Burma baklava nasıl yapılır? İşte adım adım burma baklava tarifi
Refika’nın Mutfağı’ndan şef Burak Arpak Elele okurları için Türk mutfağının klasikleşmiş tatlılarından çıtır çıtır el açması burma baklava tarifini paylaştı. İşte burma baklava tarifi için gerekli malzemeler ve tarifin yapılış aşamaları...
KAÇ KİŞİLİK
12 kişilikHAZIRLAMA SÜRESİ
120 dakikaPİŞİRME SÜRESİ
60 dakikaKALORİ
129Derleyen: Selen Tanyeri
Tarifler: Burak Arpak
Fotoğraflar: Refika’nın Mutfağı
Burma baklava için malzemeler
- Hamuru için:
- 120 gr yoğurt
- 100 gr ayçiçek yağı
- 1 yumurta
- 65 gr su
- 1 çorba kaşığı sirke
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 tutam tuz
- 420 gr baklavalık böreklik un
- 150 gr buğday nişastası
- İç malzeme:
- 100 gr çekilmiş ceviz
- 100 gr çekilmiş fındık
- Üzeri için:
- 225 gr tereyağı
- 3 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
- 1 çubuk tarçın
- 2 adet karanfil
- 2 çorba kaşığı limon suyu
Burma baklava nasıl yapılır? adım adım yapılışı
1
Hamur yapımı için geniş bir kasede 1 çay bardağı yoğurdu, 1 çay bardağı ayçiçek yağını, 1 yumurtayı, yarım çay bardağı suyu ve 1 çorba kaşığı sirkeyi karıştırın. Üzerine 1 çay kaşığı karbonat ve 1 tutam tuz ilave edin. Ardından 6 çay bardağı unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurun.
2
Hamuru iyice pürüzsüz ve yumuşak hale gelene kadar yaklaşık 6-7 dakika yoğurun. Ardından hamuru mandalina boyutunda, yaklaşık 65 gr olacak şekilde 12 bezeye ayırın. Her bir bezeyi elinizde avucunuz kadar yayarak bir tepsiye yerleştirin. Aralarına, altına ve üstüne yapışmasın diye buzdolabı poşeti veya streç film koyabilirsiniz. Üzerini de kapatıp mümkünse bir gece buzdolabında bekletin.
3
Bir gece bekletemeseniz bile en az yarım saat dinlendirin ki kolayca açılabilsin. Bir hamur bezesini buğday nişastasına bulayıp tezgaha koyun. Üzerine de bir avuç kadar nişasta serpip açın. Yufkayı incecik açtıktan sonra ortadan ikiye kesin. Yufkalardan birine çekilmiş 100 gr fındıktan 1 kaşık kadar serpin.
4
Diğerine ise robotta çektiğiniz 100 gr kadar cevizden 1 kaşık kadar ilave edin. Ardından yufkanın yuvarlak tarafındaki ucuna oklavayı koyup yufkayı oklavanın etrafına dolayın. Doladıktan sonra yufkayı iki ucundan itip büzün. Böylece kat kat olup yüzeyi artıp iyice çıtırdayacak. Yaklaşık 40 cm çapında yağlanmış tepsiye dizin. Tüm yufkaları bu şekilde açıp doldurup büzün ve yağlanmış tepsiye dıştan içe doğru dizin. Kırışıklarını fazla açmadan yerleştirmeye özen gösterin. Dizdikten sonra 225 gr tereyağını küçük bir tencerede ısıtın ve tepsinin üzerine gezdirerek dökün.
5
Ardından 160 derecede altlı, üstlü ve fanlı çalışan fırının orta rafında bir saat kadar güzelce kızarana kadar pişirin.
6
Bu sırada 3 su bardağı toz şekeri, 2 su bardağı suyla küçük bir tencereye koyun. Üzerine 1 çubuk tarçın ve 2 tane karanfil koyun. Su kaynamadan şekeri eriyecek şekilde çırparak karıştırın. Kaynadıktan sonra içine 2 çorba kaşığı limon suyu sıkıp iki-üç dakika daha kaynatın ve altını kapatın. Şerbeti burma baklava çıkmadan önce iyice soğutun. Baklava fırından çıkınca sıcağı üzerindeyken soğumuş şerbeti dökün ve en az bir saat şerbeti çekmesi için bekletin.
7
Baklava fırından çıkınca sıcağı üzerindeyken soğumuş şerbeti dökün ve en az bir saat şerbeti çekmesi için bekletin.