Keşkek Nasıl Yapılır? Keşkek Tarifi, Malzemeleri ve Yapılışı...

Keşkek yemeği Anadolu'da birçok yörede bayram ve düğünlerin ortak lezzeti. Keşkeğin her yörede yapılışı farklılık gösterir. Peki, mis gibi bir etli keşkek tarifine ne dersiniz? İşte Türkiye Kültür Portalı'nda yer alan Balıkesir usulü keşkek tarifi...

Keşkek Nasıl Yapılır? Keşkek Tarifi, Malzemeleri ve Yapılışı...

KAÇ KİŞİLİK

6 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

15 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

65 dakika

KALORİ

470

Bir düğün yemeği olan ülkemizin birçok yöresinde yapılan keşkek, yapılışı zor ve uzun süren bir yemek türü. Yöreden yöreye farklı tarifleri olan keşkek Anadolu’nun birçok yöresinde başta düğün, sünnet ve cenaze gibi törensel organizasyonların vazgeçilmez lezzeti.  Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın internet sitesinde Keşkek ve Tören Keşkeği Geleneği ile ilgili şu bilgiler verilir: "Kadın ve erkek gruplarının toplu olarak iş paylaşımı ve katılımıyla büyük kazanlarda ve açık ateşlerde, buğday ve etin birlikte pişirilmesiyle yapılan tören yemeğine keşkek, bu yemeğin etrafında gerçekleşen ritüellere de Tören Keşkeği Geleneği adı verilmektedir. Keşkek geleneği, toplumsal katılımın yüksek olduğu törenlerde ortak işgücü ve paylaşıma dayalı olarak gerçekleştirilen dayanışmacı bir sosyal pratiktir. Keşkek pişirilmeden önce buğday ve etin uzun süre boyunca dövülmesi ve pişirilme sırasında ise yemeğin ortak bir ritimle karıştırılması geleneğin sembolik yönlerini oluşturmaktadır"

Not: Tören Keşkeği Geleneği, 2011 yılı itibariyle UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne alınmıştır.

Keşkek Tarifi İçin Malzemeler

  • Etli kuzu kemiği (2 kaburga göğsü)
  • 500 gr. keşkeklik buğday
  • 250 gr. tereyağı
  • 1 kaşık salça
  • Yeteri kadar tuz

KEŞKEK HAKKINDA

Buğday ve et (ya da et suyu) ile pişirilen hrisi yani keşkek; Anadolu’nun birçok yerinde halise, herise, keşkek gibi farklı isimlerle anılsa da ortaklaşan bir Anadolu ritüelidir. Yemek ortak, ancak bu yemeği yapmak için her yörenin kendine özgü bir sebebi ve kendine has bir tarifi vardır. Bazen et suyu, bazen et bazen tavuk bazen hindi eti; bazen buğday, bazen mısır bazen nohut kullanılarak yapılır.

Keşkek Tarifi adım adım yapılışı

1 Fırını 150 derece fanlı ayarda ısıtın.
2 Un, kabartma tozu, ve baharatları bir kapta karıştırın.
3 Yumurta, yoğurt, yağ ve peyniri mikserle çırpın.
4 Otlarla birlikte kuru ve ıslak malzemeleri bir araya getirip hepsini karıştırın.
5 Hamuru 18 cm’lik kare fırın kabı ya da 24 cm çapında ortası delik yuvarlak kek kalıbına döküp 40 dakika pişirin.