Dilara Koçak'tan 4 öneri

Uzman Diyetisyen Dilara Koçak'ın diyetinizin başarılı olması için verdiği ipuçlarına göz atın, diyet yaparken hayatı kendinize zehir etmeyin,

Dilara Koçak'tan 4 öneri

KENDİNİZİ GÖZLEMLEYİN
Diyette yasaklar programın başarısız olmasına sebep olur. Bu sebeple ölçülü miktarda her türlü yiyecek ve ılımlı miktarda alkol önerebilen programlara güvenin. Ancak programınızın mutlaka bir diyetisyen tarafından sizin için planlanmış olmasına dikkat edin. Daha önce başarılı veya başarısız diyet programları uygulamış olabilirsiniz. Her iki deneyiminiz de çok değerli. Çünkü bunlar davranış değişikliği için önemli veriler. Daha önce neler hissettiğinizi, şimdi neler hissettiğinizi bir deftere yazın. Diyet yapmaya ne kadar hazır olduğunuz konusunda gerçekçi olun.

BAŞARISIZLIK YOKTUR, VAZGEÇMEK VARDIR!
Birçok konuda olduğu gibi diyette de başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır. Tecrübelerime göre, güçlü amacı olmayanlar ve başkasının motivasyonuna bağımlı olanlar diyet yapmaktan çabuk vazgeçiyor. Bireylerin daha kolay kilo vermesi ve bunu bir yaşam şekli olarak görebilmesi için neler yapılmalı diye ekibimle birlikte uzun zamandır araştırıyoruz. Görünen o ki diyetin psikolojisi iyi yönetilemediği sürece başarı geçici oluyor. Örneğin, bazı insanlar diyet yaparken mükemmel olmaya çalışırlar ve küçük bir kaçamak bile onların suçluluk duygusunu yükseltir. Bu da kişilerin motivasyonunun düşmesine ve zamanla vazgeçmelerine, yani başarısızlığa neden olur. Oysa bireye programın başında yaşayabileceği her zorluk önceden anlatılır ve birey bu sürece hazırlanırsa, verilen programın sürdürülebilirliği en yüksek seviyeye ulaşır. Birey kendini daha rahat hisseder. En başarılı diyet uygulayan kişinin bile birçok hata yapabileceğini, insanların kötü günleri, kötü haftaları olabileceğini, hatta bütün bir ayın bile kötü geçebileceğini kabullenmek mümkün olursa diyet süreci başarıyla yönetilebilir. Unutmayın battı balık her zaman yan gitmez.
AZ MİKTARLARDA YİYEREK KENDİNİZİ DİSİPLİNE EDİN
Tüm problemleriniz kilo verince birden düzelecekmiş gibi düşünmeyin. Özgüveninizi hiçbir zaman kaybetmeyin. Diyetteki hatalarınızı bir felaket olarak değerlendirmek yerine nedenlerini bulmaya gayret ederek tekrarlamamaya çalışın. Daha sonra kalıcı beslenme alışkanlıkları kazanmayı hedefleyin. Kilonuzu korumak için hep ya da hiç mantığından vazgeçin. Bunun yerine her şeyden yiyip içerek, az miktarlar ile kendinizi disipline etmeye çalışın. Böylece hem sevdiğiniz her şeyi yiyip içebilir hem de kilonuzu koruyabilirsiniz.
Besin seçiminde denge yaratın. Çok yağlı yemek yediğiniz öğünden sonra aynı gün tekrar yağ tüketmemeye çalışın.

HAFTADA 2-3 KADEH ŞARABA İZİN VAR

• Gün boyunca 4-5 fincan açık ve şekersiz siyah çay, daha fazla miktarda şekersiz bitki çayı ile en fazla 2 fincan kahve içilebilir.
•  Su tüketimi kadınlar için günlük en az 8-10 bardak, erkekler için ise en az 10-12 bardak olmalı.
•  Salatalara 1 tatlı kaşığı zeytinyağı koymak yeterli. Salatanıza 1 tatlı kaşığı zeytinyağı yerine 5 adet zeytin de ekleyebilirsiniz.
•  Etsiz sebze yemeklerinde 1 kg. için 2 çorba kaşığı zeytinyağı kullanabilirsiniz.
•  Yasak sebze yoktur, tüm sebzeler tüketilebilir. (Patates ekmek yerine geçer, sebze olarak düşünülmemelidir.)
•  Gün içinde istenildiği kadar salatalık, domates ve marul yaprağı yenilebilir.
•  Gerekli durumlarda alkol tüketimi kadın için haftada 2-3 kadeh, erkek için ise 4-5 kadeh ile sınırlandırılmalı ve şarap tercih edilmelidir.