4 / 8
28. İstanbul Tiyatro Festivali programında öne çıkan 7 oyun - Resim : 4

COMÉDIE FRANÇAISE İLK KEZ TÜRKİYE’DE: HEKABE, HEKABE DEĞİL

2-3 Kasım, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

Dünyanın en köklü tiyatro topluluğu Comédie-Française, prömiyerini bu yaz Avignon Festivali’nde gerçekleştirdiği en yeni yapımıyla İstanbul Tiyatro Festivali’ne geliyor. Çağımızın önde gelen tiyatrocularından, Avignon Festivali Artistik Direktörü Tiago Rodrigues’in yazıp yönettiği Hekabe, Hekabe Değil’de otizmli bir oğlu olan bir annenin adalet arayışı yüzyılları aşıp günümüzde yankılanıyor. Yazarın gerçekle kurguyu, kişisel ile politik olanı birleştirdiği, sanatsal araçlarla hayatı şiirsel bir dönüşüme uğrattığı Hekabe, Hekabe Değil, Fransa’nın en iyileri sayılan ve her biri birer “ikon” olarak tanımlanan Comédie-Française oyuncuları ile festivalin kaçırılmaması gereken yapıtlarından biri.

5 / 8
28. İstanbul Tiyatro Festivali programında öne çıkan 7 oyun - Resim : 5

USTA YÖNETMEN DECLAN DONELLAN’DAN: HAMLET

 7-8 Kasım, 20.00, DasDas

Çağımızın en önemli yönetmenlerinden Declan Donnellan’ın yorumuyla, Shakespeare’in ölümlülük, yozlaşma ve intikam temalı başyapıtı Hamlet günümüze taşınıyor. 165 yıllık tarihinde pek çok unutulmaz oyuna imza atmış Marin Sorescu Ulusal Tiyatrosu’nun usta oyuncularının performansı ve Nick Ormerod’un sade olduğu kadar çarpıcı sahne tasarımıyla, izleyicilere binlerce kez anlatılmış bu hikâyeyi yepyeni bir bakış açısıyla deneyimi yaşatacak bu yapım festivalde öne çıkan uluslararası eserlerinden biri.


6 / 8
28. İstanbul Tiyatro Festivali programında öne çıkan 7 oyun - Resim : 6

FESTİVALE ÖZEL: İSTANBUL MON AMOUR | SENDEN BANA HAYIR GELMEZ GÜZEL İSTANBUL

 8-9 Kasım, Metrohan – Hope Alkazar – Erdem Otopark

Işıl Kasapoğlu’nun başlatıp festivale hediye ettiği, festivalin özel yapımı İstanbul Mon Amour, her yıl tiyatroseverlere farklı bir kurguyla İstanbul’un tarihi mekânları arasında içinde, kalbinde, günübirlik bir tiyatro gezintisi yaşatıyor. Bu kez alt başlığını Cahit Irgat’ın İstanbul şiirinden alan ve şehrin yeknesak gürültüsünün bastırdığı sesleri, karmaşasının görünmez kıldığı yaşantıları sahneye taşıyan yapım, Bülent Şakrak, Salih Bademci ve Funda İlhan’ın etkileyici performanslarıyla Beyoğlu’ndaki üç farklı mekânda benzersiz bir yolculuğa dönüşüyor. Tiyatromuzun en güçlü isimlerinden dördünün yazar ve yönetmen olarak bir araya geldiği İstanbul Mon Amour | Senden Bana Hayır Gelmez Güzel İstanbul yeni hikâyelerle bir kez daha şehri bir sahneye dönüştürüyor ve tiyatroseverleri benzersiz bir maceraya davet ediyor.

7 / 8
28. İstanbul Tiyatro Festivali programında öne çıkan 7 oyun - Resim : 7

ÖDÜLLÜ SHAKESPEARE YÖNETMENİNDEN: MACBETH

12-13 Kasım, 20.00, Cemal Reşit Rey Konser Salonu

Özgün Shakespeare yorumları ve estetik olduğu kadar kışkırtıcı rejileriyle izleyiciyi derinden etkilemeyi başaran bol ödüllü yönetmen Nikita Milivojević, Sırbistan Shakespeare Festivali için sahnelediği Macbeth ile festivale konuk oluyor. 1861’de Avusturya İmparatorluğu zamanında kurulan ve o zamandan beri Sırpların kültürel kimliğine katkı sağlamış en önemli kurumlardan biri kabul edilen Sırbistan Ulusal Tiyatrosu ile cesur ve yenilikçi yorumlarıyla klasikleri 21. yüzyıla taşıyan Milivojević’in, aynı anda hem zamansız hem çağdaş olabilen gerçeküstü bir dünyayı incelikle şekillendirdiği bu yapım tiyatroseverlerin heyecanla beklediği başyapıtlardan biri.