Çerkes tavuğu nasıl yapılır? Çerkes tavuğu tarifi, malzemeleri ve püf noktaları

Ana yemek yerine de geçen, tavuklu bir meze tarifi olan Çerkes Tavuğu oldukça sevilen tariflerden. Peki, Kafkasya kökenli bir tarif olan Çerkes Tavuğu nasıl yapılır? İşte Çerkes Tavuğu tarifi için gerekli malzemeler ve tarifin yapılış aşamaları...

Çerkes tavuğu nasıl yapılır? Çerkes tavuğu tarifi, malzemeleri ve püf noktaları

KAÇ KİŞİLİK

4 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

40 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

40 dakika

KALORİ

150

Kültür Bakanlığı'nın sitesinde Düzce usulü Çerkes Tavuğu tarifi şöyle anlatılır:  İki adet tavuk baget ve bir parça tavuk göğsü tencereye konur, üzerine iki parmak geçecek şekilde su ilave edilerek kaynatılır. Kaynamaya başladığında bir adet kuru soğan, iki diş doğranmış sarımsak, bir çorba kaşığı biber salçası ve bir tatlı kaşığı kişniş ilave edilir. Yumuşayıncaya kadar kaynatılan tavuk etleri çıkarılır ve suyu daha sonra kullanılmak üzere ayrı bir yerde bekletilir. İki adet ekmek içi derin bir kaba konur ve soğutulan tavuk suyundan iki kepçe eklenerek ıslatılır (Ekmek yerine mamursa da kullanılabilir). Üzerine iki bardak çekilmiş iç ceviz de eklenerek boza kıvamına gelene kadar tavuk suyu ilave edilmeye devam edilir. Ardından tavuk etleri didiklenir, üzerine biraz tuz, biraz da karabiber serpilir ve karıştırılır. Daha önceden tavuk suyu ile hazırlanan malzemeler bir araya getirilerek harmanlanır ve bir servis tabağına alınır. 

Aşağıda evde yapmak için Çerkes Tavuğu malzemeleri ve yapılış aşamalarını bulabilirsiniz.  (Bu tarifin ardından meze tarifleri sayfamız da ilginizi çekebilir)

 

Çerkes tavuğu için gerekli malzemeler

  • 1 orta boy soğan
  • 4 adet tavuk budu (İsterseniz tavuk göğüs eti de olabilir)
  • 2 tatlı kaşığı acıka
  • 4 su bardağı su
  • 3 su bardağı ceviz içi
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 4 dilim ekmek

ÇERKES TAVUĞU HAKKINDA

Sakarya Valiliği kaynaklarında Çerkes Tavuğu ile ilgili şu bilgiler yer alır: Kafkasya, Abhazya, Çeçenistan bölgelerinden göç eden bazı toplulukların en önemli yemeklerinden birincisi "Çerkez Tavuğu" dur. Bu yemek bu bölge topluluklarına ait olup özel günlerde, bir ağır konuk geldiği zaman ve düğün yemeklerinde yapılır. Yemesi çok lezzetlidir.

Çerkes tavuğu tarifi adım adım yapılışı

1 Derin bir tencerede sıvı yağı ısıtın.
2 Soğanı ekleyip kavurun.
3 Üzerine, iyice yıkayıp süzdüğünüz tavuk etlerini ilave edin.
4 1 tatlı kaşığı acukayı ekleyerek kavurun. Eğer acuka yoksa salça da kullanabilirsiniz.
5 10 dakika kavurunca 4 bardak sıcak suyu ilave edin.
6 Tencerenin kapağını kapatın, tavuk etleri yumuşayıncaya kadar pişirin.
7 Tavukları aldıktan sonra ekmekleri tavuk suyuna batırarak kenara alın.
8 Cevizi robota alıp yağı çıkana kadar iyice çekin (Ceviz çekildikçe birbirine yapışmaya başlaması gerek).
9 İçine sarımsak ve kalan 1 tatlı kaşığı acıkayı da ekleyip çekmeye devam edin. Bu işlem sonucunda hepsi bir top haline gelecektir.
10 Ekmekleri ve tavuk suyundan birkaç kepçe robot içerisine alın.
11 Hepsi birbirine yapışıp top olmaya başlayacaktır.
12 Diğer yandan servis tabağına tavuk etlerini alın.
13 Robottaki boza kıvamındaki sosu tavuk etlerinin üzerine döküp iyice karıştırın ve servis yapın.

PÜF NOKTASI

Yemeğin sosu için havanda iç ceviz dövülerek yağı çıkarılır, üzerine kırmızı toz biber eklenerek tekrar dövülür. Hazırlanan karışım yemeğin üzerine dökülerek servis edilir.