Kısır nasıl yapılır? Evde pratik ve lezzetli kısır tarifi
Evde hızlı ve kolay kısır yapmak istiyorsanız beş çayların yanına hemen hazırlayabileceğiniz en güzel kısır tarifini sizler için hazırladık. Peki, tam ölçülü kısır nasıl yapılır? Yemek sitesi Lezzet editörü Başak Öngel Elele okurları için evde yapabileceğiniz kolay ve tam ölçülü kısır tarifini yazdı
KAÇ KİŞİLİK
4 kişilikHAZIRLAMA SÜRESİ
10 dakikaPİŞİRME SÜRESİ
0 dakikaKALORİ
200Kısır Türk mutfak kültüründe özellikle çayla beraber servis edilir. Uzun yıllar boyunca daha çok kadın günü veya altın günü gibi adı verilen buluşmaların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer aldı. Peki, kısır adı nereden geliyor? Bir görüşe göre kısırın adı "kısıtlı malzemeyle yapılan yemek" anlamı üzerinden türemiş. Aşağıda kısır tarifi için gerekli malzemeleri ve tarifin yapım aşamalarını bulabilirsiniz. (Sigara böreği tarifi de ilginizi çekebilir)
Kısır tarifi için gerekli malzemeler
- 2 su bardağı ince bulgur
- Kaynar su
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- ½ demet maydanoz
- 3 dal taze nane
- 2 dal taze soğan
- 3 yemek kaşığı nar ekşisi
KISIR HAKKINDA
Kısır tarifi adım adım yapılışı
1
İnce bulgur süzgecin üzerine alınarak kaynar su ile yıkanırlar. Süzgeç ile bir kabın içine oturtularak tekrar yıkanırlar. Kapağı kapatılır ve bulgurlar süzgeç içerisinde buharla birlikte bekletilir.
2
Soğan yemeklik doğranır. Zeytinyağı tavaya alınır ve soğanlar kavrulur. Hafif renk almaya başladığında salça eklenir ve kokusu çıkana kadar kavrulur.
3
İçerisine kimyon dışında olan malzemeler eklenir ve bir süre sonra altı kapatılır.
4
Süzgeçten boş bir kaba bulgurlar alınır. Kimyon, tuz üzerine dökülür ve karıştırılır.
5
Salçalı, soğanlı karışım bulgurların üzerine dökülür ve karıştırılır.
6
Taze soğan, taze nane ve maydanoz ince ince kıyılarak içerisine koyulur.
7
Nar ekşisi eklenerek servis edilir.