2. Süt ürünleri
Bazı süt ürünleri dondurulmaz çünkü bu ürünleri dondurduğunuzda içlerindeki yağ ve su ayrılma eğilimindedir. Bu ayrılma, onları çözdürdüğünüzde dokuların grenli veya kıvrımlı hale gelmesine neden olur. Bu süt ürünleri arasında süt, peynir ve yumuşak peynir bulunur.
Sert peynirler ve tereyağı donmaya daha iyi dayansa da, ricotta ve süzme peynir gibi yumuşak peynirler en iyi tadı ve dokuyu elde etmek için taze olarak tüketilmelidir. Süt ürünlerini muhafaza etmek istiyorsanız buzdolabında saklamanız ve önerilen raf ömründe kullanmanız daha doğru olacaktır.
3. Kabuklu yumurtalar
Yumurtaları hala kabuklarındayken dondurmak zor olabilir çünkü içerideki sıvı dondukça genişler ve muhtemelen kabuğun çatlamasına neden olur. Kabuk bozulmadan kalsa bile yumurta aklarının ve sarılarının kıvamı değişebilir, kalınlaşıp jelatinimsi bir hal alabilir ve bu da yenmesi hoş değildir. Bu sorunu önlemek için yumurtaları dondurmadan önce açıp hafifçe çırpabilirsiniz. Daha sonra bunları hava geçirmez bir kaba dökün. Bu sayede yumurtalar sorunsuz bir şekilde donacak ve daha sonra kullandığınızda dokuları çok daha iyi kalacaktır.
4. Kızartılmış yiyecekler
Dondurma ve çözme işlemi kaplamaya nem katarak onu ıslak ve daha az lezzetli hale getirir. Patates kızartması ve kızarmış tavuk gibi kızarmış yiyecekler dondurulduğunda çıtır dokularını kaybedebilir. Ancak kızartılmış yiyecekleri dondurmanız gerekiyorsa, onları daha sonra yediğinizde fırında veya fritözde yeniden ısıtarak daha iyi hale getirebilirsiniz. Bu yöntem, orijinal gevrekliklerinin bir kısmını geri kazanmalarına yardımcı olarak onları yemeyi daha keyifli hale getirir.
5. Sulu sebzeler
Su içeriği yüksek olan sebzeler iyi donmaz. Yapraklı yeşillikler gibi bu sebzelerin içindeki su da dondurulduğunda buz kristallerine dönüşür. Bu buz kristalleri sebzelerin yapısına zarar verir, çözüldüğünde onları yumuşak ve iştah açıcı olmayan bir hale getirir. Bu tür sebzelerin örnekleri arasında salatalık, kereviz ve turp bulunur. Bu sebzelerin donmadan daha uzun süre dayanabilmesi için turşu yapabilir veya pişmiş yemeklerde kullanabilirsiniz. Turşu, onları pişirirken çıtırlığını ve lezzetini korumaya yardımcı olur ve dokudaki değişiklikleri maskeler.