Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli
Moral bozucu tabloların kovucusu sayabileceğimiz bazı besin önerilerimiz.
Su: Sıvı eksiliği ve dolaşımın yavaşlaması, organların çalışma temposunu düşürmelerine neden olabilir. Bu nedenle her gün en az 8-10 bardak su tüketmeyi alışkanlık haline getirin.
Hindi: Haşlanmış hindili salatalar, sandviçler, ton balığı ve tavuk tercihleri, uzun süreli doygunluk hissi vermeleri ve hormonal temelde dengeleyici etkileri ile mükemmel seçimlerdir.
Kırmızıbiber: Kırmızıbiber içeriğindeki fito kimyasallar ile üzerindeki sinir terminallerini uyarır, bu yanma hissi beyinde endorfin salgılarını artırarak mutluluk hissi yaratır.
Tarif / Kabak Topları
(Porsiyon: 4-5 kişilik)
Malzemeler: 500 gr. ıspanak, 1 soğan, 500 gr. kabak, yarım avuç içi haşlanmış esmer pirinç, 1 yemek kaşığı dövülmüş ceviz, yarım tatlı kaşığı köri, yarım tatlı kaşığı karabiber, yarım tatlı kaşığı kırmızı toz biber, 3 yumurta akı, 1 domates, bir tutam tuz
Hazırlanışı: Ispanakları yıkayıp 5 dakika buharda pişirin. Robottan geçirin, Ayrı bir tencerede küçük doğranmış soğanı, kabukları soyulup doğranmış kabak ve esmer pirinci baharatlar ve tuzla çok az suyla kısık ateşte pişirin. Sonra da karışımı robottan geçirin. Üzerine yumurta aklarını ekleyip karıştırın. Krem karamel kalıplarının dibini folyoyla kaplayın. Dibine domates dilimlerini yerleştirin. Üzerine ıspanak püresini koyun. En üste de kabaklı karışımı yayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında benmari usulü pişirin. Servis tabağına ters çevirerek koyun. Balkabağı: Lifli yapısı ile uzun süre tokluk hissi sağlayabilmektedir. Balkabağı, çorbalarınızda rahatlıkla kullanabileceğiniz bir sebzedir. Birçok kanser çeşidini, damar sertleşmesini önlemeye yardımcı özellikler taşır.
Tam tahıllar: 1-2 dilim tam tahıl ekmeği tüketmek beyne ‘mutlu ol’ sinyali gönderir. İşte bu nedenle makarna, bulgur veya pilav yerken, tam tahıllı olanları tercih etmemiz gerekir.
Muz: 1 paket çikolata yemektense 1 orta boy muz tüketmek soğuk günlerde faydalı olacaktır.
Portakal: Demir emilimini artırıcı özelliği ile C vitamini yorgunluk, uykuya meyil, mayışık ruh halinin de bire bir yardımcısıdır.
Ceviz: Yüksek kalorili olmasına rağmen, iyi yağ kompozisyonu ile makul miktarlarda tüketildiğinde enerjik ve mutlu ruhsal gelişime katkı sağlamaktadır.
Fıstık: Çerez kalbimizin yanı sıra beyin sinir sistemi, kas ve kemiklerimizin de dostu. Tuzsuz olanından her gün ortalama 10 adet yenilebilir.
Hindi: Haşlanmış hindili salatalar, sandviçler, ton balığı ve tavuk tercihleri, uzun süreli doygunluk hissi vermeleri ve hormonal temelde dengeleyici etkileri ile mükemmel seçimlerdir.
Kırmızıbiber: Kırmızıbiber içeriğindeki fito kimyasallar ile üzerindeki sinir terminallerini uyarır, bu yanma hissi beyinde endorfin salgılarını artırarak mutluluk hissi yaratır.
Tarif / Kabak Topları
(Porsiyon: 4-5 kişilik)
Malzemeler: 500 gr. ıspanak, 1 soğan, 500 gr. kabak, yarım avuç içi haşlanmış esmer pirinç, 1 yemek kaşığı dövülmüş ceviz, yarım tatlı kaşığı köri, yarım tatlı kaşığı karabiber, yarım tatlı kaşığı kırmızı toz biber, 3 yumurta akı, 1 domates, bir tutam tuz
Hazırlanışı: Ispanakları yıkayıp 5 dakika buharda pişirin. Robottan geçirin, Ayrı bir tencerede küçük doğranmış soğanı, kabukları soyulup doğranmış kabak ve esmer pirinci baharatlar ve tuzla çok az suyla kısık ateşte pişirin. Sonra da karışımı robottan geçirin. Üzerine yumurta aklarını ekleyip karıştırın. Krem karamel kalıplarının dibini folyoyla kaplayın. Dibine domates dilimlerini yerleştirin. Üzerine ıspanak püresini koyun. En üste de kabaklı karışımı yayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında benmari usulü pişirin. Servis tabağına ters çevirerek koyun. Balkabağı: Lifli yapısı ile uzun süre tokluk hissi sağlayabilmektedir. Balkabağı, çorbalarınızda rahatlıkla kullanabileceğiniz bir sebzedir. Birçok kanser çeşidini, damar sertleşmesini önlemeye yardımcı özellikler taşır.
Tam tahıllar: 1-2 dilim tam tahıl ekmeği tüketmek beyne ‘mutlu ol’ sinyali gönderir. İşte bu nedenle makarna, bulgur veya pilav yerken, tam tahıllı olanları tercih etmemiz gerekir.
Muz: 1 paket çikolata yemektense 1 orta boy muz tüketmek soğuk günlerde faydalı olacaktır.
Portakal: Demir emilimini artırıcı özelliği ile C vitamini yorgunluk, uykuya meyil, mayışık ruh halinin de bire bir yardımcısıdır.
Ceviz: Yüksek kalorili olmasına rağmen, iyi yağ kompozisyonu ile makul miktarlarda tüketildiğinde enerjik ve mutlu ruhsal gelişime katkı sağlamaktadır.
Fıstık: Çerez kalbimizin yanı sıra beyin sinir sistemi, kas ve kemiklerimizin de dostu. Tuzsuz olanından her gün ortalama 10 adet yenilebilir.