Aile bağlarını güçlendirmek için 7 ipucu
Artan çalışma saatleri, yorgunluk gibi nedenler dolayısıyla ailenize pek vakit ayıramıyor olabilirsiniz. Ancak güçlü aile bağları birbirine vakit ayırmak ve konuşmaktan geçiyor. Peki, aile bağlarını nasıl güçlendirebilirsiniz? İşte 7 ipucu...
Her aile üyesi, aile içindeki mutlu ve sağlıklı ilişkilerden yararlanır. Aile bağları kurmak, herkesi mutlu edebilir ve birbirine yardım etme ve destekleme olasılığını artırabilir.
Ailelerin bir araya gelmesi harika ama herkesin sevdiği ortak bir şeyler bulmak zor olabilir. Ancak ailenizin birbirine yakınlaşmasının ve evdeki yaşam kalitelerini iyileştirmesinin çeşitli yolları vardır.
AİLE BAĞLARINI GÜÇLENDİRMEK İÇİN BAZI ÖNERİLER
1- İletişime öncelik verin
Aile üyeleriyle duygu, düşünce ve fikirlerin paylaşılması, aile bağlarının sürdürülmesi ve güçlendirilmesi için esastır. Başkalarıyla paylaşırken kimsenin acele veya baskı altında hissetmemesi için özellikle konuşmaya zaman ayırın. Birçok ailenin çöküşü, net bir iletişim eksikliğine dayanır.
2- Aile gezileri planlayın
Paylaştığınız bağları güçlendirmek için ailedeki herkesin katılabileceği ilgi alanları ve etkinlikler bulun. Herkes mutlu ve rahat olduğunda, kavga etmek yerine nezaket ve anlayış göstermek daha kolaydır.
Hem evde hem de dışarıda tüm aile üyelerinin keyif alabileceği hobiler planlayabilirsiniz. Hava, çocuklarınızın dışarıda eğlenmesini engellediğinde, hazırladığınız yedek plan kurtarıcı olacaktır.
3- Birlikte yemek yemek için zaman ayırın
Aile yemekleri, herkesin birbirine odaklanabildiği ve anlamlı ya da neşeli sohbetler edebildiği, günün rahatlatıcı bir zamanıdır. Günlük aile yemekleri, aile içinde daha güçlü bağlar, daha fazla akademik başarı, daha yüksek benlik saygısı ve daha fazla dayanıklılık dahil olmak üzere çocuklar için olumlu sonuçlarla ilişkilendirilmiştir.
Her gün aileleriyle akşam yemeği yiyen gençler, umutsuzluk oranlarının azaldığını ve daha az riskli davranışlarda bulunduklarını bildiriyor. Bir aile olarak birlikte yemek yemenin en önemli yanı, yemek ya da günün saati değil, birlikte geçirilen zaman ve yapılan sohbetlerdir.
4- Düzenli aile toplantıları
Düzenli aile toplantıları, herkesin güncellemeleri paylaşması, endişelerini dile getirmesi ve gelecek için plan yapması için mükemmel bir fırsattır. Yaklaşan bir günlük gezi, tatil ve hatta sadece hafta sonunun görev programı bir aile toplantısında tartışılabilir.
5- Birbirinize destek olmayı öğrenin
Mutlu ve sağlıklı bir aile ilişkisine sahip olmak, akrabalar tarafından desteklendiğini hissetmek demektir. Çocuklarınız onlarla bu bağları sonsuza kadar sürdürecek. Ailedeki herkes, hem iyi hem de kötü hayatları hakkında açılmalı ve ne olursa olsun destekleneceklerini ve sevileceklerini bilmelidir. İşler iyi gittiğinde, tüm aile kutlamalıdır. Ama işler ters gittiğinde, birbirinizi rahatlatmalısınız. Sevdikleriniz arkalarını kolladığınızı bildiklerinde fırtınayı birlikte atlatmak çok daha kolay olacaktır.
6- Ev işlerini paylaşın
Evin temizliğini ve dış mekanın bakımını sağlamayı bir aile görevi haline getirin. İlk olarak, herkesi toplayın ve bir sorumluluk listesi hazırlayın. Bir sonraki adım, herkesin eş zamanlı olarak sorumlulukları üzerinde çalışabileceği hafta boyunca bir dönem planlamaktır. Ev işlerini birlikte yapmak, aile üyeleri arasında işbirliği duygusu oluşturmaya da yardımcı olabilir. Ev işlerini yaptıktan sonra dondurma yemek, film izlemek veya masa oyunu oynamak, iyi yapılmış bir işi kutlamanın eğlenceli bir yolu olabilir.
7- Aile için olumlu bir kültür oluşturun
Aile birimi içinde pozitif bir kültür yaratmaya çalışın. Aile üyeleri birbirlerine yürekten, saygılı ve affedici bir şekilde davranmaya çalışırsa, tüm aile üyeleri evde daha az gergin bir ortamda yaşayabilir. Heyecan verici yerlere seyahat etmek veya yeni spor rutinleri başlatmak gibi birlikte yeni şeyler yapmak, daha olumlu bir aileye katkıda bulunur. Sağlam bir aile olabilmek için, her üye kendini rahat hissetmeli ve başkalarıyla yeni bir şeyler denemeye açık olmalıdır.