Şeyda Coşkun'dan iştah kesen öneriler

Yaz öncesi forma girmek için Şeyda Coşkun'un önerilerine kulak verin!

Şeyda Coşkun'dan iştah kesen öneriler


İştah kesici 5 tavsiye
1. Yanında bol suyla sade Türk kahvesi için.
2.  Ev işi yapın veya çıkıp 1 saat yürüyün.
3.  1 fincan tarçınlı yeşil çay da kan şekerinizi düzenleyerek atıştırma isteğinizi önler.
4.  1 adet keçiboynuzu yiyin.
5.  Bir avuç leblebi, atıştırma krizleri için iyi bir alternatiftir.

Şeyda Coşkun'dan iştah kesen öneriler - Resim : 1

Çok sık acıkmamak için 5 ipucu
1. Elinizin altında her zaman bir şişe su olsun. Su içmeye dikkat ederseniz daha az açlık hissedersiniz.
2. Öğle yemeği arasında 15 dakika da olsa gün ışığından yararlanmak için dışarı çıkın. Çok az gün ışığı almak ruh halinizi olumsuz etkiler. Bu da tatlı ve yağlı yiyeceklere yönelimi arttırır.
3. Bir şeyler yemek istediğinizde kendinize ‘Bu neyin açlığı?’ diye sorun. Açlığınızın acaba mideden mi yoksa ruhunuzdan mı kaynaklandığını açığa çıkarın. Duygu dünyanızın beslenme biçiminizi değiştirmesine izin vermeyin.
4. Faydalı karbonhidratlara yönelin. Örneğin ekmeğin beyaz undan değil tam buğday unundan olanını tercih edin. Yulaf ve karabuğday mükemmel karbonhidratlardır; sık acıkmanızı önlerler.
5. Stres hormonları çok salgılanırsa açlığınız hiç durmaz. Bu nedenle stresinizi kontrol edin. Kendinize günlük çalışma programı yapıp  işlerinizi iyi organize edin. Gevşeme egzersizleri, yürüyüş de stresle    başa çıkmanızı sağlar.

Akşam açılan iştahı durdurmanın yolları
Akşam yemeğinden kısa süre sonra kendinizi yeniden buzdolabının önünde buluyorsanız şu önerilere kulak verin...
• Doğru beslenmenize rağmen yine de acıkıyorsanız içine tarçın ilave    edilmiş bir zencefil çayı hazırlayın. Tarçın, şeker ihtiyacını giderir ve    mutlu eder.
•  Canınız kaçamak yapmak istediği zaman abur cubur yemek yerine    içine biraz yulaf koyulmuş meyveli yoğurt tüketin.
•  Gün içinde beslenmenizi gözden geçirin. Sabah poğaça yerseniz    iki saat sonra karbonhidrat tüketmek istersiniz. Çünkü poğaça kan    şekerinizi ani şekilde yükseltip aniden düşürür. Oysa kahvaltıda bir omlet yerseniz öğlene kadar acıkmazsınız.
• Doğru beslendiğinizi düşünmenize rağmen ani açlık ile baş edemiyorsanız mutlaka bir endokrinoloji uzmanına başvurun.

TATLI KRİZİNE DUR!
Tatlı ve çikolata bağımlılığı özellikle kadınlarda büyük bir sorun.  Tabii ki arada bunları da yiyeceğiz, tüm hayatı diyet yaparak yaşayamayız. Ancak seçimlere dikkat etmek gerekiyor. Geceyi meyve ya da tatlıyla bitirdiyseniz ertesi gün bol su içip proteinle beslenin. Bu noktada ne yediğimizi takip etmemizin önemi ortaya çıkıyor. Tatlı kriziniz geldiğinde ağır tatlılar yerine meyve ile hafif pudingler yapabilirsiniz. Badem sütü, kakao, bir parça bitter çikolata… Badem sütünün kendi şekeri vardır zaten içinde. Özellikle yazın frozen’lar yapılabilir. Örneğin bir mango, lime ile karıştırılıp buzlukta sorbe kıvamına getirilip afiyetle tüketilebilir. Yulafı, yumurta beyazı ile çırpıp, içine birkaç bitter çikolata atıp biscotti’ler yapabillirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey, şekeri doğal meyvelerden almak. Ayrıca şeker yerine stevia, agave gibi doğal tatlandırıcılar kullanılabilir. Ayrıca tatlıyı yiyeceksek de, gün ortasını tercih edin ki yakabilin. Saat 16.00 aralığı tatlı tüketmek için gece saatlerinden daha uygun. Birçoğunuzun “Ama benim tatlı krizlerim en çok geceleri geliyor” dediğini duyar gibiyim. Çünkü insan geceleri daha çok kendini dinler. Sıkıntılarla, mutsuz olduğu şeylerle yüzleşir. Mutsuzluklar acı hissi verir, acı da tatlı yemeyi doğurur. Bu negatif bir döngü… “Zaten acım var, lanet olsun” deyip çikolata kavanozuna dalarız. Böyle durumlarda daha hafif alternatiflere yönelin, yediğiniz miktarı abartmayın ve en    önemlisi pes etmeyin! Çıkın yürüyün. Aynı hazzı alacaksınız. Yürüme    ile çikolatanın hazzının aynı olduğunu yıllardır yürüyüş yapan biri olarak söyleyebilirim.

Hızlı zayıflatacak öneriler
- Susuz kalmayın. Her gün en az 2.5 litre su için.
- Asitli içeceklerden uzak durun. Bitki çayı hazırlayın. Dilerseniz bitki çayınızı soğuk ya da buzlukta dondurulmuş şekilde tüketebilirsiniz.
- Paketli gıdalardan, gazlı ve boyalı içeceklerden uzak durun.
- Her gün yürümeye çalışın.
- Kendinize inanın. Çabuk pes etmeyin, minik bir sıkıntıda diyetinizi bırakmayın.
- Şekerleme, abur cubur veya çikolatayı göz önünde ve her an görünür kaplarda bulundurmayın.

Mutfağa asla sokmayın
- Hazır meyve suları
- Sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünleri    
- Krema, mayonez
- Beyaz un, beyaz şeker, tuz
- Dışarıda yapılmış içeriğini bilmediğimiz her şey
- Rafine gıdalar
- Kızartmalar

Şeyda Coşkun'dan iştah kesen öneriler - Resim : 2

İştah kesen gıdalar
Yediklerimizin iştahımızı kesmesi ne kadar süre sindirim sistemimizde kaldığına bağlı. Bunu da besinlerin içeriklerine ve sindirim sistemimizde ne gibi işlemlerden geçtiklerine bakarak anlayabiliriz. Ancak ‘uzun süre tok tutan ya da iştah kestiği düşünülen her gıda kilo verdirir’ diye bir kural yok. Bu konu kişiden kişiye değişmekle birlikte genel olarak haşlanmış yumurta, 1 avuç fındık veya 2-3 badem, birkaç ceviz, ananas ve yoğurt, karabuğday uzun süre tok tutar. Buğday un haline getirilmeden tüketilirse vücut onu parçalayıp sindirebilmek için daha uzun zaman harcar ve acıkmayız.