Aşure Tarifi Nasıl Yapılır? Adım adım Tam Kıvamında Aşure

Bolluk ve bereketin simgesi aşure... Peki, evde en leziz aşure tarifi nasıl yapılır? Yemek sitesi lezzet.com.tr editörü Başak Öngel, aşure tarifi için gerekli malzemeleri ve yapım aşamalarını paylaştı... Aşure tarifine birlikte bakalım...

Aşure Tarifi Nasıl Yapılır? Adım adım Tam Kıvamında Aşure

KAÇ KİŞİLİK

8 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

15 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

60 dakika

KALORİ

300

Aşure Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 su bardağı haşlanmış fasulye
  • 50 gram kuru kayısı
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 50 gram kuru incir
  • 50 gram kuru üzüm
  • 30 gr fındık
  • 2 adet karanfil
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 portakal kabuğu rendesi

Aşure videolu yapım aşamaları

AŞURE HAKKINDA

Türkiye Kültür Portalı'nda aşure ile ilgili şu bilgiler yer alır: Buğday, fasulye, nohut, kayısı, incir gibi bakliyat ve yemişlerin birlikte kaynatılması ile hazırlanan yiyeceğe “aşure”; bu yiyeceğin hicri takvime göre Muharrem ayında pişirilmesi ve dağıtılması etrafında oluşan uygulamalara ise “aşure geleneği” adı verilir. Aşure adı, Türkçe'ye Arapça "aşura" kelimesinden geçmiş olup, İbranice “onuncu” anlamındaki "asor " kelimesinden gelmektedir.

Aşure adım adım yapılışı

1 Buğday yıkanır tencereye alınır ve kaynatılır. Suyu süzülür ve tekrar su eklenerek kaynatılıt bu işlem iki kere tekrarlanır. En son seferde 3 su bardağı su eklenerek buğdaylar kaynatılır. Buğdaylar kontrollü bir şekilde pişirilmeli su ilavesi yapılmalı.
2 Kuru kayısı ve kuru incir küp küp küçük şekilde doğranır.
3 Doğranan kayısı ve incir, kuş üzümü ve kuru üzüm sıcak su içerisinde yumuşayana kadar bekletilir.
4 Haşlanan buğdaya şeker ve karanfil dışında kalan bütün malzemeler eklenerek 20 dakika kaynatılır.
5 Karanfil ve fındık eklenir. Duruma bağlı su eklemesi yapılır ve 15 dakika daha kaynatılır.
6 Şeker eklenerek 5 dakika daha kaynatılır ve kaplara pay edilir.
7 Arzu edile şekilde süslenerek servis edilir. Afiyet olsun!

PÜF NOKTASI

Bütün malzemeler piştikten ve aşure kıvam aldıktan sonra şekeri ekleyin, başta eklerseniz eğer bakliyatlar sertleşecektir.