Diyetten korkmayın
Sürdürülebilir, uygulanabilir bir beslenme programı sağlıklı kiloda olmak kadar sağlığın devamlılığı için de önemlidir.
Diyetisyen: Canan Aksoy
Diyet kelimesinin anlamı gündelik hayatta kullandığımız gibi zayıflamak için bir dönem yaptığımız, uyguladığımız bir program değildir sadece, diyet kelimesi gün içinde yediğimiz içtiğimiz öğeleri kapsar. Diyet kelimesi sağlıklı bir yaşam, sağlıklı bir kilo için aslında beslenmemize hep dikkat etmemiz gerektiğini hatırlatır.
• Kilo vermenizin önünde bir engel var mı kontrol edin.
Unutmayın sadece tiroid, şeker değil vitamin yetersizlikleri bile kilo
vermenize engel olabilir.
• Uyku düzeniniz kilo vermek için önemlidir. Büyüme hormonu
gece 22.00-2.00 saatleri arasında karanlık bir ortamda uyuyorsanız salgılanır.
Bu saatlerin önemli bir kısmından yararlanmaya çalışın. Uyuduğunuz ortamda
televizyon, bilgisayar ışığı olmasın.
• Düzenli hareket edin eğer bunu yapamıyorsanız şu dönemde
adımlarınızı saymak çok kolay, saatler, cep telefonları hepsi yapıyor bunu.
Günde 10 bin adım atın. Bu gün içinde neredeyse 6 kilometre yürüdüğünüz
anlamına gelecek.
• Beslenmenizi çeşitlendirin. Tek tip bir gıdayla veya bir
besini tamamen hayatınızdan çıkarmak, besin öğelerinin eksik alımına sebep
olacaktır. Bunun süreklilik arz etmesi durumunda sağlığınızda olumsuzluklar
görülmemesi neredeyse imkansızdır.
• Stres, endişe, kaygı, can sıkıntısının çözümü yemek yemek
değildir. Bu süreçlerde yeme miktarınız artıyorsa, yediklerinizin farkına
vararak tüketmeye gayret edin. Yemeğe zaman ayırın. Tadını, kokusunu,
baharatlarını ayırt etmeye çalışın. Yemek yerken hatta ara öğünlerinizde bile
yediğiniz besin dışında başka bir şeyle ilgilenmeyin.
• Sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin. Tencere yemekleri,
fırın yemekleri, sebzeyle sotelemek sağlıklı tercihlerdir.
• Tuz ve yağ kullanımına, alımına dikkat edin. Yemeklerinizi
lezzetlendirmek için baharatlara yer verin, tuzu azaltmanıza yardımcı olur.
• Alkol alımına dikkat! Alkol kan şekeri düzenini kolay bozar.
Alkol alımınızı sınırlandırın. Alkol aldığınız öğünlerde karbonhidrat
tüketimini düşük tutmaya gayret edin.
Örnek Menü
Sabah alternatifleri
• 1 yumurta, 1 dilim peynir, yeşillik, 1-2 dilim tam buğday
ekmeği
• 2 yumurtalı maydanozlu omlet, yeşillik, 2 dilim tam buğday
ekmeği
• 2 dilim tam buğday ekmeği, yarım avokado, poşe yumurta
• 1 bardak süt, 4 kaşık yulaf, 3 kaşık dondurulmuş
böğürtlen/yaban mersini veya elma, toz tarçın
• 2 dilim hindi füme, 1 dilim peynir, yeşillik, 2 dilim tam
buğday ekmeği
Öğlen ve akşam
alternatifleri
• 7-8 kaşık sebze veya kuru baklagil veya etli sebze yemeği,
yeşil salata, 1 kase yoğurt, 1 kase çorba
• Izgara et/tavuk veya balık, yeşil salata, 4-5 kaşık ızgara
ya da haşlanmış sebze
• Sabah yumurta yemediyseniz 2 yumurtadan menemen, yeşil
salata, 1 dilim peynir, 2 dilim tam buğday ekmeği
• 8 kaşık haşlanmış mercimek veya maş fasulyesi, yeşil
salata, yarım portakal/nar, 1 bardak ayran
• 2-3 tane etli biber dolma veya 8-10 tane etli sarma, yeşil
salata, 1 kase yoğurt
• Bol salata ile 1 lahmacun ve ayran
• Bol salata ile 10 suşi ve edamame
• 4-5 kaşık sebze mezesi veya yoğurtlu meze ile ızgara
et/balık
Sabah ara öğün alternatifleri
• 1 kapalı avuç yağlı tohum (badem- ceviz-fındık)
• 1 yumruk büyüklüğünde mevsim meyvesi
• 1 su bardağı süt
• 1 su bardağı kefir
İkindi ara öğün alternatifleri
• 1 avuç yağlı tohum ve 1 porsiyon meyve
• Peynirli tost
• Latte ve 2-3 parça çikolata
• 1 su bardağı süt veya yoğurt ile 1 meyve
• 1 su bardağı süt veya yoğurt ile 1 meyve
• 1 kutu probiyotik yoğurt ile 2-3 kaşık yulaf
Gece ara öğün alternatifleri
• 2-3 tane kuru meyve
• 1 taze meye
• 1 su bardağı kefir
• 1 kase yoğurt