Fit yaz
İyi beslenmek, kendimize yaptığımız en önemli yatırım aynı zamanda yaşamın en büyük zevklerindendir. Çeşitlendirilmiş, dengeli ve sağlıklı bir diyetin içeriği bireysel ihtiyaçlara, kültürel şartlara, yerel olarak mevcut gıdalara ve diyet kültürüne bağlı olarak değişir. Ancak sağlıklı bir diyetin temel prensipleri çoğu zaman aynıdır ve basittir; peki sorun nerededir?
Diyetisyen: Berrin Yiğit
Dünya üzerinde neden bu kadar çok kişinin ortak derdidir
kilolar ve kiloya bağlı hastalıklar? Çünkü giderek daha çok zevk için bilinçsizce
yer olduk, yemek pişirmekten uzaklaştık, diyet yapacaksak da bunda da
bilinçsiz, sağlıksız yollar izler olduk. Havalar ısındıkça günler uzadıkça
sosyalleşmelerin artmasıyla daha çok yiyor öte yandan ise hafif kıyafetler için
biraz hafiflemek istiyoruz. Ve en çok, yemekler aile hayatının ve
kutlamalarının kalbinde yer alır.
Fit bir yaza giriş için şunlara dikkat edin:
• Öncelikle tükettiğiniz besinlerin çeşitliliğine, miktarına
ve besinsel içeriğine odaklanın. Ne yediğinizin farkında olun.
• Besinsel gereksinimlerinizi karşılamak ve belirli kalori
sınırınızı koruyabilmek için, tüm besin gruplarından yeterli miktarda
beslenmeye özen gösterin. Anahtar kuralınız ise mevsiminde beslenmek olsun!
• Sağlıklı menülerinizi hazırlamak için, elinizde sağlıklı
malzemeler bulundurmanız gerekir. Alışveriş stratejiniz taze ve işlenmemiş
gıdalara odaklanmak olsun.
• Bolca baharat kullanın. Özellikle acı biber, kekik,
zerdeçal, karabiber, kekik karışımı tercih edin. Baharatların şifasından ve yağ
yıkımına verdiği destekten yararlanın.
• Günlük su hedeflerinizi alışkanlık haline getirin.
Özellikle de yemeklerden yarım-1 saat önce su içmek öğünlere çok aç oturmanızı
önler ama asıl önemli tüyo, sularınıza 1 dilim limon ve kabuk tarçın
eklemektedir.
• Yemeklerinizde zeytinyağı kullanmaya özen gösterin. Fakat
yağı, yemeği ateşten aldıktan sonra ekleyin.
Örnek Menü
Uyanınca
• 1 bardak limon dilimli su
Sabah
• Yeşil omlet
Ara
• 1 su bardağı kefir
Öğle
• Sınırsız kendini börek sanan mücver
Ara
• 1 yeşil elma
• Bol tarçın
• Probiyotik içecek
Akşam
• Sınırsız balık ızgara
• Sınırsız semizotu salatası
Ara
• Melisa çayı
Kendini börek sanan mücver
Malzemeler
• 2 kabak
• 1 kase karnabahar
• 1 kase çiçek çiçek koparılmış brokoli
• 3 yemek kaşığı rende light kaşar peyniri
• 1 yumurta
• 3 yumurta beyazı
• 3 yemek kaşığı köftelik bulgur
• 5 dal taze soğan
• 3 diş sarımsak
• 1/4 demet dereotu
• 1/2 demet maydanoz
• Tuz, karabiber, çörek otu, pul biber
Hazırlanışı
Kabakları soyun, rendeleyip suyunu elinizle sıkarak ayrı bir
kaba brokoli ve karnabaharla birlikte koyun, üzerine tüm yeşillikleri doğrayın.
Haşlanmış bulgur, yumurta beyazları, sarımsak, rendelenmiş kaşarın yarısı, tuz,
karabiberi ekleyip karıştırdıktan sonra, 2 yemek kaşığı zeytinyağıyla yağlanmış
ısıya dayanıklı cam kaba dökün. Yumurta sarısını üstüne sürün, rendelenmiş
kaşarı serpin, 180 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Üzerine pul biber, çörekotu ve dereotu serpip servis edin.
Yeşil omlet
Malzemeler
• 3 yumurta beyazı
• 2 yemek kaşığı yağsız lor peyniri
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
• Dereotu, maydanoz
• Pul biber, karabiber
Hazırlanışı
Tüm malzemeleri çırparak tavada pişirin.