Uzay kolonileri

Uzayda alternatif bir yaşam projesi bilim kurgu esprilerinin ötesine geçti artık. Sinema ve televizyon dünyasının tıpkı yapay zeka gibi uzayda kolonisel bir yaşam ihtimaline ilgisiz kalması düşünülebilir miydi peki? Elbette hayır.

Uzay kolonileri

Uzayda kurulması planlanan koloniler ve uzay turizmi, son dönemin en popüler konularından. Amazon’un CEO’su Jeff Bezos, kendi şirketi Blue Origin ile uzay turizmine adım attı ve New Shepard adlı kapsülünü geçen yıl tanıttı ama en büyük rakibi, iş dünyasının popüler isimlerinden Richard Branson’ın uzay turizmi için kurduğu Virgin Galactic. Rus Space Adventures şirketi ise Rus Uzay Ajansı ile yedi multimilyoneri uzaya götürmüştü kaç sene önce. Tabii her şeyin bir bedeli var. Atmosferin bittiği noktaya yani dünya yörüngesine kadar çıkılan uçuşlara katılmak için 200 bin dolar ödemeniz gerekiyor. Teknoloji dünyasının flaş ismi, Tesla Motors şirketinin CEO’su Elon Musk’ın Mars’ın kolonileştirilmesini sağlamak amacıyla kurduğu SpaceX’i ise şubattaki Falcon Heavy roketin fırlatışından sonra yepyeni denemelere gebe.

Uzay kolonileri - Resim : 1Uzay kolonileri - Resim : 2

HEDEFİMİZ MARS
1958 yılında kurulan NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), sinema sektörüne yepyeni ufuklar açtı. Hollywood sineması, gezegenimizin dışında bir yaşam kurma fikrini bağrına basalı çok oldu ama iştahı dinmedi, yenileri yağmur gibi geliyor. En popüler olanları tabii ki Kızıl Gezegen Mars’ta kurulacak yaşamla ilgili olanları. Ridley Scott’ın The Martian (Marslı) filmi, bir kaza sonrası Mars’ta tek başına kalan bir astronotun macerasını anlattı. Alfonso Cauron’un Gravity’si (Yerçekimi) çaresizce uzayın derinliklerine savrulan Sandra Bullock ile hayli ses getirdi. Christopher Nolan’ın Interstellar’ı (Yıldızlararası) son dönemin kült yapımları arasında yerini aldı. Vee Stanley Kubrick’ten 8.3’lük IMDb puanıyla 1968 tarihli bir başyapıt. Ağır, dikkat isteyen, yoğun ve derin 2001: A Space Odyssey (2001: Bir Uzay Destanı).

Uzay kolonileri - Resim : 3

YENİ SALGIN: LOST IN SPACE
The Expanse, Ascension ve son dönemde The 100, uzayda kolonisel yaşam fikrinden yola çıkan başarılı yapımlar. Şimdi yeni bir salgın var, Netflix’in yeni dizisi Lost in Space. İnsanlığı kurtarmak için uzayda koloni kurmak amacıyla gönderilen gruptaki Robinson Ailesi’nin macerası aslında 1965-1968 yılları arasında gösterildi ama olaylar bu kez günümüzün 30 yıl sonrasında geçiyor. Uzayda sömürgeleştirmenin başladığı dönemde Robinson Ailesi, yeni bir koloni kurmak için yola çıkıyor ama rotalarından sapıyorlar. Bilmedikleri bir gezegene mecburi iniş yapmak zorunda kalıyorlar. Peki önümüzdeki günlerde hangi dizileri izleyeceğiz? Netflix’in orijinal dizisi, Danimarka yapımı The Rain, yağmurla gelen ölümcül bir virüsten sağ kalanların maceralarını anlatacak ve 4 Mayıs’ta başlayacak. Yeni Lost olarak nitelendirilen The Crossing, günümüzden 180 yıl sonrasına götürecek seyircileri. Maniac ise merakla beklediklerimiz arasında.

Uzay kolonileri - Resim : 4

Onların Favorileri
İskoç aktör Gerard Butler bu ay vizyona giren Den of Thieves’de (Suçlular Şehri) suçluların peşine düşen bir Los Angeles polisini canlandırıyor. Teen Wolf dizisinin yakışıklısı, müzisyen ve aktör Tyler Posey, yine bir gençlik filminde; Truth or Dare (Doğruluk mu Cesaret mi?) ile sinemalara konuk olacak. Bir dönem Versace’nin de modelliğini yapan James Marsden’ın adından sıkça söz ettirdiği Westworld ise yeni sezonuyla fırtına gibi esmeye devam ediyor.

Uzay kolonileri - Resim : 5

JAMES MARSDEN

EN SEVDİĞİ FİLMLER
The Godfather (Baba), Jaws
EN SEVDİĞİ YÖNETMEN
Steven Spielberg
EN SEVDİĞİ OYUNCULAR
Paul Newman, Kate Winslet

Uzay kolonileri - Resim : 6

GERARD BUTLER

EN SEVDİĞİ FİLM
Apocalypse Now (Kıyamet)
EN SEVDİĞİ YÖNETMEN
Francis Ford Coppola
EN SEVDİĞİ OYUNCULAR
Morgan Freeman, Hilary Swank

Uzay kolonileri - Resim : 7

TYLER POSEY

EN SEVDİĞİ FİLMLER
From Dusk Till Dawn (Günbatımından Şafağa), Queen of the Damned
EN SEVDİĞİ YÖNETMEN
Quentin Tarantino
EN SEVDİĞİ OYUNCU
Tom Hanks