Lahana turşusu nasıl yapılır? Adım adım lahana turşusu tarifi
Kış aylarında yemeklerin yanında kıtır kıtır yenilebilecek lezzet lahana turşusu sofraların vazgeçilmezi. Lahana turşusu nasıl yapılır? diyorsanız kış aylarında sofranızda bulundurabileceğiniz lahana turşusu tarifimiz Gizem Güzey'den geliyor.
KAÇ KİŞİLİK
5 kişilikHAZIRLAMA SÜRESİ
30 dakikaPİŞİRME SÜRESİ
0 dakikaKALORİ
20Yemeklerin lezzetli eşlikçisi lahana turşusu tüm kış aylarının kurtarıcısı. Yemeklere farklı lezzet katan lahana turşusu oldukça da faydalı. (Bu makalenin ardından lahana turşusu kavurması tarifine de bakabilirsiniz). Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı verilerine göre 100 g için bileşen değerleri (ortalama) şöyle:
Enerji | kcal | 13 |
Enerji | kJ | 56 |
Su | g | 92,48 |
Kül | g | 3,29 |
Protein | g | 0,19 |
Azot | g | 0,03 |
Yağ, toplam | g | 0,22 |
Karbonhidrat | g | 1,47 |
Lif, toplam diyet | g | 2,35 |
Tuz | mg | 3231 |
Demir, Fe | mg | 0,00 |
Fosfor, P | mg | 0 |
Kalsiyum, Ca | mg | 74 |
Magnezyum, Mg | mg | 6 |
Potasyum, K | mg | 56 |
Sodyum, Na | mg | 1292 |
Çinko, Zn | mg | 0,01 |
Selenyum, Se | µg | 0,0 |
Lahana Turşusu Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
- 1 adet lahana (büyük boy)
- 3 yemek kaşığı kaya tuzu
- 2 adet orta boy havuç
- 5 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı üzüm sirkesi
- 2 litre içme suyu
- 1 çay kaşığı limon tuzu
LAHANA TURŞUSU HAKKINDA
Lahana turşusu tarifi adım adım yapılışı
1
Lahananın dış yapraklarını ayıklayın ve yıkayın.
2
Bir bıçak yardımı ile orta kök kısmını kesip çıkarın. Kök kısmını kestiğiniz lahanayı dilediğiniz boyutta doğrayın.
3
Lahananın üzerine kaya tuzunu ilave edip lahanayı ovun.
4
Temiz ve geniş bir kavanoza ovduğunuz lahanaları ekleyin.
5
Aralara kabukları soyulmuş ve iri doğranmış havuçları dizin ve tekrar lahana ilave ederek bu işleme devam edin.
6
Kavanoz dolduğunda toz şeker, sarımsak ve sirkeyi ilave edin.
7
İçme suyunu lahanaların üzerini geçecek kadar doldurun.
8
Son olarak limon tuzunu ilave edip kavanozun ağzını hava almayacak şekilde kapatın.
9
Güneş görmeyen bir yerde 15 gün boyunca, oda ısısında bekletin. Afiyet olsun.