3 / 12
Dünyadaki besin değeri en yüksek 11 yiyecek - Resim : 3

2- LAHANA

Tüm yeşil sebzeler arasında lahana en önemli yere sahiptir. Vitaminler, mineraller, lif, antioksidanlar ve çeşitli biyoaktif bileşiklerle yüklüdür. Lahana özellikle C vitamini, A vitamini, K1 vitamini bakımından yüksektir. Ayrıca bol miktarda B6 vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum, bakır ve manganez içerir. Bir fincan porsiyonda sadece 9 kalori vardır.

Lahana ıspanaktan bile daha sağlıklı olabilir. Her ikisi de çok besleyicidir  ancak lahana, bağırsaklarınızdaki kalsiyum gibi mineralleri bağlayabilen ve emilmelerini önleyen maddeler olan oksalatlarda daha düşüktür.

4 / 12
Dünyadaki besin değeri en yüksek 11 yiyecek - Resim : 4

3- DENİZ YOSUNU

Okyanusta çok besleyici olan binlerce farklı bitki türü vardır. Genellikle toplu olarak deniz yosunu olarak adlandırılırlar. Yosun, suşi gibi yemeklerde popülerdir. Birçok suşi yemeği, yenilebilir bir ambalaj olarak kullanılan, nori olarak bilinen bir tür deniz yosunu içerir. Çoğu durumda deniz yosunu kara sebzelerinden bile daha besleyicidir. Kalsiyum, demir, magnezyum ve manganez gibi mineraller açısından özellikle yüksektir.

Ayrıca fikosiyaninler ve karotenoidler dahil olmak üzere çeşitli biyoaktif bileşiklerle yüklüdür. Bu maddelerden bazıları, güçlü anti-enflamatuar kapasitelere sahip antioksidanlardır.

Ancak deniz yosunu, vücudunuzun tiroid hormonları yapmak için kullandığı bir mineral olan yüksek iyot içeriğiyle öne çıkar.

Deniz yosununun tadını sevmiyorsanız takviye şeklinde de alabilirsiniz. Kurutulmuş yosun tabletleri çok ucuzdur ve iyot yüklüdür.


5 / 12
Dünyadaki besin değeri en yüksek 11 yiyecek - Resim : 5

4- SARIMSAK

Sarımsak gerçekten harika bir besindir. Her türlü yemeği lezzetli hale getirebilir ve çok besleyicidir. C, B1 ve B6 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, bakır, manganez ve selenyum açısından yüksektir.

Birçok çalışma, sarımsağın kan basıncını, toplam ve LDL (kötü) kolesterolü düşürebileceğini düşündürmektedir. Ayrıca HDL (iyi) kolesterolü yükseltmeye yardımcı olarak kalp hastalığı riskini potansiyel olarak azaltır.

Sarımsağın ayrıca çeşitli kanserle savaşan özelliği de vardır. Bazı eski araştırmalar, çok fazla sarımsak yiyen kişilerin, özellikle kolon ve mide kanserleri olmak üzere birçok yaygın kansere yakalanma riskinin çok daha düşük olduğunu öne sürüyor.

Çiğ sarımsak ayrıca önemli antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir.

6 / 12
Dünyadaki besin değeri en yüksek 11 yiyecek - Resim : 6

5- KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ

Birçok deniz hayvanının besin değeri yüksektir ancak kabuklu deniz ürünleri en besleyici olanlar arasında olabilir. İstiridye, deniz tarağı ve midye yaygın olarak tüketilen kabuklu deniz ürünleri türleridir.

İstiridye, mevcut en iyi B12 vitamini kaynakları arasındadır ve 100 gram istiridye günlük ihtiyacınızın 16 katından fazlasını sağlar. Ayrıca C vitamini, çeşitli B vitaminleri, potasyum, selenyum ve demir ile yüklüdürler.

Kabuklu deniz ürünleri dünyanın en besleyici gıdaları arasında yer alsa da çoğu insan bunları nadiren tüketir.