Geri dönüşümün en güzel hali

“Kadınlar en çok aksesuara para yatırıyor. Biz de üretimde kullanılmayan artık maddelerle çanta ve cüzdan yaparak ‘Çöp(m)adam’ı yarattık.”

Geri dönüşümün en güzel hali

Röportaj: Nuriye KIRMA

Sevilen ayakkabı markası Beta ile iş birliği yapan ‘Çöp(m)adam’ adlı sosyal sorumluluk projesinin kurucusu Tara Hopkins’le, Amerika’dan Türkiye’ye gelme macerasını ve
işsiz kadınlara iş imkanı sağlayan ‘Çöp(m)adam’ projesini konuştuk.

Amerikalı Tara Hopkins 1989’da ülkesini bırakıp Türkiye’de yaşamaya başladı. Gençlik yıllarından beri birçok sosyal sorumluluk projesinde aktif olarak çalışan Hopkins, beş yıldır Ayvalık’ta, işsiz kadınlara iş olanağı sağladığı ‘Çöp(m) adam’ projesinin başında... Hopkins, artık maddelerden yaptığı çantaları İstanbul’da Beta işbirliği ile satışa sunuyor. 

Türkiye’ye gelmeye nasıl karar verdiniz?
San Francisco’da yüksek lisansımı yabancı dil uzmanı olarak yaptım. Ders verdiğim dönemde, Türkiye yabancı uzmanlar çağırıyordu. Bana da Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nden eski bir öğrencim aracılığıyla teklif geldi. Eskişehir’de yaşarken bir arkadaşımla yazlık amaçlı Ayvalık’tan ev aldık. Yaz tatillerimi orada geçiriyordum. Ardından İstanbul’da Sabancı Üniversitesi’nde çalıştım. Gördüm ki Türkiye’de insanlara imkan sağlanır ve destek verilirse toplumsal gönüllülükten güzel işler doğabilir. Yeter ki bunu yapan insanlara saygı duyulsun ve destek verilsin.

Peki Beta ile buluştuğunuz bu ‘Çöp(m) adam’ projesinin en başına dönersek, fikir nasıl ortaya çıktı?
Her şeyden yorulup, İstanbul’dan kaçıp Ayvalık’taki eve gittim ve orada yaşamaya başladım. Orada kadınların zeytin ve balıktan başka çalışma olanağı olmadığını öğrendim. Zaten birçoğu da çalışmıyordu. Benim ticarete ve paraya yatkın bir kafam yoktur. Türkiye’de de kadının toplum içindeki durumu ve statüsü çok düşük. Birkaç komşum geldi; yaptıkları kazakları İstanbul’da satmak için yardımımı istediler. “O iş kazakla olmaz” dedim. Sonra birkaç firma ile konuştuk; üretimde kullanılmayan cips, hazır çorba paketlerini bize gönderdiler. Kadınlar bütün paralarını aksesuara yatırıyor. Biz de onlara farklı şekiller verip, çanta ve cüzdan yaptık. Artık maddeler çöpe gitmeden değerli hale geldi. Yani geri dönüşümün en güzel hali… Adını ne koyarız diye düşünürken ‘Çöpmadam’a karar verdik. İşsiz kadınlara imkan sağladık ve geçimlerine katkıda bulunduk.

Beta tanınmış bir ayakkabı markası. Onlardan teklif nasıl geldi?
Ortağım Melih Özsöz ile görüşmüşler. Ayakkabı ve çantaların yapımında kesimden sonra kalan artık derileri bize gönderiyorlar. Biz de cüzdan ve kartlık haline getiriyoruz. Böylelikle deriler çöpe gitmeden başka bir obje haline gelip değerlenmiş oluyor. Beta da sağ olsun bunları mağazalarında satıyor. ‘Çöp(m)adam’ logomuz da zaten cüzdanların üzerinde yazıyor.