5. Uyku kalitesini arttırır
Aile Hekimliği ve Birinci Basamak Dergisi'ne göre kronik uykusuzluk oldukça yaygındır ve dünya çapında nüfusun yaklaşık yüzde 10 ila 30'unu etkilemektedir. Uykusuzluk ve uyku bozuklukları, uyku kalitesini etkileyen, zihinsel stres ve bitkinlik riskini artıran yaygın sorunlardır. Düzenli meditasyon uygulamasının gevşemeyi teşvik ederek ve zihni uykuya hazırlayarak bu sorunların yönetilmesine yardımcı olabileceği bulunmuştur.
6. Kan basıncını düşürür
Yüksek tansiyon, kalple ilgili hastalıklar ve felç için önemli bir risk faktörüdür. Stresi azalttığı yaygın olarak bilinmesinin yanı sıra, meditasyonun kalp sağlığını iyileştirdiği de iyi bilinmektedir. Uluslararası Hipertansiyon Dergisi'ne göre meditasyon, kalp fonksiyonunu ve kan damarı gerginliğini koordine eden sinir sinyallerini gevşeterek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Sonuç olarak, kardiyovasküler sağlığa ve genel uzun ömürlülüğe katkıda bulunur.
7. Hafıza kaybı riskini azaltır
Meditasyon, özellikle yaşlı yetişkinlerde hafızayı ve bilişsel işlevi geliştirebilir. Bir mantrayı tekrarlayan parmak hareketleriyle birleştiren Kirtan Kriya gibi uygulamaların, katılımcıların hafıza görevlerini yerine getirme becerilerini geliştirdiği gösterilmiştir. Alzheimer Hastalığı Dergisi tarafından yayınlanan bir çalışma, meditasyonun bilişsel işlevlerin korunmasına yardımcı olduğunu ortaya koyuyor; bu da yaşa bağlı hafıza kaybı ve aşağıdaki gibi hastalık riskini azaltmada çok önemli.
8. Ağrıyı kontrol etmeye yardımcı olur
Hissettiğin acı doğrudan zihinle bağlantılıdır ve stres altındayken artabilir. Meditasyon uygulayıcılarının, meditasyon yapmayanlara kıyasla daha az ağrı hissi yaşadıklarını ortaya çıkardı. Uzun vadede bu, yaşam kalitesini ve ruh halini iyileştirebilir.