1. Bayram sabahı sağlıklı bir kahvaltı yapın
Ramazan ayı boyunca öğün sayısı azaldığı için özellikle bayram kahvaltıları şölene dönüşüyor. Bayram sabahını börek, kek, çörek gibi karbonhidrat ağırlıklı bir öğüne dönüştürmek yerine yumurta, peynir, zeytin, ceviz, mevsim yeşillikleri ve tam tahıllı ekmekten oluşan klasik Türk kahvaltısı şeklinde yapmanız uzun süredir yavaşlamış olan metabolizmanızı canlanmasına yardımcı olacaktır.
2. Sağlıksız atıştırmalıklardan uzak durun
Bir ay boyunca iki öğün beslenen metabolizma için öğün sayısını ve miktarını sağlıksız atıştırmalıklarla birden arttırmak bedeni zorlayabilir. Bulantı, kusma, ishal gibi sindirim problemleri olabilir. Bu yüzden gereksiz atıştırmaktan uzak durmak faydalı olur.
3. Gün içinde tükettiğiniz çay ve kahve miktarına dikkat edin
Çay ve kahvenin içerdiği kafeinin fazlaca tüketilmesi vücutta direkt etki yapacağından sıvı elektrolit kaybına sebep olacaktır. Bu yüzden günlük çay kahve tüketiminin 2-3 fincanı geçmemesi ve oluşacak kaybın önlenmesi için günlük en az 2.5 litre su tüketilmesi gereklidir.
4. Tatlılarda kontrollü olun
Ramazan Bayramı’nda yapılan hatalardan biri de fazla miktarda baklava gibi ağır şerbetli tatlılar, çikolata ve şekerleme tüketmektir. Glisemik indeksi yüksek olan bu besinler kan şekerinizde hızlı ve ani yükselmelere ve sonrasında hızlı bir düşüşlere neden olarak kan şekeriyle ilgili dengesizliklere yol açarak diyabet kalp krizleri gibi kronik hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Ayrıca vücuda alınan şekerin fazlası yağ olarak depolanacağından gözle görülür bir kilo artışına sebep olacaktır. Bu yüzden ikramlarda tercihinizi şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılardan yana kullanın.