilk adım, onu sadece uyumak için kullanmak. Odanızı başka amaçlar için kullanmayın. Mükemmel bir uyku öncesi rutinine sahip olsanız bile, seçtiğiniz yer doğru değilse her şey boşa gidecektir. Daha Güzel Bir Uyku dergisinde iyi bir uyku için yatak odası nasıl olmalı sorusuna yanıt veriliyor. Öneriler şöyle: (Neden kötü rüyalar görürüz? En sık görülen 15 kabus başlıklı yazı da ilgini çekebilir)
1. ODANIZ KARANLIK OLMALI
Dışarıdan gelecek ışığı mümkün olduğunca engelleyebilecek kadar iyi kalitede perdeler ya da karartma perdesi kullanın. Bu perdeler hem aradan hem de yanlardan ışık sızdırmayacak kadar geniş olmalı. İçerideki suni ışık da sorun yaratabilir. Yatmadan önce bütün ışıkları kapatmayı ihmal etmeyin.
2. YATIŞTIRICI RENKLER KULLANIN
Yatak odanızda rahatlatıcı bir ortam yaratmak için duvarları parlak ve canlı renklere boyamayın. Beyaz, pastel mavi, krem, lila gibi sakin ve nötr renkleri tercih edin.
3. MÜKEMMEL ŞİLTE
İyi bir uyku için konforlu bir yatak en önemli faktörlerden biri. Şilte olarak size en uygun olanı seçtiğinizden emin olun. Herkesin tercihi farklıdır. Bu yüzden yatak satın almadan önce bir süre deneyerek size en uygun olanı bulmanız önemli. Köpük yataklar, vücudunuzun şeklini aldığı için, yani basıncı bedenin sadece bir kısmına yüklemediği için uygundur. Ancak bazı hafızalı köpük yataklar aşırı sıcaklık verebilir.
4. TEKNOLOJİDEN KURTULUN
Gereksiz teknolojinin yatak odanıza girmesini engelleyin. Odanızı sadece uyumak için kullanın. İşlerinizi bitirmek için dizüstü bilgisayarınızı yatağa taşımayın ve televizyonunuzu oturma odası için saklayın. Dijital saatler rahatsız edici ışık verdiğinden çalar saat olarak sadece analog saat kullanın, ya da stand-by’da durduğunda ışığı yanmayan cihazlar kullanın. Hatta bu cihazları uyku öncesinde rahatlatıcı bir müzik dinlemek için de kullanabilirsiniz.
5. SUSUZ KALMAYIN
Susuz kalmak, uyku kalitesi üzerinde çok etkili. Bedeniniz susuz kaldığında melatonin üretemez ve bu yüzden uykuya dalmanız da uyanmanız da zorlaşır. Gece uyandığınızda içmek için başucunuzda bir bardak su bulundurun.
6. DÜZENLİ OLUN
Karmakarışık bir oda zihninizi dağıtıp uykunuzun kaçmasına neden olabilir. Her şeyi önceden yerli yerine koyun ve odadaki eşyayı minimumda tutun.
7. BOYNUNUZU DESTEKLEYİN
Tıpkı yatak gibi başımızı koyduğumuz yastık da tamamen kişisel tercih meselesidir. Elinize hangisi geçerse onu kullanmak yerine, yatma tarzınıza en uygun olanını seçin. Yatarken baş, boyun ve omurganız düz bir çizgi oluşturmalıdır. Bu nedenle yastığınızın kalınlığı, sırtüstü, yan ya da yüzükoyun yatmanıza bağlı olarak değişiklik gösterir.
8. RAHATLATICI KOKU
Yatak odanızı iyi uyumak için mükemmel bir ortam haline getirirken bütün duyularınızı göz önünde bulundurmalısınız. Yatak ve yastığınıza, kalp atışlarını yavaşlatan ve kan basıncını düşüren lavanta veya ıtır spreyi sıkabilirsiniz. Uykuya dalmakla bazı kokuları ilişkilendirmek, sizi zihnen uykuya hazırlar.
9. DOĞAL ÜRÜNLER KULLANIN
Yatağınızda sentetik maddelerden kaçının ve yüzde 100 pamuklu çarşaf ve nevresim, kaz veya kuş tüyü yorgan ve yastık kullanın. Doğal lifler genellikle daha iyi nefes alır. Sentetik maddeler ise aşırı sıcaklık vererek rahatsızlık yaratır.
10. SESLERİ ENGELLEYİN
Evinizde başkaları da yaşıyorsa veya partneriniz gece bazı sesler çıkarıyorsa, beyaz gürültüyle uyumayı deneyin. Beyaz gürültü, uykunuzu bölen sesleri bastırmaya yardımcı olabilir. Beyaz gürültü makinesi satın alabilir ya da bir uygulama indirebilirsiniz. Su damlaları sesinden kedi mırlamasına kadar pek çok çeşidi bulunabiliyor.
11-ODANIZIN SICAKLIĞI UYKUNUZU ÇOK BÜYÜK ÖLÇÜDE ETKİLER
Yatağa gitmeden önce sıcak bir banyo veya duş beden ısısını artırıp uykuya dalmanızı kolaylaştırır. Uyku için en uygun oda sıcaklığı 16-18 derece arasındadır. Yazın ince pijama kullanın ve çıplak yatmaktan kaçının, çünkü bir şeyler giymek aslında beden ısısını korumaya yardım eder.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Karabasan nedir, neden olur? Uykuda kıpırdayamama neden olur?
- Uykuya dalarken sıçrama (irkilme) neden olur?
- Uyku apnesi nedir?
- Kaliteli bir uyku için neler yapmalısınız?