Resveratrol nedir, ne işe yarar? Resveratrol faydaları nelerdir? İşte resveratrol bulunan besinler
Antioksidan kaynağı resveratrol, vücudun ihtiyacı olan maddelerden bir tanesidir. Peki Resveratrol faydaları nelerdir? Nelerde bulunur? Memorial Şişli Beslenme ve Diyet Bölümü Uz. Dyt. Nur Sinem Türkmen, resveratrole dair merak edilenleri anlattı.
Bağışıklık sisteminin gelişmesi için de birçok doğal yollara başvurulmaktadır. Bunlardan bir tanesi de resveratroldür. Memorial Şişli Beslenme ve Diyet Bölümü Uz. Dyt. Nur Sinem Türkmen, resveratrole dair merak edilenleri anlattı.
Resveratrol nedir?
Resveratrol, stilbenoidler adı verilen bir polifenol grubuna ait bir bileşiktir. Bu bileşikler, bir etilen köprüsü ile birbirine bağlanan iki fenol halkasından oluşur.
Aynı zamanda bitkilerin stres altındayken ürettikleri koruyucu bir antibiyotik olan fitoaleksindir. Phytoalexin, bitkilerin mantar saldırılarından, ultraviyole radyasyondan ve diğer tehdit edici durumlardan kurtulmasına yardımcı olur.
İnsanlar resrevatrol tükettiğinde, tıpkı antioksidanların yaptığı gibi vücudun zararlı molekülleri detoksifiye etmesine yardımcı olur.
İnsan vücudu bileşiği hızla metabolize eder. Yağda çözünür ve antikanserojenik, antioksidan ve östrojenik aktiviteye sahiptir. Resveratrol, kırmızı şarap içmenin sağlık yararlarının arkasındaki maddelerden biridir.
Resveratrol faydaları nelerdir?
Genellikle vücuttaki antioksidan aktiviteyi taklit eder, bu nedenle birçok sağlık yararı sağlayabilir. Araştırmalarda, en çok insülin direnci, kardiyovasküler koruma ve kan basıncı düzenlemesi, yumurtalık sağlığının korunması ve akciğer fonksiyonunun iyileştirilmesinde rol oynadığı gösterilmiştir.
Ek olarak resveratrol, romatoid artrit, erkeklerde kısırlık ve testis sağlığı için terapötik bir ajan görevi görebilmektedir.
Resveratrol hangi gıdalarda bulunur?
Resveratrol, 70'den fazla bitki türünde bulunur, en çok kırmızı üzümün kabuk ve çekirdeklerinde ise ön plana çıkmaktadır.
Resveratrol nasıl tüketilir?
Resveratrolü güvenli miktarlarda tüketmenin en kolay yolu üzüm, şarap, yaban mersini, kızılcık, nar ve bu meyveleri içeren meyve suları tüketmektir. Ayrıca, son günlerde özellikle kan basıncını düşürmek için resveratrol takviyesi kullanımı da artmıştır. Bu takviyelerin çoğu, bir kişinin gıda kaynaklarından doğal olarak tüketeceğinden çok daha yüksek dozlarda resveratrol içerir.