Güneş ve diyet
Güneşin tadını çıkarmaya aylar kala yaza girecek olmanın mutluluğunu fazla kilolarınız baltalıyorsa hiç kafanıza takmayın. Hedeflediğiniz vücut için yeterli zamanınız var. Bu noktada öncelikle altın önerileri atlamayın.
Beslenme ve Diyet Uzmanı: Ulaş Özdemir
• Diyet yapmayı geçici bir eziyet olarak değil beslenme
değişikliğini hayatınıza uyarlama olarak görmelisiniz. Yani uygulayacağınız
diyet programı hayatınızdaki rutinlerden çok farklı olmadan hayatınızın içine
girmeli. Örneğin rutinden 2-3 kaşık eksik tüketerek başlayabilirsiniz.
• Yemekten keyif alın. Yutmak ile yemek yeme arasındaki
farkı anlayın. Çünkü sizin doymanızı sağlayacak his burada gizli. Yemeklerin
ortasında yemeğinizi bırakıp birkaç dakika ara verdikten sonra yemeğinize devam
edebilirsiniz.
• Diyetin en çok atlanan ancak en önemli noktalarından biri
su içmek. Kilonuzu 30 ile çarpıp ideal su oranınızı bulabilirsiniz. Örneğin 50
kg birisi için ideal su miktarı 1500 ml yani 1.5 litredir. Eğer su içmekte
zorlanıyorsanız içerisine favori meyve veya sebzelerinizden aroma amacıyla ekleme
yapabilirsiniz.
• Çorba ve benzeri sıvı besinler dışında hayatınızdan kaşık
kullanımını bir süre çıkarın. Çatal ile yemek yeme alışkanlığı sizi sofrada
daha fazla tutabileceği gibi açlık hissinizi bastırmanıza da oldukça yardımcı
olacaktır.
• Aslında akşam 19.00’dan sonra bir şey yeme efsanesi çok da
doğru bir yaklaşım olmuyor. Çünkü özellikle büyük şehirlerde insanların eve
gidiş saatleri geç saatlerde olduğu için bu noktada üç saat açlık ile yatmak
daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Gece 00.00’da yatıyorsanız 21.00’de veya
22.00’de yatıyorsanız 19.00’da son yemeğinizi tüketin.
• Özellikle kilo verme döneminde yapılan en büyük demotive
edici nedenlerden biridir günlük tartılmak. Ev tartılarında profesyonel
kalibrasyon sistemi olmadığı için sizi 1 gün içerisinde 2-4 kg sapma payı ile
hatalı sonuçlara yönlendirebilir. Bu yüzden 10 günde 1 tartılmak sizin için en
doğru hamle olacaktır.
Örnek Menü
Sabah
• Yulaflı omlet
• Yeşillik
Öğle
• 100 gr hindi veya balık haşlama/ızgara veya 3 Ulaş köfte
Ara
• 1 dilim ananas
• 5 kaju
• 1 kase yoğurt
Akşam
• Mevsim salata
• 1 kase mercimek çorbası
• 1 tabak etli/kıymalı kabak yemeği
• 1 kase yoğurt
Yulaflı omlet
Malzemeler
• 1 yumurta
• 1 yumurta beyazı
• 1 biber
• 1 çay bardağı maydanoz
• 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi veya yulaf kepeği
• 1 tatlı kaşığı keten tohumu
• 3 zeytin
Hazırlanışı
Tüm malzemeleri karıştırarak yağsız tavada pişirin.
Ulaş köfte
Malzemeler
• 3 yemek kaşığı zeytinyağlı salata
• 500 gr az yağlı kıyma
• 4 yemek kaşığı haşlanmış kinoa veya siyez buğdayı
• 1/2 kuru soğan
• 1 bardak maydanoz
• 2 ince dilim avokado veya 2-3 parça ceviz içi
• 1 tatlı kaşığı chia tohumu
• 3 yemek kaşığı yulaf kepeği
• 1 diş sarımsak
• 2 yumurta akı
• 1 çay kaşığı keten tohumu
Hazırlanışı
Tüm malzemeleri karıştırıp, köfte şeklini verdikten sonra 3
saat dinlendirin ve pişirin.