Güllaç nasıl yapılır? Güllaç tarifi, malzemeleri ve yapılışı

Türk mutfağının geleneksel lezzeti güllaç tarifi özellikle Ramazan’da çok araştırılan tatlıların başında geliyor. Hafif tatlı olması itibarıyla mideyi yormayan güllaç görselliği ile sofraları süslüyor. Peki güllaç nasıl yapılır? Püf noktaları neler? Lezzet editörü Başak Öngel güllaç tarifi verdi...

Güllaç nasıl yapılır? Güllaç tarifi, malzemeleri ve yapılışı

KAÇ KİŞİLİK

9 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

20 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

10 dakika

KALORİ

250

Sofraların vazgeçilmezi olan Güllaç özellikle hafif olması nedeni ile de Ramazan ayında en çok tercih edilen tatlılar arasında yer alıyor.  Güllaç yapımı çok kolay bir tatlı tarifi ama dikkat edilmesi gereken bir kaç püf noktası var.  Siz de misafirlerinize lezzetli bir tatlı hazırlamak istiyorsanız Lezzet editörü Başak Öngel'in Güllaç tarifini uygulayabilirsiniz.  (Bu tarifin ardından lokma tarifi veya soğuk baklava tarifine de göz atabilirsiniz.)

Güllaç Tarifi için Malzemeler

  • 10 yaprak güllaç
  • 1 su bardağı kırık ceviz

Şerbeti için;

  • 2 litre süt
  • 2 su bardağı toz şeker

GÜLLAÇ HAKKINDA

Güllaç, mısır nişastası, gül suyu, süt ve şeker ile hazırlanan geleneksel Türk tatlısı. Güllaç esas olarak ısıtılmış süt ve gül suyundan elde edilen sıcak karışımın güllaç yaprakları üzerine dökülmesi ve bu yaprakların orta katının ceviz ile döşenmesi ile yapılır. Güllaç yaprakları, suyla karıştırılan mısır nişastası ve unun tavada pişirildikten sonra kurutulmasıyla elde ediliyor.

Güllaç Tarifi adım adım yapılışı

1 Şerbet için süt ve şeker bir tencerede kaynatılır.
2 Kaynayan şerbet kenara alınır.
3 Fırın tepsisine şerbetin bir kısmı dökülür.
4 Diğer bir tarafta tatlının soğuyacağı kap durur.
5 Fırın tepsisinin içerisinde güllaç yaprakları ıslatılarak servis kabına dizilir.
6 Ortasına gelindiğinde ceviz dökülerek devam edilir.
7 En üstüne kalan şerbet dökülür ve soğumaya bırakılır.
8 Üzerine ceviz, tarçın ya da meyve koyarak servis edebilirsiniz.

PÜF NOKTASI

Eğer uzun süre dolapta bekleyecekse ceviz, tatlıyı karartmasın diye sonradan eklenebilir. Gül suyu seviyorsanız şerbetin içerisine damlatarak o şekilde tatlıyı yapabilirsiniz. Ceviz dışında alternatif kuruyemişleriniz varsa onları da kullanabilirsiniz.