vajina temizliği

Vajina Temizliği

Vajina temizliği nasıl yapılır? Genital hijyen nasıl sağlanır? Merak edilen bu soruları bir uzmana sorduk... İşte adım adım vajina temizliği ve genital bölge hijyeni: Vajinal floranın hijyen, beslenme ve çevresel faktörlerden kolaylıkla etkilendiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meral Sönmezer, vajina temizliğinin nasıl yapılması gerektiğini anlattı. Sönmezer'in verdiği bilgiler şöyle:

 Genital bölge temizliğinin nasıl yapılacağını öğrenmek için öncelikle vajinanın kendine ait doğası hakkında fikir sahibi olmanız gerekmektedir. Kendi içinde belirli bir dengede mikroorganizmalar barındıran bir organ olan vajinanın diğer organlara göre en önemli farklılıklarından biri bölgenin zararlı bakterilere karşı savunmasında "laktobasil" adı verilen yararlı bakterilerin görev almasıdır. Bu bakteriler vajinanın 4,5 olan normal pH değerinde, yani asidik ortamda üreme özelliğine sahiptir ve enfeksiyona yol açabilecek diğer bakterilerin çoğalmasına engel olurlar.

Vajinal flora dengede olduğu sürece ve dışarıdan florayı bozacak herhangi bir müdahale olmadığı sürece akıntı, yanma, batma, kaşıntı ya da kötü koku gibi şikayetler olmaz. Fakat herhangi bir nedenle laktobasillerin azalması ve enfeksiyon yapıcı bakterilerin çoğalması durumunda vajinanın asidik ortamı bozulur ve vajina enfeksiyon riskine açık hale gelir. Genital hijyeni sağlamak için yapılan önerilerin çoğu vajinada asidik ortamın korunmasına yöneliktir.

10 ADIMDA VAJİNA TEMİZLİĞİ VE GENİTAL HİJYEN 

  1. Öncelikle ilk kural, genital bölge temizliğinde yalnızca su kullanmaktır. Yalnızca dış genital bölge olmak şartıyla temizlik ılık su ile yapılmalı, sonrasında ise bölge tamamen kurulanmalıdır. Kendini sürekli yenileyen bir organ olan vajinanın içi ise kesinlikle yıkanmamalıdır. Vajinal duş, vajina florasının zarar görmesine neden olur.
  2.  Bunların yanı sıra, genital bölge temizliğinde sabun, duş jelleri vb. alkali değere sahip kimyasal ürünler kullanmak da asidik olan vajinal pH'ın dengesini bozar.
  3. İç çamaşırların yıkanması sırasında da parfümsüz deterjan kullanılmalı, parfümsüz tuvalet kağıdı ve pedler tercih edilmelidir.
  4. Genital bölge daima kuru tutulmalıdır. Mantar ve bakterilerin nemli ve sıcak ortamlarda daha kolay üremesi sebebiyle genital bölgenin uzun süre nemli kalmaması ve kuru tutulması en az temizlik kadar büyük önem taşımaktadır. Bundan dolayı genital bölgenin nemli kalmasına neden olacak her türlü davranıştan kaçınmak gerekir. Duş ve tuvalet sonrası genital bölgeyi nemli bırakmamak, havuz veya denize girdikten sonra ise, ıslak mayo ile uzun zaman geçirmemek gibi önlemler alınmalıdır.
  5. Doğru iç çamaşırı seçimi ve iç giyim hijyeni de dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Genital bölgenin hava almasına engel olmayan türde iç çamaşırı kullanılması ve bölgenin nemli kalmasına izin vermeyecek sıklıkta değiştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle pamuklu iç çamaşırları tercih etmeli ve iç çamaşırınızı mümkün olduğunca sık değiştirmelisiniz.
  6.  Adet döneminde ise genital temizliğin yanı sıra kullanılan pedlerin temizliğine de dikkat edilmesi gerekmektedir. Kullanılan tampon ya da pedler iki, üç saatte bir yenilenmelidir.
  7.  Genital bölge tüylerinin uzamadan kesilmesi, hem enfeksiyonu hem de terlemeyle oluşan kokuyu önlemede önemlidir.
  8. Dengeli beslenme, ruh ve beden sağlığımız açısından olduğu gibi genital bölge sağlığında da çok önemlidir. Bağışıklık sistemimiz ve buna bağlı olarak vücut direncimiz iyi olduğu sürece, vajinal flora da dengeli ve sağlıklı olacaktır. İçeriği doğal gıdalar, proteinden zengin beslenme, sebze ve meyve ağırlıklı beslenme, özellikle yoğurt, kefir gibi doğal probiyotikler genital sağlık için tercih edilmelidir.
  9. Genital bölgedeki kılların temizlenmesi için ağda ve jilet gibi yöntemler oldukça yaygın olmasına rağmen bu iki yöntem bazı kişilerde kıl köklerinin enfeksiyonuna yol açabilmekte ve genital bölgenin daha kolay tahriş olmasına neden olmaktadır. Özellikle hassas cilt tipine sahip olan ve genital bölgesi enfeksiyona ve tahrişe duyarlı kadınlarda, genital bölge için özel üretilmiş aletler ya da makas kullanmak daha iyi bir seçenek olabilir. Kullanılan aletlerin ise her temizliğin öncesinde ve sonrasında dezenfekte edilmesi gerekmektedir.
  10.  Tuvalet sonrası genital bölge temizliğinin önden arkaya doğru yapılması bakterilerin vajinaya girmesini önler.
  11. Vajinal flora hijyen, beslenme, çevresel faktörlerden kolaylıkla etkilenmektedir. Bu uyarıları göz önünde bulundurmak ve uygulamak vajinal ve idrar yolları enfeksiyonlarından korunmanızı sağlayacaktır. Tüm bunların yanında rutin jinekolojik muayeneler de aksatılmamalıdır. 


BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

a'dan z'ye cinsel terimler sözlüğü