10 / 12
Dünyadaki besin değeri en yüksek 11 yiyecek - Resim : 10

9- YABAN MERSİNİ

Meyvelerin besin değeri söz konusu olduğunda, yaban mersini kendi liginde zirvededir. Vitaminler ve mineraller bakımından sebzeler kadar kalorileri olmasa da, bunlar antioksidanlarla doludur.

Bazıları kan-beyin bariyerini geçebilen ve beyniniz üzerinde koruyucu etkiler gösterebilen antosiyaninler ve diğer çeşitli bitki bileşikleri dahil olmak üzere güçlü antioksidan maddelerle yüklüdürler.

Yaban mersininin insanlar üzerindeki sağlık etkilerini inceleyen birçok çalışma bulunmaktadır. Örneğin bir çalışma, yaban mersininin yaşlı yetişkinlerde hafızayı geliştirdiğini buldu.

Başka bir çalışma, metabolik sendromlu obez erkek ve kadınların diyetlerine yaban mersini ekledikten sonra kan basıncının düştüğünü ve oksitlenmiş LDL (kötü) kolesterol belirteçlerinin azaldığını buldu. Bu bulgu, yaban mersininin kanınızın antioksidan değerini arttırdığını gösteren çalışmalarla uyumludur. Diğer çalışmalar da yaban mersininin kanserle savaşmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

11 / 12
Dünyadaki besin değeri en yüksek 11 yiyecek - Resim : 11

10- YUMURTA SARISI

Yumurta sarısı, bir zamanlar kolesterol içeriği nedeniyle haksız yere şeytanlaştırılmıştı. Bununla birlikte yeni yapılan araştırmalar, bunun tersi olduğunu ispatladı.

Yumurta sarısı bu nedenle gezegendeki en besleyici gıdalardan biridir. Bütün yumurtalar o kadar besleyicidir ki bazen "doğanın multivitamini" olarak anılırlar. Yumurta sarısı vitaminler, mineraller ve kolin dahil çeşitli güçlü besinlerle doludur.

Gözlerinizi koruyabilen ve katarakt ve maküler dejenerasyon gibi göz hastalıkları riskinizi azaltabilen antioksidanlar olan lutein ve zeaksantin bakımından yüksektir.

Yumurta ayrıca yüksek kaliteli protein ve sağlıklı yağlar içerir. Birkaç çalışma, kilo vermeye yardımcı olabileceklerini öne sürüyor.

Ayrıca ucuz, lezzetli ve hazırlanmaları kolaydır.

Yapabiliyorsanız, merada yetiştirilen tavuklardan ve/veya omega-3 bakımından zenginleştirilmiş yumurtalardan elde edilen yumurtaları satın alın. Bu türler, çoğu geleneksel süpermarket yumurtasından daha besleyicidir.


12 / 12
Dünyadaki besin değeri en yüksek 11 yiyecek - Resim : 12

11- BİTTER ÇİKOLATA

Kakao içeriği yüksek olan bitter çikolata, yiyebileceğiniz en besleyici gıdalardan biridir. Lif, demir, magnezyum, bakır ve manganez ile yüklüdür. Ancak en büyük yararı, şaşırtıcı antioksidan yelpazesidir.

Aslında bir araştırma, kakao ve bitter çikolatanın, yaban mersini ve acai meyveleri de dahil olmak üzere test edilen diğer tüm yiyeceklerden daha yüksek antioksidana sahip olduğunu gösterdi.