Bafra Nokulu nasıl yapılır? Orijinal Bafra Nokulu Tarifi
Bafra Nokulu Samsun'un coğrafi işaret alan tescilli lezzetleri arasında yer alıyor. Tok tutma, enerji verme özelliği nedeniyle bayramların vazgeçilmezi. Kentte özellikle Ramazan aylarında iftar ve sahurlarda kendisine yer buluyor. Peki, Bafra Nokulu tarifi nasıl yapılır? İşte tescilli tarif
KAÇ KİŞİLİK
10 kişilikHAZIRLAMA SÜRESİ
50 dakikaPİŞİRME SÜRESİ
40 dakikaKALORİ
140Bafra Nokulu özel ustalık isteyen bir tatlıdır. Tescil belgesine göre Bafra Nokulunu benzer ürünlerden ayıran en önemli özelliği hamurunda kabartma tozunun kullanılmaması ve içine yumurta katılmamasıdır. Bir diğer farklılık ise hamurunda sirke kullanılması nedeniyle gevrek olmasıdır.
Bafra nokulu tarifi için gerekli malzemeler?
- Yoğurt 210 gr
- Sıvı Yağ 160 gr
- Tuz 6 gr
- Maya 3 gr
- Sirke 10 gr
- Şeker 30 gr
- Su 300 gr
- Un 850 gr
İç Malzemeleri
- Ceviz 1 kilo
- Şeker 250 gr
- Kuru sarı üzüm 525 gr
Yağlamak İçin Kullanılan Malzemeler
- Sıvı yağ 350 gr
- Tereyağı 130 gr
Üzeri İçin Kullanılan Malzemeler
- Yumurta Sarısı 3 adet
- Şeker 7 gr
- Sıvı Yağ 10 gr
BAFRA NOKULU HAKKINDA
Bafra nokulu tarifi adım adım yapılışı
1
Yukarıda yer alan hamur malzemeleri optimum kıvama gelinceye kadar yoğrulmalı sonra 30 dakika
dinlendirilmeli ve elde edilen hamur 4 eşit parçaya ayrılmalıdır.
2
Hamurlar oklava yardımıyla ince açılmalıdır. Yufkanın inceliği Bafra Nokulunun lezzeti ile doğru orantılıdır.
3
Tereyağı ve sıvı yağ tepsinin her yerine iyice sürülür.
4
İnce açılan yufkalara tereyağı ve sıvı yağ karışımı bir fırça yardımıyla sürülmelidir.
5
Yağ karışımı sürülmüş yufkaların üzerine bol miktarda önceden hazırlanmış ceviz, kuru sarı üzüm ve şekerden oluşan iç malzeme serpilmelidir.
6
Bir kâse içerisinde iri dövülmüş 1 kilo ceviz, 250 gr. şeker ve 525 gr. kuru sarı üzüm karıştırılarak
hazırlanmalıdır.
7
Yufka ne sıkı ne de bol olacak şekilde rulo halinde sarılmalı ve yaklaşık 10 cm aralıklarla kesilmelidir.
8
Kesilen ruloların üzerine sürülmek için bir kâse içinde iyice çırpılarak hazırlanan; şeker, sıvı yağ ve yumurtadan oluşan karışım yufkaların üzerine bolca sürülür.
9
Önceden ısıtılmış 180°C’ da fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Soğuduktan sonra tüketime sunulur.