3- DENİZ YOSUNU
Okyanusta çok besleyici olan binlerce farklı bitki türü vardır. Genellikle toplu olarak deniz yosunu olarak adlandırılırlar. Yosun, suşi gibi yemeklerde popülerdir. Birçok suşi yemeği, yenilebilir bir ambalaj olarak kullanılan, nori olarak bilinen bir tür deniz yosunu içerir. Çoğu durumda deniz yosunu kara sebzelerinden bile daha besleyicidir. Kalsiyum, demir, magnezyum ve manganez gibi mineraller açısından özellikle yüksektir.
Ayrıca fikosiyaninler ve karotenoidler dahil olmak üzere çeşitli biyoaktif bileşiklerle yüklüdür. Bu maddelerden bazıları, güçlü anti-enflamatuar kapasitelere sahip antioksidanlardır.
Ancak deniz yosunu, vücudunuzun tiroid hormonları yapmak için kullandığı bir mineral olan yüksek iyot içeriğiyle öne çıkar.
Deniz yosununun tadını sevmiyorsanız takviye şeklinde de alabilirsiniz. Kurutulmuş yosun tabletleri çok ucuzdur ve iyot yüklüdür.
4- SARIMSAK
Sarımsak gerçekten harika bir besindir. Her türlü yemeği lezzetli hale getirebilir ve çok besleyicidir. C, B1 ve B6 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, bakır, manganez ve selenyum açısından yüksektir.
Birçok çalışma, sarımsağın kan basıncını, toplam ve LDL (kötü) kolesterolü düşürebileceğini düşündürmektedir. Ayrıca HDL (iyi) kolesterolü yükseltmeye yardımcı olarak kalp hastalığı riskini potansiyel olarak azaltır.
Sarımsağın ayrıca çeşitli kanserle savaşan özelliği de vardır. Bazı eski araştırmalar, çok fazla sarımsak yiyen kişilerin, özellikle kolon ve mide kanserleri olmak üzere birçok yaygın kansere yakalanma riskinin çok daha düşük olduğunu öne sürüyor.
Çiğ sarımsak ayrıca önemli antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir.
5- KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ
Birçok deniz hayvanının besin değeri yüksektir ancak kabuklu deniz ürünleri en besleyici olanlar arasında olabilir. İstiridye, deniz tarağı ve midye yaygın olarak tüketilen kabuklu deniz ürünleri türleridir.
İstiridye, mevcut en iyi B12 vitamini kaynakları arasındadır ve 100 gram istiridye günlük ihtiyacınızın 16 katından fazlasını sağlar. Ayrıca C vitamini, çeşitli B vitaminleri, potasyum, selenyum ve demir ile yüklüdürler.
Kabuklu deniz ürünleri dünyanın en besleyici gıdaları arasında yer alsa da çoğu insan bunları nadiren tüketir.
6- PATATES
Patates potasyum, magnezyum, demir, bakır ve manganez bakımından yüksektir. Ayrıca C vitamini ve çoğu B vitamini içerirler.
Patates aynı zamanda en çok tok tutan besinlerden biridir. Araştırmacılar, farklı yiyeceklerin tokluk değerlerini karşılaştırdıklarında, haşlanmış patates ölçülen diğer yiyeceklerden daha yüksek puan almıştır.
Patatesleri pişirdikten sonra soğumaya bırakırsanız, aynı zamanda birçok güçlü sağlık yararı olan lif benzeri bir madde olan dirençli nişastayı da oluştururlar.