Acuka nasıl yapılır? Acuka tarifi, malzemelere ve yapılış aşamaları

Acuka, kültürümüze Kafkas kültüründen geçen geleneksel bir sos. Kısa süre içerisinde hazırlayacağınız acuka sos hem meze olarak hem kahvaltılık olarak sofralarınıza lezzet katacak. Evde acuka tarifi ve yapım aşamalarına göz atalım...

Acuka nasıl yapılır? Acuka tarifi, malzemelere ve yapılış aşamaları

KAÇ KİŞİLİK

5 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

20 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

0 dakika

KALORİ

300

Acuka, ağız sulandıran ve günün her öğününde tüketilebilecek bir sos türü. İçinde bol miktarda biber ve biber salçası bulunduğundan “acıka” olarak da bilinir. Dilerseniz istediğiniz kadar acılı yapabilir ya da tarifteki gibi çocuklarınızın da severek yiyeceği şekilde acısız da hazırlayabilirsiniz. Ekmeği sevdiren özelliği ile 7'den 70'e herkesin sevdiği acuka tarifini paylaşıyoruz. Ölçülere bire bir uymanız halinde nefis bir acuka tarifi kahvaltı sofralarınızı bekliyor.  Meze tarifleri ilginizi çekiyorsa  güveçte karidesşakşukaacılı ezmeGirit ezmesihavuç taratorrus salatası, humushaydarisemizotu salatası tariflerine de bakabilirsiniz. Aşağıda acuka tarifi, malzemeleri ve yapım aşamalarını bulabilirsiniz.

 

Acuka Tarifi için Malzemeler

  • 5 yemek kaşığı tatlı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz
  • 3 yemek kaşığı ufalanmış ekmek içi
  • 5 diş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı nane
  • Tuz

ACUKA HAKKINDA

Acuka, Kafkas halklarına özgü, kahvaltılık ve yemeklik olarak iki çeşidi olan, biber, ceviz ve çeşitli baharatların karışımından yapılan tuzlu meze. Bugün Türk mutfağında sevilerek tüketilir. İçine konan biberin rengine bağlı olarak kırmızıdan turuncuya kadar değişen renklerde olabilir. Yine içine konan bibere bağlı olarak acı ya da tatlı olarak yapılan acuka, genelde kahvaltıda ekmek ile tüketilir.

Acuka Tarifi adım adım yapılışı

1 Zeytinyağını tavada ısıtın.
2 Salçaları ekleyip birkaç dakika kavurun.
3 Ocaktan almadan kısa bir süre önce ezilmiş sarımsakları da ilave ederek karıştırın.
4 Tüm malzemeleri bir karıştırma kabına alıp kaşık yardımıyla ezdikten sonra buzdolabında 1-2 saat dinlendirin.
5 Kavanozlara doldurup serin bir yerde saklayın.