Şefin spesiyali

Özlediğimiz balık sezonu açıldı. Birbirinden lezzetli ve pratik balık tariflerini Şef Erhan Emre ile, Meos Balık’ın eşsiz deniz manzarasına karşı en özel misafirleriniz için hazırladık.

Şefin spesiyali

Prodüksiyon: Selen Tanyeri
Fotoğraf: Nurdan Usta


Şefin spesiyali - Resim : 1
Levrek ızgara
Hazırlama süresi: 35 dakika
Kaç kişilik: 2

Malzemeler
• 1 kg levrek
• Zeytinyağı
• Tuz
• Defne yaprağı
• Rozmarin
Servis için
• Limon
• Roka
• Kırmızı soğan
• Haşlanmış patates (tavada baharatlanmış)

Hazırlanışı

Ayıklayıp temizlediğiniz balığı iyice yıkayın ve kağıt havlu ile kurulayın. Balığı fileto olarak hazırlayın. Ayrı bir kabın içinde levreğin üzerine zeytinyağı, tuz, defne yaprağı ve rozmarini ilave edip iyice yedirin. 10 dakika kadar marine olması yeterli. Isınan ızgaranın üzerine marine ettiğiniz levrekleri koyun. İlk yüzeyde ızgara izi çıkıp balık ızgaradan ayrılana kadar pişirin. Diğer yüzeyini de aynı şekilde pişirin ve roka, kırmızı soğan, limon ve haşlanmış patatesi yanına dizip servis edin.

Şefin spesiyali - Resim : 2
Balık çorbası
Hazırlama süresi: 1 saat
Kaç kişilik: 6

Malzemeler
• 1 kg kırlangıç balığı
• 6 su bardağı su
• 1 çay kaşığı tuz
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 adet kuru soğan
• 1 adet büyük boy havuç
• 1 adet defne yaprağı
• 1/2 demet maydanoz
• 1 adet kereviz sapı
• 1/2 limon suyu
• 1/2 çay kaşığı zerdeçal
• 1 diş sarımsak
Terbiyesi için
• 1 adet yumurta sarısı
• 1 adet limon suyu

Hazırlanışı
Kırlangıç balığını ayıklayıp, temizleyin. Kuruladıktan sonra balığı bir tencereye aktarın ve üzerine soğuk su ekleyin. Kereviz sapını, havucu, soğanı küçük parçalar halinde kesin. Ayrıca maydanoz, sarımsak, defne yaprağını da doğradıktan sonra, limon suyu, zerdeçal ve tuz ile aynı tencereye aktarın. Son olarak zeytinyağını ekleyin. Balığın tüm parçaları, kök sebzeler ve aromatik bitkiler, özünü bırakana kadar orta ateşte kaynatın. Lezzetini alan balık suyunu süzgeçten geçirin. Balık suyunu ayrı bir tencereye alın. Ayrı bir yerde terbiyesi için limon suyu ve yumurta sarısını hızlıca karıştırın. Sıcak olan balık suyuna azar azar aktarın. Terbiyesi ile birlikte 10 dakika kısık ateşte kaynattıktan sonra bekletmeden servis edebilirsiniz.

Şefin spesiyali - Resim : 3
Baharatlı hamsi tava
Hazırlama süresi: 18 dakika
Kaç kişilik: 4

Malzemeler
• 1 kg hamsi
• 1 adet limon
• 1 yemek kaşığı pul biber
• Tuz
• Karabiber
• Zeytinyağı
• Beyaz un

Hazırlanışı
Balıklarınızı temizledikten sonra kafasını alıp içini de temizleyin. İyice yıkayıp balıkları kurulayın. Ayrı bir kaba balıkları alın ve üzerine tuz, zeytinyağı, karabiber, limon ile pul biber ekleyin. Bu karışımla 10 dakika dinlenmesini bekleyin. Ardından unlayarak derin bir kabın içinde kızgın yağda kızartın.

Şefin spesiyali - Resim : 4
Soslu hamsi tava
Hazırlama süresi: 24 dakika
Kaç kişilik: 4

Malzemeler
• 1 kg hamsi
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1 çay kaşığı tuz
• Bir tutam rozmarin

Hazırlanışı

Hamsilerinizi temizledikten sonra zeytinyağı, tuz, karabiber ve rozmarini ekleyip iyice yedirin. 20 dakika kadar bu karışımda bekletin. Ardından hamsileri iki ucundan çöp şişe geçirin ve iki taraflı olarak ızgarada pişirin. Yeşillikle servis edebilirsiniz.

Şefin spesiyali - Resim : 5
Jumbo karides
Hazırlama süresi: 15 dakika
Kaç kişilik: 4

Malzemeler
• 8 adet ayıklanmış jumbo karides
• 2 çorba kaşığı zeytinyağı
• 4 diş sarımsak
• Pul biber
• Tuz

Hazırlanışı
Jumbo karides ayıklayıp sırtını alın. Ardından tavaya alıp sarımsak ve zeytinyağı ilave edin. Kısık ateşte kızarana kadar soteleyin. Pul biber ve tuzunu da ilave edip ocaktan alın. Sıcak bir güveçte ya da tavada servis edebilirsiniz.