Kolay Boşnak Böreği Nasıl Yapılır? Kolay Boşnak Böreği Tarifi

Bosna Hersek'in geleneksel yemekleri arasında yer alan boşnak böreği kahvaltıların ve çay saatlerinin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Çeşit çeşit malzemelerle yapılabiliyor. Lezzet editörü Başak Öngel Elele okurları için milföyden yapılan kolay boşnak böreğini adım adım anlattı...

Kolay Boşnak Böreği Nasıl Yapılır? Kolay Boşnak Böreği Tarifi

KAÇ KİŞİLİK

6 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

20 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

50 dakika

KALORİ

266

Boşnak böreğinin 1450'li yıllardan beri Bosna Hersek'te yapıldığı düşünülmektedir.  Peynirli Boşnak böreği "sirnica", ıspanaklı ve peynirli Boşnak böreği "zeljanica" ve patatesli Boşnak böreği "krompiruša" olarak adlandırılır. 93 Harbi sonrası Türkiye'nin kuzeybatısına göç eden Boşnaklar, Boşnak böreğini  Bursa, Çanakkale ve Sakarya gibi yerlerde yapmaya başlamıştır.   Bosna kültürünün bir parçası olan boşnak böreğini çay saatlerinde özel misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Kolay boşnak böreği tarifi Lezzet editörü Başak Öngel'den geliyor.(Bu tarifin ardından patlıcanlı börek tarifimize de göz atabilirsiniz.)

Kolay Boşnak Böreği için Malzemeler

  • 30 adet kare milföy
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı süt
  • Çörek otu

Harç için;

  • 2 adet patates
  • 1 adet soğan
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Karabiber
  • Tuz

BOŞNAK BÖREĞİ HAKKINDA

Boşnak böreği veya pita , Boşnak ve Türk mutfaklarında tüketilen bir börek türüdür. Boşnak böreğini Bosna Hersek'in her bölgesinde yemek mümkündür. Kıymalı, patatesli, peynirli veya ıspanaklı yapılabilen Boşnak böreği, Boşnak düğünlerinde sıklıkla tüketilir. 2012'de Lonely Planet, Dünyanın En İyi Sokak Yemekleri kitabında Boşnak böreğine de yer vermiştir .

Kolay Boşnak Böreği Tarifi adım adım yapılışı

1 Harç için tuzlu suda patatesler haşlanır.
2 Tavaya zeytinyağı alınır ve yemeklik doğranan soğan tavada renk alana kadar kavrulur.
3 Haşlanan patatesler ezilerek soğanların yanına eklenir birlikte birkaç dakika baharatlar ile birlikte kavrulurlar. Kavrulan harç kenara alınır.
4 Oda ısısına gelen milföylerin ortasına harç koyularak yuvarlanır. Fırın tepsisine dizilir.
5 Yumurta sarısı ve süt karıştırılır. Milföylerin üzerine sürülerek çörek otu serpilir.
6 Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirilir. Afiyet olsun.