Elele cinsel terimler sözlüğünün bu maddesinde adet geciktirici ilaçlar var. Bu maddede adet geciktirici ilaçların yan etkileri nelerdir? Adet geciktirici ilaçlar zararlı mı? Adet geciktirici ilaçlar ne zaman, nasıl kullanılır? sorularına yanıt arıyoruz. Her dönem çok merak edilen adet geciktirici ilaçlarla ilgili sorularımızı Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meral Sönmezer yanıtladı. İşte Sönmezer'in verdiği bilgiler:
Sönmezer, adet geciktirici ilaçların fonksiyonunu şöyle anlatıyor: "Kullanım amacı beklenen adetin ertelenmesi olan adet geciktirici ilaçlar, içerdikleri hormonlar sayesinde yumurtlamayı geciktirir. Adet geciktirici ilaçlar, rahim iç tabakasına etki eder ve dışarıdan östrojen ve progesteron hormonunun azalmasını engelleyerek, adet döngüsünün ertelenmesini sağlar. 10 günden daha uzun süre kullanılan adet geciktirici haplar, kişide bazı yan etkilere yol açacağından, bu erteleme işleminin 10 günü geçmeyecek şekilde sağlanması uygun olacaktır. Ayrıca adet geciktirici ilaçların sürekli ve uzun süreli kullanılması da bazı sağlık problemlerine neden olacağından, senede bir ya da iki kez, doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir"
Peki, adet geciktirici ilaçlar nasıl ve ne zaman kullanılır? Sönmezer bu soruyu şöyle yanıtlıyor: Adet geciktirici ilaçlar, beklenen adet döneminin başlangıç tarihinden 3-4 gün önce kullanılmaya başlanmalıdır. Farklı formları bulunan adet geciktirici ilaçların, doktorunuzun önerdiği ilaca bağlı olarak, kullanım sayısı ve süresi değişiklik gösterir. Bazı ilaçlar günde 2 kez, bazıları ise günde 3 kez olmak üzere birer tablet şeklinde alınmalıdır. İlacı kullandığınız süre boyunca adetiniz gecikeceği gibi, genellikle ilacı kullanmayı bıraktıktan sonra 2 ya da 3 gün içinde adet kanaması başlar. Adet geciktirici ilaçların kullanım süresinin 10 günü geçmemesini, daha uzun süre kullanım gerektiren durumlarda ise ilacın kullanımının doktor kontrolü altında uzatılmasını tavsiye ediyoruz.
Kadınlar, tatil planlarının adet döngüleriyle çakışması gibi durumlarda veya bazı özel günlerinde daha rahat hissetmek ve sıkıntı yaşamamak için, adet geciktirici ilaçlarla regl tarihlerini erteleyebilirler. Adet geciktirici ilaçlar, düşünüldüğü gibi hormonal bozukluklara, kısırlığa ya da aşırı kilo alımı gibi problemlere neden olmazlar. Bunlarla ilgili bilimsel olarak kanıtlanan bir durum söz konusu değildir. Bilinçli ve kontrollü kullanıldığı sürece adet geciktirici ilaçların ufak tefek yan etkileri dışında büyük zararları yoktur.
Sönmez, adet geciktirici ilaçların yan etkileri konusunda ise şu bilgileri veriyor: Adet geciktirici ilaçların neden olduğu bu yan etkiler bazı kadınlarda hiç görülmezken, bazı kadınlarda ise;
Bilinen ciddi yan etkileri bulunmayan adet geciktirici ilaçlar, progesteron hormonu içerdiğinden, bazı kadınlarda ilacın kullanımı uygun değildir. Karaciğer bozukluğu olan kadınlar, meme kanseri veya jinekolojik kanser varlığı olan kadınlar, geçmişinde emboli geçirmiş kadınlar ve gebelik olasılığı olan kadınların adet geciktirici ilaç kullanımından kaçınması gerekmektedir.
Her ilaçta olduğu gibi adet geciktirici ilaçları kullanmadan önce de mutlaka bir kadın doğum uzmanına danışılmalı, doktor tavsiyesi ve kontrolü ile ilaç kullanılmaya başlanmalıdır.
BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Seks ve cinsel terimler sözlüğü içeriğinde ilginizi çekebilecek bazı konular şöyle: