İş'iniz zor değil!
CV’nize olumlu yanıt almak için bunları deneyin...
"Ben en doğru kişiyim" mesajını verin
Stratejik Yönetim Danışmanı ve Kariyer Koçu Çiler Yıldız, “Mülakata doğru hazırlanmak, işi almanın yarısıdır” diyor ve etkin bir mülakat için önerilerini şöyle sıralıyor:
·İş koluna göre aranan nitelikler değişebilir. Örneğin, bir ajansta yaratıcı ekipte çalışacak bir kişide aranan özellikler ile bankacılık sektöründe işe başlayacak bir kişide aranan özellikler farklıdır. Başvurduğunuz pozisyonu ve aranılan özellikleri doğru algılamanız, mülakat anında görüşmeyi daha kolay yönlendirmenizi sağlar.
·Görüşmeyi yapacak kişi hakkında da bilgi sahibi olmaya çalışın. Kişinin görevi, geçmişte yaptıkları, hangi eğitimi aldığı gibi konular, görüşmeyi yapacak olan kişi hakkında bize ipuçları verebilir. Mümkünse, şirkette çalışan arkadaş ya da tanıdıklardan bilgi almak, mülakat öncesi şirket ortamını görmek, hazırlık anlamında faydalı olabilir.
·Her şey son ana bırakılmamalı. Nasıl giyinmeli, görüşme yeri, adres, en yakın park yeri gibi konular önceden gözden geçirilmeli. İş görüşmesine geç kalan bir aday, iyi bir başlangıç yapamaz.
·Mülakatta verilecek tek bir mesaj vardır: “Ben en doğru kişiyim.” Bu mesajı verebilmek için, öncelikle sizin buna inanmanız gerekir.
·İlk saniyeler, kişilerin birbiri hakkında karar verdiği anlardır. Doğru giyim tarzı, makyajınızın durumu, kokunuz ve vücut diliniz, siz daha konuşmaya başlamadan sizin hakkınızda bilgi taşımaya başlar. Bunların doğru olması size artı, yanlış olması ise eksi puan getirir. Bunun dışında, laubali olmak, senli benli konuşmaya başlamak, çok gülmek, somurtmak gibi hareketler itici olabilir. Kendinizi anlatırken, alçak gönüllü olmayın ama olmadığınız bir kişi gibi de davranmayın. Göz teması ve gülümsemek en etkili araçlarınız, unutmayın.
·İş görüşmesi sırasında rahat olun. Rahat bir oturuş yakalayabilirseniz, vücudunuz ona uyum gösterecek ve çok daha doğal davranacaksınız. Aşırı hareketli davranmak, el kol hareketleri yapmak, dikkat dağıtacağı gibi fazla da kaçabilir. Ancak hareketsiz bir adayın da pek doğru mesajlar vermesi mümkün değildir. Yine en doğrusu, doğal olmaktır.
Bir iş görüşmesine gidecek olma fikri, hem çok heyecanlı hem de oldukça kaygı vericidir! Hangi deneyiminizi, nasıl aktaracaksınız? Hangi projenizi anlatmaya daha fazla vakit ayıracaksınız? Ücret beklentisi gibi zorlayıcı sorular karşısında neler söyleyeceksiniz? Evet, sıkıştırılmış bir zaman diliminde, tüm bu sorularla nasıl baş edeceğinizi bilemeyebilirsiniz. Ancak, iş görüşmesine nasıl hazırlanmanız gerektiğini ve iş görüşmesi sırasında nasıl davranmanız gerektiğini bilirseniz, işiniz çok daha kolay olacak!
"Enerjiniz yüksek olsun"
Yönetici ve Kariyer Koçu Filiz Demirbağ, “Mülakatlar, satış görüşmeleri gibidir. Önce ürünü, yani kendi deneyimlerinizi ve özelliklerinizi çok iyi tanımalı, sonra da şirketin, yani potansiyel müşterinizin ihtiyaçlarını anlayarak, ürünü ona özel bir sunumla tanıtabilmelisiniz” diyor.
