Kedi batmaz tarifi nasıl yapılır? Kedi batmaz adı nereden geliyor?
Bolu'nun yerel lezzetleri arasında yer alan kedi batmaz, un ile hazırlanan bir yemek. Tatlı ve tuzlu servis edilmesiyle de farklılık yaratıyor. Sizler de evlerinizde kedi batmaz yapmak istiyorsanız tarifimize göz atabilirsiniz...
KAÇ KİŞİLİK
4 kişilikHAZIRLAMA SÜRESİ
5 dakikaPİŞİRME SÜRESİ
10 dakikaKALORİ
118Bolu'ya özgü yöresel bir lezzet olan kedi batmaz daha çok çay saatlerine eşlik ediyor. Kedi batmaz, Mengen'de gotarma, cotarma ve hotturma isimleri ile de bilinir. Peki Kedi Batmaz adı nereden geliyor? Mengen Kaymakamlığı'nın resmi internet sitesinde Kedi Batmaz ismiyle ilgili rivayet özetle şöyle anlatılıyor:
Yoksul bir ailenin Ali isminde bir oğlu vardır. Ali, Fatma’ya aşık olur ve evlenirler. Fakat Ali’nin annesi bir türlü gelinini sevemez ve sürekli olarak açığını arar. Bir gün Fatma güzel bir yemek yapmak ister ancak evde malzeme olarak un ve keşten başka bir şey yoktur. Fatma, bu malzemelerle nasıl bir yemek hazırlayacağını bilemez. Önce unu kaynayan suya koyar. Bir yandan yemeği karıştırır bir yandan da gözyaşı döker. Fakat ortaya görüntüsü hoş olan bir yemek çıkar. Yemeği gören kayınvalide onu zor durumda bırakmak ve yemeğin görüntüsünü bozmak için kedinin ayaklarını yemeğe bastırmaya çalışır. Fakat kedi ayaklarını toplar ve bir türlü yemeğe bazmaz. O günden bu tarif halk arasında “kedi batmaz” adıyla yayılır.
Kedi batmaz tarifi için malzemeler
- Un
- Su
- Tuz
- 2 Yemek kaşığı tereyağı
- Tuzlu keş