Zayıflama diyetinin yasakları

Ferin Batman, "Her şeyden önce zayıflamak isteyen biri için diyette nelerin tüketilmemesi gerektiğini tespit etmeliyiz" diyor. İşte önerileri...

Zayıflama diyetinin yasakları


Karbonhidrat kaçamaklarını dengelemenin yolları neler?
Kek, pasta, börek, poğaça, kurabiye, simit. Bu yiyecekler özellikle beyaz unla ve bol şekerli hazırlandığında tokluk hissi vermediği gibi karın bölgesindeki yağlanma, karaciğer yağlanması, bel çevresi kalınlaşması ve ödem şikayetlerine neden olur.  Ancak bu hayat boyu ağzınıza sürmeyeceksiniz demek değil.

Örnek bir mönü
Bir öğlen yemeğinde; 1 dilim kek + yarım simit veya 1 küçük poğaça + 1 kurabiye yediğiniz gün öğlen; 5 dilim ekmek + 2 meyve + 3 tatlı kaşığı yağ + 1 çay bardağı süt kadar kalori almış olursunuz. Böyle bir günün kahvaltısı;
1 yumurta + 1 ince dilim (25 gr) esmer ekmek olmalıdır. Akşam yemeği ise; 80 gr etli/tavuk/balıklı salata (ekmeksiz) olmalıdır, gün içinde herhangi bir saatte 1-2 fincan yeşil 
çay + 3-4 kaşık yoğurt tüketebilirsiniz.

Mercimek köftesi, kısır, mantı, makarna
2 dilim ekmek yerine; 6 adet mercimek köfte veya
5 kaşık kısır veya 6 kaşık mantı veya 6 kaşık makarna yiyebilirsiniz, bunların yanında yoğurt tüketebilirsiniz. Böyle bir öğle yemeğiniz olduğunda; akşamında yine et/ tavuk/balık, salata ve 1 ince dilim esmer ekmek tercih edebilirsiniz.

Pizza, lahmacun, hamburger
Bu kaçamak; hem karbonhidrat hem de protein aldığınız bir kaçamaktır; bir öğünde 1 küçük porsiyon tükettiğinizde (1 lahmacun/1 kb pizza/1 küçük hamburger) akşamında sadece sebze yemeği ve yoğurt tüketmelisiniz, ekmeksiz gün içinde sabah kahvaltısında 1-2 dilim ekmek yiyebilirsiniz, bunun dışında karbonhidrat almayın.

Kremalı yaş pasta
1 dilim kremalı yaş pasta = 2 dilim ekmek, 2 meyve,
1 tatlı kaşığı yağ kadar kalori almış olursunuz, böyle bir mönü eğer 3-4 kg vermek isteyen biri ya da ideal kilosunu korumak isteyen biriyseniz öğlen yemeğiniz yerine sayabilirsiniz, ancak 3-4 kg’dan daha fazla kilo vermek isteyen birisi bu kaçamağı ikindi ara öğününde yaptığında akşam ekmeksiz et/tavuk/balık ve salata tüketmelidir.

Sütlü tatlı, dondurma
6 kaşık sütlü tatlı veya 2 top dondurma yediğinizde diyetinizden 1 bardak süt /yoğurt + 1 porsiyon meyve azaltmalısınız.

Çikolata
2 kare bitter çikolatayı 1 meyve yerine pişmanlık duymadan yiyebilirsiniz. Krem çikolata yağ içeriğinden dolayı önermiyoruz, ancak kahvaltıda zeytin, ceviz, badem yemediğiniz sürece ve diyetten 1 meyve azaltarak 2 silme tatlı kaşığı ölçüsü yiyebilirsiniz.

Şerbetli tatlı
1 adet şerbetli tatlı yediğinizde; eğer 3-4 kg vermek isteyen biri ya da ideal kilosunu korumak isteyen biriyseniz öğlen yemeğiniz yerine sayabilirsiniz, ancak 3-4 kg dan daha fazla kilo vermek isteyen birisi bu kaçamağı ikindi ara öğününde yaptığında akşam ekmeksiz et/tavuk/
balık ve salata tüketmeli ve ertesi gün 1 dilim meyve eksik yemelidir.

* Ferin Batman İle Bikini Vücudu kitabından alınmıştır.

Kızartma: Sebzeleri veya et ürünlerini kızartarak tüketmek sadece kalori artışına neden olmaz aynı zamanda kanserojen bileşenleri artırır. Kızartmayı yağda yapmak yerine fırında pişirme kağıdı üzerine sprey şişedeki yağları kullanarak yapabilirsiniz, aynı lezzeti bulacaksınız.

Mayonez, sezar sos, yağlı/kremalı soslar, et/tavuk bulyon:
Yüksek yağ içerikleri nedeni ile önermiyoruz.

İşlenmiş et ürünleri: Sucuk, salam, sosis vb et ürünleri koruyucu madde içerirler, uzun süre ve fazla miktarda tüketimleri sağlık için zararlıdır.

Sakatatlar: Yağ ve kolesterol içerikleri oldukça yüksektir.

Hazır meyve suları ve şekerli gazlı içecekler: Boş kalori kaynağıdır, her gün 1 bardak içmek bir yıl sonunda bel çevresinde 5-6 cm kalınlaşmaya neden olur. Obezite ve 
kalp damar hastalığı riskini artırır.