Peki bunu nasıl yapacaksınız? İşte önerileri...
·Kendinizi doğru anlatın. İnsanın kendi güçlü yönlerini ve kendisine has özelliklerini fark etmesi, kolay iş değil. Genelde güçlü, özel yeteneklerimiz bize o kadar normal gelir ki, herkesi öyle sanırız. Bu nedenle, farkındalığınızı geliştirmek için kişilik ve mesleki ilgi envanterleri kullanın. İmkanınız varsa, bir insan kaynakları danışmanı ya da kariyer koçundan sizi değerlendirmesini isteyebilirsiniz.
·Mülakata gitmeden önce, şirket ve pozisyon hakkında çok iyi bir araştırma yapın. Çünkü mülakatta başarı kriteri, aranan pozisyona uygun olmaktır. İş tanımına bakınca kendinizi uygun görüyor olabilirsiniz ama iş tanımının ötesinde şirketin neye ihtiyacı var, nasıl bir ihtiyaçtan bu pozisyonla ilgili arayışa geçilmiş, bunu keşfedebilirseniz, rakiplerinize karşı avantaj sağlamış olursunuz.
·Olumlu tavrınız, yüksek enerjiniz olsun. İş görüşmesine gitmeden önce sizi motive edecek bir arkadaşınızla konuşun, sevdiğiniz bir şarkıyı dinleyin, sizi strese sokacak kişi ve konuşmalardan uzak durun.
·İş görüşmesi sırasında, harika deneyimleriniz olsa da, noktasız virgülsüz, tek düze ses tonuyla konuşmanız, iş yaşamınızda başınıza gelen olumsuz konulara odaklanmanız, görüşmenin havasını sıkıcı bir hale getirecektir. Kendinizi karşınızdaki kişinin yerine koyun, böyle bir konuşmayı 10 dakikadan fazla takip etmek zor olmaz mı?
Renklerin diline kulak verin!
Bazı renk uzmanları, her rengin farklı mesajlar verdiğini kanıtladılar. İş görüşmelerinde en önemli konu, başvurduğunuz işin ve şirketin konuya yaklaşımıdır. Örneğin, finans veya bankacılık sektörüne başvuruyorsanız, büyük bir olasılıkla moda sektörüne başvuran bir adaydan daha farklı renk ya da stil tercih etmeniz doğru olur. Ancak hangi sektör olursa olsun, zorlayıcı renklerden kaçınmak, profesyonel görüntümüzü bozacak aksesuar ve aşırı takıdan uzak durmak gerek. İş dünyasına klasik anlamda bakacak olursak, en risksiz renkler olarak karşımıza lacivert, mavi ve gri çıkmakta. Bej ve ten renkleri ise, pasif imajı veriyor. Kadınlar için ucu kapalı ayakkabı ve çorap giyilmesi, etek boyunun çok kısa olmaması gibi konulara da özen göstermek gerekir.
Yeteneklerinizi öne çıkarın!
Sizi diğerlerinden ayıran noktaları öne çıkarın. Yeteneklerinizden bahsetmek, sizi farklı yapmayacaktır; büyük bir olasılıkla aynı yeteneklere sahip rakiplerinizle yarışıyorsunuz. Sizi farklı kılacak şey, yeteneklerinizi o şirket için nasıl kullanabileceğinizi anlatmak ve aranan nitelikleri geçmiş örneklerinizle desteklemek, katacağınız değeri daha da somutlaştırmak. Bu yüzden, şirket ve pozisyon hakkında bilgi sahibi olmak ve kendi değerlendirmenizi doğru yapmak en önemli konu. Ayrıca kendi kişiliğinizi ortaya koyabilecek sosyal aktiviteleriniz, hobileriniz, ilgi alanlarınız, tahmininizden çok daha fazla hakkınızda bilgi verecek.
Üzülmeyin!
Tüm bunlara rağmen işi alamazsanız, hiç üzülmeyin. Mülakat konusunda yeni bir deneyim kazandınız. Bu tecrübe, bir sonraki görüşmenizi ancak daha iyi yapabilir.