Gebelik şekeri olduğu nasıl anlaşılır? Gebelik şekeri nasıl düşürülür?

Halk dilinde hamilelik şekeri anne adaylarının en merak ettiği konular arasında. Doç Dr. Pınar Kadiroğulları'na, gebelik şekeri nedir? Gebelik şekeri olduğu nasıl anlaşılır? Belirtileri nelerdir? sorularını yönelttik. İşte Kadiroğulları'nın gebelik diyabetine ilişkin paylaştığı bilgiler:

Gebelik şekeri olduğu nasıl anlaşılır? Gebelik şekeri nasıl düşürülür?

Hamilelik süreci anne adayları için hem büyülü, heyecanlı, mutlu  bir süreç hem de endişelerle dolu.  Tüm anne adayları hamilelik sürecini sağlıklı bir şekilde yaşamak ister.  Bazı anne adaylarında ise hamilelik sırasında diyabet tespit edilebilir. Gebelik şekeri anne adayında normalde hiçbir diyabet belirtisi yokken hamileliği sırasında ortaya çıkan bir problemdir. Peki, hamilelik şekeri neden olur? Gebelik şekeri olduğu nasıl anlaşılır? Hamilelik şekeri düşürmek için ne yapılmalı? Doğum Uzmanı Doç. Dr. Pınar Kadiroğulları, anne adaylarının hamilelik şekerine ilişkin merak ettiği bu soruları yanıtladı. (Hamilelik sözlüğümüzdeki hamilelik şekeri konulu yazımıza da bakabilirsiniz.) 

HAMİLELİK ŞEKERİ OLDUĞUNU NASIL ANLARSIN?

Gebelik diyabeti olan kadınlarda genellikle hiçbir semptom görülmediğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Pınar Kadiroğulları'nın paylaştığı bilgiler şöyle:

HAMİLELİK ŞEKERİ NEDEN OLUR?

Doç. Dr. Kadiroğulları, hamilelik şekeri neden olur? sorusunu şöyle yanıtlıyor: "İnsan vücudunda kan şekeri belirli aralıklar içinde tutulmalıdır. Bu dengeyi kuran hormon da pankreastan salgılanan insülin hormonudur. İnsülin hormonu, kan glikozunu hücrelere göndererek kan şekerini belli bir seviyenin altında tutar. Hamilelik sırasında anne adaylarında insülin mekanizmasında meydana gelen bozulmalardan dolayı şeker problemleri görülebilir. Hamilelik şekeri anne adayında hiçbir diyabet belirtisi yokken gebelik sırasında ortaya çıkan problemlerdir"

GEBELİK DİYABETİ BELİRTİ VERMİYOR

Gebelik diyabetinin belirti vermediğini belirten Kadiroğulları şöyle devam ediyor: "Gebelik diyabeti olan kadınların genellikle hiçbir semptomu yoktur. Çoğu kişide rutin hamilelik tarama testleri sırasında öğrenir.

Nadiren, özellikle gebelik şekeri çok artmış ise; hamilelerde normalden fazla su içilmesi, fazla yemek yeme isteği, kilo problemi, sık sık tuvalete çıkması, ağız kuruluğu, yorgunluk gibi belirtiler görülebilir.

KİMLERDE DAHA SIK GÖRÜLEBİLİR?

Gebelik şekerine hamilelikte yapılacak olan tarama testleri ile tanı konulur. Gebelik diyabeti, ailesinde diyabet hastalığı olanlarda, kilolu kişilerde, 35 yaş üzerindeki gebe kadınlarda ve daha önceki hamileliklerinde 4 kilogramın üzerinde bebek doğurmuş olanlar kadınlarda daha sık görülür. Genellikle ikinci yarısında ortaya çıkar. Bu nedenle risk grubundaki kadınların dikkatli olması ve tarama testlerini yaptırması gerekir.

HAMİLELİK ŞEKERİ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Gebelik şekeri nasıl düşürülür? Dr. Kadiroğulları bu soruyu ise şöyle yanıtlıyor:

  • Gebelik şekeri anne ve bebek için tehlikeli süreçlere neden olabilir. Bu nedenle gebelikte şeker kontrolü önemlidir.
  • Anne adayının öncelikle sıkı diyet yapması gerekir.
  • Aşırı derecede tatlı, şeker ve çikolata, aşırı derecede meyve, makarna, börek, ekmek tarzındaki un ürünleri, organik olmayan meyve suları, enerji içecekleri, kafein içeren içecekler tüketilmemelidir.
  • Anne adayı düzenli ve planlı beslenmelidir.
  • Tavsiye edilen beslenme şekli günde 6 öğün olup, 3 ara, 3 ana öğün şeklinde olmalıdır.
  • Anne 1 porsiyondan fazla yemek tüketmemelidir.
  • Düzenli egzersiz yapılması da şeker regülasyonunda rol oynar.


HAMİLELİKTE ŞEKER SINIRI KAÇ OLMALI?

Gebelikte şeker tarama testlerinde problem çıkan ve diyabet tanısı alan hamilelerde öncelikle diyet uygulanır. Diyet ile eğer açlık kan şekeri 60 ile 95 arasında; tokluk kan şekeri birinci saat 140'ın altında, ikinci saat 120'nin altında tutulabiliyorsa o hasta için tedavide diyet yeterli demektir. Diyete rağmen bu değerler yakalanamıyorsa hastaya insülin tedavisi verilmelidir. Çünkü tedavi edilmemiş diyabetin hamilelikte bireye ve bebeğe verdiği zararlar çok fazladır ve mutlaka tedavi edilmelidir.

HAMİLELİKTE ŞEKER ORANININ YÜKSELDİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

Dr. Kadiroğulları, hamilelik şekeri olduğu nasıl anlaşılır sorusunu ise şöyle yanıtlıyor:

  • Gebelik şekerinin tespiti için gebelik sürecinde yapılan bir takım şeker tarama testleri mevcuttur.
  • Bunlardan ilki ve oldukça sık yapılanı 50 gram glukoz yükleme testidir. 24 ile 28. haftalar arasında gebeye 50 gram glukoz içirilir. Bir saat sonra kandan bakılan glukoz değeri 140 ve üzerindeyse ikinci teste geçilir.
  • İkinci tarama testi 100 gram glukoz yükleme testidir. Bu test 4 saat sürmekte olup bakılan değerlerden ikisi standartların üzerinde ise gebelik şekeri tanısı konulur ya da 50 ve 100 gr test ile iki basamaklı gitmektense hastaya direk 75 gr şeker yükleme yapılabilir.
  • Tek seferde alına değerlerin ikisi yüksek ise hastaya gestasyonel diyabet tanısı konulur ve tedaviye başlanır.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR